GULLKALV: Petter Northug er den store gullkalven i norsk og internasjonal langrenn. Han har ennå ikke skrevet under på kontrakten som gjør ham til landslagsløper også neste sesong.Foto: Erlend Aas/Scanpix
GULLKALV: Petter Northug er den store gullkalven i norsk og internasjonal langrenn. Han har ennå ikke skrevet under på kontrakten som gjør ham til landslagsløper også neste sesong.Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer

- Bli på landslaget, Petter!

Privatløperne Aukland og Svartedal mener Northug gjør klokt i å fortsette på landslaget.

||| LYSEBU (Dagbladet): Da Team Xtra Personell onsdag la fram neste års langløpssatsing på Lysebu utenfor Oslo, manglet lagets fire løpere da sportssjef Nils Marius Otterstad skulle ta fatt på presentasjonen.

- Nå venter det refs for forsentkomming med dere som tilskuere, sa en spøkefull Otterstad om kvartetten Jens Arne Svartedal, Jerry Ahrlin og brødrene Jørgen og Anders Aukland, som var ute i vårsola for fotografering.

Det var en morsomhet som spilte på hva som foregikk da Petter Northug jr måtte stå skolerett foran resten av landslaget og forklare hvorfor han hadde uteblitt fra en evalueringssamling på grunn av sykdom, samtidig som det dukket opp tv-bilder av ham i fotballkamp for Mosvik.

Ifølge TV 2 Sporten syntes langrennsstjernen at situasjonen var så ubehagelig at han vurderte å gi seg på landslaget. Northug har ennå ikke skrevet under på kontrakten som gjør ham til landslagsløper neste sesong når VM arrangeres på hjemmebane.

- Mitt inntrykk er at det ble håndtert på en uprofesjonell måte, sier Anders Aukland om sin opplevelse av Northug-bråket.

Styrket tilbud
De tidligere landslagsløperne Aukland og Jens Arne Svartedal trakk seg begge i sin tid fra landslaget for å satse videre på langløp med privatlaget Team Xtra.

De anbefaler imidlertid ikke Northug å satse privat - rett og slett fordi ingen kan tilby et bedre sportslig opplegg for norske toppløpere enn det landslaget kan.

- Norges Skiforbund har tatt tak i problemene som lå der, og det har blitt mye bedre siden jeg sluttet på landslaget. Tilbudet til har bare blitt styrket, og det er ingen privatlag som kan tilby løperne et bedre sportslig opplegg. Derfor slipper landslagsløperne også å ta stilling til den problematikken, sier Svartedal til Dagbladet.

- Jeg har heller aldri vært i tvil om at Petter kommer til å fortsette på landslaget, legger han til.

Aukland har heller ingen tro på at Northug kommer til å fortsette karrieren stående utenfor landslaget.

- Petter har hatt en fantastisk utvikling, og har funnet sin plass som lederskikkelse på landslaget. På sett og vis er det han som er landslaget. Jeg er sikker på at man klarer å legge forholdene til rette for ham, sier han til Dagbladet.

Mosjonistenes representanter

Aukland framhever dessuten at dagens privatlag først og fremst fungerer som alternativer for dem som står uten landslagsplass, men likevel ønsker å satse på langrenn.

Team Xtra har iallfall ikke til hensikt være en konkurrent til Skiforbundets opplegg, og ser på seg selv først og fremst på som mosjonistenes representanter - en stor gruppe Aukland mener Skiforbundet tidligere har oversett, men begynt å åpne øynene for de siste årene.

ANBEFALER NORTHUG Å BLI PÅ LANDSLAGET: De tidligere landslagsløperne Anders Aukland (t.v.) og Jens Arne Svartedal valgte i sin tid å bryte med Skiforbundet for å gå for privatlaget Team Xtra Personell, men de to milslukerne, som satser på langløp, anbefaler Petter Northug å bli på landslaget.Foto: Morten Holm / Scanpix
ANBEFALER NORTHUG Å BLI PÅ LANDSLAGET: De tidligere landslagsløperne Anders Aukland (t.v.) og Jens Arne Svartedal valgte i sin tid å bryte med Skiforbundet for å gå for privatlaget Team Xtra Personell, men de to milslukerne, som satser på langløp, anbefaler Petter Northug å bli på landslaget.Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

-  Med framveksten av private lag, er det flere som har fått muligheten til et godt sportslig tilbud. NSF har måttet skjerpe seg på alle plan. De er ennå ikke gode nok på alt, men mye har blitt veldig mye bedre, understreker Aukland.

Har pekt ut arvtagerne
Mens Svartedal og Aukland mener landslaget er den beste løsningen for Northug, har også Team Xtra Personell utvidet det sportslige tilbudet foran neste sesong.

Onsdag kunne laget presentere fire unge og spennende løpere som alle har et ønske om å satse på langløp.

Planen er at kvartetten skal stå klare til å overta den dagen de rutinerte ringrevene Jørgen og Anders Aukland, Jens Arne Svartedal og Jerry Ahrlin går over i mosjonistenes rekker.

Rustad-løperen Kjetil Dammen (26) er eldstemann og får en slags kapteinsrolle og blir et bindeledd mellom «gamlegutta» og fremadstormende karer som Edvard Hamilton (19) fra Sør-Fron, Christoffer Callesen (22) fra Asker og mannen som sportssjef Nils Marius Otterstad kaller «ski-Norges best bevarte hemmelighet», Stian Remseth Andresen (18), fra Nittedal.

- Vi har et ønske om å utvikle oss. Vi begynner å dra på årene, men i stedet for å bare hente inn noen flere sponsorkroner og holde det gående litt til før vi legger ned, håper vi å kunne bygge opp noe for framtida. I første omgang har vi valgt å starte med disse fire, sier Otterstad til Dagbladet.

- Hva så dere etter da dere lette etter lagsmedlemmer?

- Vi har sett på resultater, personlighet, holdninger, motivasjon og potensial. Felles for dem alle, er at de er ekstremt glade i langløp, forklarer sportssjefen.

Man er også i startfasen med et prosjekt som har fått navnet «Team Xtra Comeback», som skal bestå av tidligere aktive langrennsløpere med et ønske om å trene og konkurrere innenfor mer organiserte rammer.