Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blind sjakkspiller anklaget for juks etter 298 «utrolige» trekk. Nå skal han testes

Stein Bjørnsen er villig til å la seg teste.

SKAL TESTES: Stein Bjørnsen skal testes etter at flere sentrale personer i sjakkmiljøet hevder han jukser. Foto: Privat
SKAL TESTES: Stein Bjørnsen skal testes etter at flere sentrale personer i sjakkmiljøet hevder han jukser. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen har blitt anklaget for juks av en NRK-kommentator, en sjakkdommer og en journalist denne måneden.

Stein Bjørnsen har spilt 66 turneringspartier på rad uten tap. Han skal blant annet ha foretatt 298 trekk etter hverandre uten en eneste påviselig feil - noe som har fått flere til å reagere.

Sentrale personer i sjakkmiljøet har innrapportert sine mistanker om juks, og sendt klager til Norges Sjakkforbund og til FIDE.

Skal testes I dag har sentralstyret i Norges Sjakkforbund kommet med en pressemelding, der de skriver at de har fattet følgende enstemmige vedtak i klagesaken:

• Sentralstyret ønsker - før det fattes en endelig avgjørelse i saken - å invitere spilleren til å avlegge en test, etter regler utarbeidet av et spesielt nedsatt utvalg.

• Den aktuelle spilleren har sagt seg villig til å gjennomføre en slik test, som vil bli avviklet så snart som mulig.

• Inntil testen er gjennomført vil spilleren ikke delta i noen av NSFs turneringer.

• Sentralstyret vil behandle saken på nytt så snart resultatet av testen foreligger.

Bjørnsen har tidligere sagt til Dagbladet at han gjerne stiller opp for en slik test.

Trist sak Sjakkdommer Pål Nordquelle har tidligere fortalt Dagbladet at saken er trist. Han sier at mistanken først oppsto under en landsdelsturnering i 2014.

Han hevder at det eksisterer fotobevis om en bluetooth-ørepropp og et mistenkelig etui til øreproppen som Bjørnsen har hatt liggende på bordet i en turnering.

Til dette svarer Stein Bjørnsen følgende:

- Jeg har aldri vært klar over det teknologiske. Om det er  bluetoothpropp eller ikke, men uansett kan den tilkobles ledning til en diktafon jeg er avhengig av å benytte under partiene. Jeg har aldri brukt den trådløst. Den har alltid vært tilkoblet diktafonen, og diktafonen har alltid vært den samme.

Det ble mye oppstyr rundt den blinde sjakkspilleren etter seieren i eliteturneringen på Fagernes for snaut to uker siden.

Atle Grønn er benyttet som ekspert på NRK under flere av sjakkturneringene til Magnus Carlsen. Han mener at den framgangen Stein Bjørnsen har vist i løpet av de siste 14 månedene er usannsynlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media