Blind sjakkspiller raser etter utestengelse: - Grusomt for meg personlig

Norges Sjakkforbund mener Stein Bjørnsen jukser.

UTESTENGT: Sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen er av Norges Sjakkforbund utestengt i to år for juks. Foto: Privat
UTESTENGT: Sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen er av Norges Sjakkforbund utestengt i to år for juks. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) er utestengt av Norges Sjakkforbund i to år. Det bekrefter forbundet i en pressemelding.

- Jeg kommer selvfølgelig til å anke. Vi har ikke fått komme med noe motsvar, sier Bjørnsen til Dagbladet.

- Jeg er skuffet, men jeg er ikke overrasket over selve dommen. Jeg er likevel ikke fornøyd med hvordan jeg er blitt behandlet. Sjakkforbundet burde svart på våre henvendelser og latt meg komme med et motsvar. Dette er rystende, og grusom for meg personlig, sier Bjørnsen videre.

Norges Sjakkforbund skriver følgende:

«På grunnlag av de framlagte fakta anser sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16», skriver forbundet, gjengitt av TV 2.

Skuffet Bjørnsen selv forteller:

- Dommen er ikke uventet, men jeg er overrasket over det de legger vekt på og hva de kan bevise, og ikke kan bevise. I verste fall må jeg ta dette til retten, sier Bjørnsen, som ikke stilte til en test i regi av sjakkforbundet tidligere i år.

- Hvorfor stilte du ikke til denne testen?

- Det er mange grunner. Det handler om situasjonen jeg var i med mye press og verken jeg eller advokaten har fått vite hva testen skal inneholde. Jeg fikk også juridiske innspill om å ikke prøve å bevise at jeg er uskyldig. Jeg er dømt for ting jeg ikke har gjort. Jeg er uskyldig og trenger ikke bevise at jeg er uskyldig. Ting gikk altfor fort fra forbundets side. Jeg tilbudte meg å stille til turning i shorts og tøfler og på den måten bevise at jeg ikke jukser, sier Bjørnsen.

Vekket oppsikt Den blinde sjakkspilleren har blitt anklaget for juks av en NRK-kommentator, en sjakkdommer og en journalist tidligere i år. Han skal blant annet ha foretatt 298 trekk etter hverandre uten en eneste påviselig feil - noe som har fått flere til å reagere.

- Flere har hevdet og skrevet at jeg har spilt 66 kamper uten tap, men dette er ikke korrekt. Jeg har spilt 57 kamper tilsammen i karrieren. Av disse er minst åtte tapt, og trolig like mange remis, sier Bjørnsen til Dagbladet.

Sentrale personer i sjakkmiljøet har innrapportert sine mistanker om juks, og sendt klager til Norges Sjakkforbund og til FIDE.

Stein Bjørnsen har hele tida hevdet sin uskyld.

- Jeg har aldri vært klar over det teknologiske. Om det er bluetoothpropp eller ikke, men uansett kan den tilkobles ledning til en diktafon jeg er avhengig av å benytte under partiene. Jeg har aldri brukt den trådløst. Den har alltid vært tilkoblet diktafonen, og diktafonen har alltid vært den samme, sa Bjørnen til Dagbladet tidligere i år.

Test I januar sa Bjørnsen at han var sikker på å bli renvasket:

 - Jeg er helt trygg på at jeg blir frikjent. Dette har skadet meg personlig og vil alltid hefte ved meg. Det må få konsekvenser for de involverte, sa Stein Bjørnsen til Dagbladet.

I januar kom sentralstyret i Norges Sjakkforbund med en pressemelding, der de skrev at de har fattet følgende enstemmige vedtak i klagesaken:

• Sentralstyret ønsker - før det fattes en endelig avgjørelse i saken - å invitere spilleren til å avlegge en test, etter regler utarbeidet av et spesielt nedsatt utvalg.

• Den aktuelle spilleren har sagt seg villig til å gjennomføre en slik test, som vil bli avviklet så snart som mulig.

• Inntil testen er gjennomført vil spilleren ikke delta i noen av NSFs turneringer.

• sentralstyret vil behandle saken på nytt så snart resultatet av testen foreligger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer