Sjakkforbundet avviste Bjørnsens anke:

Blind sjakkspiller utestenges i to år

Reglementsutvalget (RU) i Norges Sjakkforbund slår fast at blinde Stein Tholo Bjørnsen har jukset. 

UTESTENGES: Stein Tholo Bjørnsen utestenges av Norges Sjakkforbund i to år. Foto: Privat 
UTESTENGES: Stein Tholo Bjørnsen utestenges av Norges Sjakkforbund i to år. Foto: Privat  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) fra Horten fikk i april en knusende dom etter at Norges Sjakkforbunds sentralstyre slo fast at han hadde jukset, og utestengte spilleren i to år.

Bjørnsen anket saken til Reglementsutvalget, men fredag er det klart at dommen blir stående.

– Norges Sjakkforbunds Reglementsutvalg konkluderer med at Stein Tholo Bjørnsen må ha jukset ved flere anledninger og at Sentralstyrets utestengelse på to år derfor må bli stående, heter det i en uttalelse fra forbundet.

Ble testet

Avgjørelsen til Reglementsutvalget, som bestod av tre personer utenfor Sjakkforbundet, var enstemmig.

Det betyr også at alle partier spilt i perioden 3. juli 2015 til 3. januar 2016 blir dømt til tap.

– RU finner det bevist utover enhver rimelig tvil at resultatene har vært oppnådd gjennom juks, avslutter RU i rapporten.

Hortens-mannen stilte i sommer opp i en test i samarbeid med Norges Sjakkforbund. Dette gjorde han på eget initiativ for å renvaske seg.

Rapporten fra testen inngikk som en del av RUs samlede materiale i saken.

Tok 298 trekk uten en eneste feil

Stein Bjørnsen sier i en uttalelse at han er skuffet over dommen, og hevder fortsatt at han aldri har jukset.

– Jeg forstår at det har vært grunn til å mistenke meg for å ha jukset, siden jeg spilte såpass bra i alle fall i turneringen på Fagernes. Det var også en tabbe og en feil fra min side å ha øreplugg med Bluetooth under partiene. Jeg forstår at dette er ulovlig og at det kunne gi en viss straff, sier Bjørnsen i en pressemelding, ifølge nettstedet Matt&Patt.

– Men jeg har aldri jukset i sjakk og blir ganske satt ut av å lese beskrivelsen av hvordan jeg skal ha spilt partier i mange turneringer med en telefonsamtale som formidler trekkene underveis, legger han til.

Sjakkjuks-saken begynte å rulle da en NRK-kommentator, en sjakkdommer og en journalist tidligere i år beskyldte den blinde mannen for juks . Han skal blant annet ha foretatt 298 trekk etter hverandre uten en eneste påviselig feil - noe som fikk flere til å reagere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer