- Bli mødre, oppfordrer Trine Haltvik

TRONDHEIM (Dagbladet): I går fikk Trine Haltvik endelig være sammen med tvillingene Kristian og Katinka (8) igjen. Nå hevder 34-åringen at hun er blitt en bedre håndballspiller av å være mor. - Jeg anbefaler andre toppidrettsjenter å gjøre som meg - føde barn og ta opp igjen karrieren, sier Trine til Dagbladet.

Haltvik er blant de ytterst få i floraen av norske toppidrettsjenter som har valgt å få barn - og fortsette karrieren. Anita Moen (langrenn) og Trine Hattestad (friidrett) er to andre unntak.

Trine Haltviks erfaring tilsier at det ikke er vanskelig å komme tilbake. Tvert imot er det en fordel å ha vært gjennom den styrkeprøven som en fødsel er:

- Jeg ble et annet menneske av å få Kristian og Katinka. For det første ble jeg fysisk sterkere av fødselen. For det andre ble jeg mindre egoistisk, både på og utenfor banen. Før var jeg opptatt av meg og mitt, etterpå ble jeg mer opptatt av å samarbeide. Mine beste år på banen har jeg hatt etter fødselen, sier Trine.

- Jeg anbefaler det!

Hittil har ingen av jentene fulgt Trines råd. Hun er ensom i morsrollen - og det finner hun litt merkelig:

- Da jeg fikk barn, var det ugunstig økonomisk. I dag har vi kontraktsfestet svangerskapspermisjon med lønn - et punkt i landslagskontrakten som ble forhandlet inn i år, forteller Trine til Dagbladet.

«Går ikke i skimiljøet»

Hun føler at Marit Breivik legger til rette for småbarnsmødre - i motsetning til andre idretter:

- I langrennsmiljøet er det ikke akseptert å ta med unger på samling. Det har Anita Moen fått erfare. Langrennsmiljøet er nok mer preget av individualister, og der passer visstnok ikke småbarn inn. Jeg mener det bør være rom for barn i alle idrettsmiljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mamma

Under Sven-Tore Jacobsen fikk hverken Trine eller andre lov til å ha med barn:

- Men under Marit Breivik er dette blitt akseptert - og sett på som en ressurs, sier Trine.

- Må andre faktorer ligge til rette?

- Du trenger en del hjelp. Besteforeldre er en viktig ressurs.

Byåsen-jenta var midt i karrieren da hun 26 år gammel fikk tvillinger mellom to store mesterskap - VM i 1990 og OL i 1992.

- Jeg har bare mistet ett mesterskap som følge av fødselen - OL i Barcelona 1992. Da ble jeg vraket fra troppen, sier Trine.

Året etter - i 1993 - forsaket hun VM på hjemmebane av egen vilje.

- Det ble for mange og lange samlinger. Kort tid før VM sa jeg fra meg plassen. Det har jeg angret veldig på, forteller landslagets «gamlemor».

Heidi følger etter

I 1996 - 31 år gammel - gjorde hun comeback under OL i Atlanta og EM i Danmark.

Siden har hun vært der - og 34-åringen blir tilsynelatende bare bedre og bedre.

Nå vil andre håndballjenter følge eksempelet.

- Jeg har latt meg inspirere av Trine. Jeg vil også prøve å få barn - og deretter gjøre comeback, sier Heidi Tjugum.

Den 26 år gamle målvakten har bestemt seg for å vente et par år.

- Jeg vil ha med meg et par mesterskap til - kanskje OL, EM og neste VM. Så vil jeg ha barn. Deretter skal jeg komme tilbake som en enda bedre målvakt.

Også Kjersti Grini har tenkt tanken:

- Jeg har ikke lagt noen private planer. Men jeg tror jenter som får barn klarer å sette håndballen i perspektiv. De ser at livet kan være så uendelig mye mer. Og da blir de mer avslappet på banen også.

Susann Goksør Bjerkrheim vil også ha barn:

- Men jeg er 29 år nå, og usikker på om jeg gjør det før jeg legger opp. Jeg vet heller ikke når jeg legger opp, så foreløpig er spørsmålet uavklart.

MAMMA: Trine Haltvik møtte opp til pressetreff med barna Kristian og Katinka (8).