Blind sjakkspiller anklages for juks etter 298 «utrolige» trekk. - De må gjerne teste meg

Anmeldes, men selv er han sikker på å bli frikjent.

BLIND. Hortensmannen Stein Bjørnsen har hatt enorm framgang som sjakkspiller. Han er blind og er avhengig av tekniske hjelpemidler. Nå sås det tvil om utstyret. Foto: privat.
BLIND. Hortensmannen Stein Bjørnsen har hatt enorm framgang som sjakkspiller. Han er blind og er avhengig av tekniske hjelpemidler. Nå sås det tvil om utstyret. Foto: privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En NRK-kommentator, en sjakkdommer og en journalist har rapportert inn funn mot den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen.

Oppsiktsvekkende resultater det siste året har fått flere i sjakkmiljøet til å reagere.

Selv truer Bjørnsen med et rettslig etterspill.

Trygg på frikjennelse - Jeg er helt trygg på at jeg blir frikjent. Dette har skadet meg personlig og vil alltid hefte ved meg. Det må få konsekvenser for de involverte, sier Stein Bjørnsen til Dagbladet.

Det syder i det norske sjakkmiljøet og på sosiale medier, etter at påstandene om juks under en turnering på Fagernes kom til overflaten.

VG omtalte påstandene om juks, og at Stein Bjørnsen slo tilbake mot påstandene 5. januar.

Etter det har sentrale personer i sjakkmiljøet innrapportert sine mistanker, og sendt formulerte klager til Norges Sjakkforbund og til FIDE.

Sjakkdommer Pål Nordquelle forteller til Dagbladet at saken er trist og slett ingen gladsak. Han sier at mistanken først oppsto under en landsdelsturnering i 2014.

Ikke til Skavlan - Det er leit at han ikke er blitt avslørt før. Men nå måtte vi gjøre noe. Vi diskuterte det grundig. Det var et tungt argument å forhindre at han for eksempel havnet på «Skavlan», sier Nordquelle.

Det ble mye oppstyr rundt den blinde sjakkspilleren etter seieren i eliteturneringen på Fagernes forrige helg. Lundquelle forteller at de så faren for at interessen ville melde seg fra talkshow-programmet.

- Det ville vært tragisk for Bjørnsen selv, og for sjakken, sier Nordquelle.

Fotobevis Han hevder overfor Dagbladet at det eksisterer fotobevis om en bluetooth-ørepropp og et mistenkelig etui til øreproppen som Bjørnsen har hatt liggende på bordet i en turnering.

Til dette svarer Stein Bjørnsen følgende:

- Jeg har aldri vært klar over det teknologiske. Om det er  bluetoothpropp eller ikke, men uansett kan den tilkobles ledning til en diktafon jeg er avhengig av å benytte under partiene. Jeg har aldri brukt den trådløst. Den har alltid vært tilkoblet diktafonen, og diktafonen har alltid vært den samme.

Og han fortsetter:

- Da jeg reiste til NM i fjor, kunne jeg like godt ha kommet til turneringen med et dyrere apparat, gjerne en bluetooth opptaker og øretelefon. Min samboer kjøpte heldigvis den billigste varianten, som ikke er avansert i det hele tatt, det enkleste man kan få tak i.

Innklagerne mener å kunne bevise at diktafonen Bjørnsen benyttet i turneringen på Fagernes ikke stemmer overens med apparatet han viste fram i et innslag på NRK.

Dette bestrider Bjørnsen.

- Det er bare tull. Det er det samme apparatet. Og det har det vært hele veien, sier han.

Uforståelig Nordquelle sier at Bjørnsen har foretatt 298 trekk etter hverandre uten en eneste påviselig feil.

- Det er egentlig temmelig umulig. Flere av trekkene er uforståelige og ulogiske for en menneskehjerne. Som bare en computer vil bruke tid på å vurdere, hevder Nordquelle.

Han fortsetter:

- Det er tjuveri fra familier som reiste opp til Fagernes for at ungene deres skulle spille turnering. Men så møtte de en computer. Noen av de unge spillerne forsto ingenting og ble oppriktig lei seg.

Sjakkdommeren klandrer seg selv for at ingen har grepet inn før.

- Dette er en trist historie, og absolutt ingen gladsak. Vi er ikke stolte over å ha oppdaget det. Men mer lei oss for at vi ikke grep inn tidligere, sier Nordquelle.

Han understreker:

- Bjørnsen er selvfølgelig uskyldig inntil alle bevis for og imot er vurdert, noe NSF og FIDE nå jobber med.

Atle Grønn er benyttet som ekspert på NRK under flere av sjakkturneringene til Magnus Carlsen. Han er selv sjakkspiller på høyt nivå. Han sendte inn en sjakkanalyse til det norske sjakkforbundet.

Grønn mener at den framgangen Stein Bjørnsen har vist i løpet av de siste 14 månedene er usannsynlig.

- Det kan sammenliknes med at en syrisk flyktning skriver en norsk roman etter like mange måneder, uten stavekontroll, sier Grønn til Dagbladet.

Han mener saken er trist for Stein Bjørnsen selv og mener at alle er tjent med en rask behandling.

- Jeg har bedt om at saken skal behandles som en hastesak, sier Atle Grønn.

President Bjørn Salvesen i sjakkforbundet forteller at det er innlevert en begrunnet formulert klage.

En grundig analyse skal foretas av spillet til Bjørnsen i to turneringer, norgesmesterskapet for synshemmede og turneringen på Fagernes.

