- Bli på fjellet, Drillo

Drillo tror Danmark snart blir slått ut av VM, og danskene tror Drillo er en tulling. Men mot Senegal fikk han rett.

De siste dagers fotballdebatt i Danmark har hatt en nordmann i hovedrollen:

- Danskene spiller med for mye spontanitet i forsvar, sa Egil Drillo Olsen til den danske storavisa BT, og fikk svar som forventet.

Under tittelen: 'Bli på fjellet, Drillo', formidlet avisas sportskommentator det danske synet på vår aller helligste fotballprofet:

- La oss spleise på et par nye gummistøvler til Egil Drillo Olsen. Et par som kan holde til en riktig lang tur på fjellet. Langt fra VM i fotball hvor Norges sjarmeløse møkkafotball ikke hører hjemme.

Denne hilsen ble sendt før danskene mistet seieren mot Senegal på nettopp et noe optimistisk forsvarsspill, men vær sikker:

 • Danskenes syn på norsk fotball er akkurat det samme selv etter dette baklengsmålet:

  - Vi vil gjerne vinne, men vi vil også prestere fotball som det både er moro å se på og som det er moro å spille. Det interesserer ikke Drillo, og derfor er han uinteressant. Vi er ikke i samme familie, sier Danmarks trener Morten Olsen til BT.

  Verst av alt


  På alle andre steder enn fotballbanen betrakter danskene oss som et noe underlig, men først og fremst vennligsinnet naturfolk. Vi er deres nærmeste slekt, og behandles deretter.

  Men på fotballbanen er vi blitt de verste av alle.

  Egentlig var vi ingen ting. Siden den første landskampen mot oss endte med 7 - 0 seier i 1912, var det norske landslaget i høyden en mulighet til bankett. Det betydde knapt noe å slå oss. Den danske rivaliseringen på fotballbanen var forbeholdt svensker. Selv ikke en norsk seier i ny og ned, ble sett på som annet enn sportens tilfeldigheter.

  Men det var før Drillo.

  Motsatt


  Da Norge begynte å vinne fra høsten 1990 og steg raskt mot toppen av verdensrankingen, begynte danskene å se etter hvordan vi vant. De likte dårlig det de fant.

  Drillos fotballfilosofi er stikk motsatt dansk ballkultur. Parolen 'best uten ball' lyder idiotisk i en sportstradisjon der det tette forholdet til ballen alltid har vært det viktigste. Dessuten kan Drillos noe røffe fotballtanker i en vinklet oversettelse brukes til det meste.

  For eksempel til å samle nasjonen mot ytre sportsfiender.

  Da danskene som regjerende EM-vinnere misset kvalifiseringen til USA-VM i 1994, ble Drillo og alt hans fotballvesen utpekt som fiende nummer en. Når norske aviser i løpet av dette mesterskapet fortalte om en verden som raste mot mot den spesielle norske spillestilen, var det helst med ondskapsfulle sitater fra danske og engelske reportere.

  Engelskmennene fikk sin hevn da Drillo mislyktes i Wimbledon, mens danskene fortsatt venter:

 • Treneren med gummistøvlene møtte dem til innbyrdes kamp tre ganger og vant to dueller overbevisende.

  2 - 1 seieren på Ullevaal rett før avreisen til VM i 94 er forresten en av Norges beste landskamper noensinne, og viste overlegenheten i Drillos bakromsfotball så lenge stilen kombineres med nok individuell dyktighet. Med Myggen på sentral midtbaneposisjon lignet Norge det internasjonale topplaget vi var ranket som denne sommeren.

  Vrient

  Nå er Danmark ranket foran oss, og de er mye bedre.

  - Hvem er egentlig denne Drillo, spurte den danske kapteinen Jan Heintze ironisk før dagens kamp:

  - Var det ikke han som forsvarte seg med åtte, ti mann?

  Det danske grinet holder likevel ikke helt fram.

  Da danskene glapp på Senegals kontring tidlig i andre omgang, misset de åttendedelsfinalen. I avgjørelsen mot Frankrike tirsdag til uka holder ikke den defensive organiseringen fra sentral midtbane og bakover.

  Vel er både Stig Tøfting og Thomas Gravesen skinnet til kamp og gir laget fysisk styrke, men farten skorter det på. Gang på gang vant senegaleserne duellene på midten og perforerte den danske forsvarsrekka med stikkballer. Med Zidane som motstander blir de ballene avgjørende.

  Det ligger altså an til Drillo-seier på overtid. For dem som tror at noe kan vinnes fra tilskuerplass.

IKKE VENN MED NOEN: Stig Tøfting har neppe slåss fra seg mot Senegal. Zidane og Frankrike venter i avgjørende kamp tirsdag.