- Bli med oss på tur igjen, Petter

Landslaget åpner armene.

Å`PNER ARMENE FOR NORTHUG: Eldar Rønning viste fram VM-genseren i dag, og benyttet også muligheten til å ønske Petter Northug velkommen inn i landslagsvarmen igjen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Å`PNER ARMENE FOR NORTHUG: Eldar Rønning viste fram VM-genseren i dag, og benyttet også muligheten til å ønske Petter Northug velkommen inn i landslagsvarmen igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det norske langrennslandslaget er i gang med oppkjøringen til årets sesong. Eldar Rønning mener laget aldri har vært så sterkt som det er nå.

- Det er et vanvittig høyt nivå på det vi gjør sammen, og vi får pushet hverandre utrolig bra, sier Rønning til Dagbladet.

- Det ser veldig lovende ut. Det er så mange som er treningssterke, så det er et veldig sterkt lag. Du får ordentlig matching.

Mens de norske langrennsgutta er på samling har Petter Northug denne uka fått tiltalebeslutning etter at han natt til 4. mai krasjet bilen sin Trondheim.

- Jeg har så vidt snakket med han, men veldig lite. Han har lagt seg flat, gjort en feil, og så må man bare komme seg tilbake. Han har sagt han skal ta straffen sin, og han har unnskyldt seg, sier Rønning.

Mye oppmerksomhet
Den siste tiden har det vært skrevet utallige artikler om Northug.

- Det blir veldig mye pr rundt det, for han er en kjent person, og det skjønner jeg at er kjipt, men det er vel prisen du betaler når du er en kjent person og har gått på ei blemme, sånn er medieverden.

Eldar Rønning er klar på at han tror Northug klarer å fokusere på treningen.

- Det er jeg helt sikker på. Det var utrolig mye oppmerksomhet rundt ham før også, på utenomsportslige ting, og han fokuserte på treninga, så det tror jeg han klarer denne gangen også. Det er en styrke han har. Han har gjort en feil, sier han tar straffen sin, og så får han trene og gå på ski, og gjøre som best han kan.

Må bli enige
Men for at Northug skal kunne delta i det som for mange er sesongens store mål, VM i Falun, må han først bli enig med Skiforbundet om en representasjonsavtale.

- Jeg håper han skriver under avtalen og blir med oss gutta på tur igjen som landslagsutøver, for det er jo faktisk det han blir, som en av gutta igjen, sier Rønning.

- Synes du det er trist hvis han velger å ikke skrive under?

- Ja, selvfølgelig synes jeg det er trist hvis han velger å ikke signere, vi vil jo ha med de beste skiløperne til World Cup og VM. Men jeg tror han signerer, og vil gå VM i Falun, jeg har ikke satt meg inn i diskusjonen, men han har nok lyst til å gå.

Det er heller ikke klart hvor lenge eller når Northug må sone etter fyllekjøringen.

- Soningen får rettssystemet ta seg av, det får vi ikke gjort noe med, men jeg håper han skriver under og er med på worldcupen når den starter, sier Rønning.

Under OL mistet Astrid Uhrenholdt Jacobsen broren sin. I tiden etterpå ble treningen viktig for henne.

- Idretten har vært en slags friarena, det har vært deilig både for kropp og sinn å være fysisk aktiv uansett hvilket nivå det er på. Det er et åpent og tilgivende miljø, hvor man får lov til å være seg selv på, godt og vondt. Jeg er heldig som får være en del av det.

- Kommer tilbake
Hun tror også Northug vil komme seg videre.

- Jeg tipper han har kjent på det på samme måte, at det er et tilgivende miljø. Alle gjør feil, også må man bare ta konsekvensene av det, og prøve å komme seg videre. Det er ingen som vil det noe mer enn oss at alle skal få det til og ha det gøy med idretten, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg har ikke gitt ham noen råd, han vet selv hva han skal gjøre. Han er gammel og klok han også, så det er ikke noe problem. Det er ikke noen grunn til at han ikke skal komme tilbake, sier Uhrenholdt Jacobsen.