- Vi forholder oss til FIDE og benytter oss av kompetansen. Både trekkene og utstyret Bjørnsen har benyttet skal undersøkes. Blinde spillere har for eksempel spesielle rettigheter som å benytte elektroniske hjelpemidler. Bruk av diktafon inngår her, forteller Salvesen til Dagbladet.

RAPPORTER MISTENKELIGE FUNN. Sjakkekspert rapporterer inn mistenkelige funn i spillet til blind sjakkspiller. Foto: NTB scanpix
RAPPORTER MISTENKELIGE FUNN. Sjakkekspert rapporterer inn mistenkelige funn i spillet til blind sjakkspiller. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dagbladet erfarer at FIDE har fått oversendt partiene og er i gang med analysen i antijukskommiteen.

- Saken skal behandles på et ordinært styremøte 3. februar, forteller Salvesen.

Atle Grønn mener at de 298 trekkene fra Stein Bjørnsen virker som computertrekk.

- Når virkeligheten blir for utrolig, er det grunn til å undre seg, sier Grønn.

Sjakkeksperten understreker at han ikke har gått frivillig ut med denne saken. Men at ryktene har spredt seg på sosiale medier.

- Nå er det kjent, at jeg er en av flere som har innrapportert funn. Da kan jeg si at ingen av trekkene hans ser menneskelige ut. Sjakk er matematikk. Den framgangen han har hatt overgår progresjonen til Magnus Carlsen som ung gutt, sier Atle Grønn.

Han avslutter slik:

- Det blir som om en 50-åring som ikke har hatt matematikk siden videregående skole, i løpet av et år skal opparbeide seg professorkompetanse, sier Atle Grønn.

Journalilst Ole Valaker i Bergens Tidende er den tredje personen som har rapportert Han har gått hardt ut mot Bjørnsen i sjakkbloggen.no. Han uttalte blant annet at det er 96 prosent korrelasjon med 1. og 2. valgene til sjakkcomputeren Rybka 4. Valaker er sjakktrener, og en av hans elever tapte mot Bjørnsen. Valaker har studert det partiet og fant det påfallende.

- Jeg vil ikke bære mer ved til bålet. Men jeg står for det jeg har sagt, sier Valaker til Dagbladet.

Får støtte Stein Bjørnsen står ikke alene mot alle. Han får også støtte, blant annet fra en av motstanderne på Fagernes. Håkon Bentsen ligger på samme nivå som Bjørnsen på FIFA-rankingen, i underkant av 2100 poeng.

- Jeg fant ingenting mistenkelig med hans spill. Vi gjennomførte partiet uten feil, forteller Bentsen til Dagbladet.

Dette er også et argument som Stein Bjørnsen trekker fram.

- Er ikke så god - Jeg spiller ikke på det kunstig høye nivået som har kommet fram i forskjellige artikler og på sosiale medier. Jeg er rett og slett ikke så god som noen vil ha det til. Man må huske på at jeg stort sett har møtt unge spillere og blinde og svaksynte spillere. Når jeg møter noen på mitt nivå, har det som regel endt med remis. Som det gjorde mot Bentsen, sier Stein Bjørnsen.

Bjørnsen har også mottatt støtte fra tidligere generalsekretær og «mister sjakk» i Norge, Øystein Brekke.

- Jeg mener at nå må vi besinne oss. Han kan ha klart dette uten juks. Han har ikke møtt veldig sterke motspillere. Jeg synes ikke spillet til Stein Bjørnsen minner mye om noe stormesterspill. Jeg mener at han ikke hadde hatt en sjanse mot en stormester. Men han har forbedret seg raskt. Han bruker mye tid på sjakken og er disiplinert. Det gir resultater. Men sammenlikninger med Magnus Carlsen synes jeg blir tullete, sier Øystein Brekke til Dagbladet.

Han forklarer:

- Sjakk er som språk. Stein Bjørnsen spilte sjakk for mange år siden. Så satset han på sjakken igjen. Det blir som å ta opp et språk som voksen etter å ha lært det på skolen.

Brekke mener det er leit med de tøffe personangrepene.

- Det er med mord i blikket. Jeg synes det er brutalt. Det er ille, om Stein Bjørnsen er uskyldig, sier Brekke til Dagbladet.

- Hans Olav Lahlum har selv fortalt meg at han ikke er spesielt imponert over åpningene mine eller sluttspillet. Derimot har han sagt at jeg er ganske bra til å regne ut midtspillet, forteller Stein Bjørnsen.

Lahlum arrangerte turneringen på Fagernes, men ønsker ikke å kommentere noe i denne saken.

- Jeg sitter i ankekomiteen og forholder meg til det til saken er løst, sier Lahlum til Dagbladet.

Stein Bjørnsen forteller om en stor belastning og motivasjonsproblemer.

- Jeg ønsker å renvaske meg og vil gjerne bevise at jeg aldri har jukset. Jeg må gjerne testes. Men nå sliter jeg med motivasjonen til å fortsette, sier Stein Bjørnsen til Dagbladet.

Han avslutter:

- Nå orker jeg ikke tanken på sjakk. Jeg får bare vente på kjennelsen 3. februar. Men jeg ønsker jo ikke å slutte. Om ingen stopper meg, så har jeg et sterkt indre ønske om å fortsette å spille sjakk.

VANT. Her er Stein Bjørnsen avbildet under et parti med arrangør Hans Olav Lahlum som tilskuer. Foto: privat
VANT. Her er Stein Bjørnsen avbildet under et parti med arrangør Hans Olav Lahlum som tilskuer. Foto: privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer