KLASSELØPER:  Brian McKeever vant Paralympics-gull foran russeren Stanislav Chokhlaev og svenske Zebastian Modin. Den sterke kanadieren er medisinsk sett 100% blind, men var likevel nær ved å få gå OL i Sotsji. I Vancouver 2010 ble han vraket på 5-mila i siste liten. FOTO:EPA/Valdrin Xhemaj.
KLASSELØPER: Brian McKeever vant Paralympics-gull foran russeren Stanislav Chokhlaev og svenske Zebastian Modin. Den sterke kanadieren er medisinsk sett 100% blind, men var likevel nær ved å få gå OL i Sotsji. I Vancouver 2010 ble han vraket på 5-mila i siste liten. FOTO:EPA/Valdrin Xhemaj.Vis mer

Blind skistjerne knekt etter OL-vraking

Lurer du fortsatt på hvorfor Norge ikke lenger vinner så mye i Paralympics?

NORGE er fortsatt uten medaljer i Paralympics. Det er ingen stor overraskelse. Nedgangen i vår egen toppidrett for funksjonshemmete har vært rask og stor etter at vi med 18 gull ble beste nasjon så seint som i Nagano 1998. I Sotsji blir det i beste fall et par medaljer på en liten tropp der kjelkehockeygutta utgjør over halvparten av de 31 deltakerne.

For nå er nivået i Paralympics skrudd så høyt at selv historiens beste vintersportnasjon blir hengende etter. Det er til å skjønne. Bare sjekk historien til den blinde kanadieren Brian McKeever.

I GÅR vant Brian gull på 20 km. Han var nesten sju minutter foran den norske 18-åringen Eirik Bye som med sin åttendeplass gjorde et godt renn i den store klassen for svaksynte. Oppegård-gutten Bye er som mange av våre beste langrennsløpere et produkt fra skigymnaset på Meråker. Han har hatt stor framgang etter å ha startet skispesialiseringen sin seint, og kommer til å bli et sterkt norsk håp i sesongene framover.

Utfordringen er bare at teten i Paralympics er tett på teten i vinter-OL. Det setter prestasjonene denne uka i Sotsji i riktig perspektiv.

FOR gårsdagens gullvinner Brian McKeever var bare noen sekunder fra å bli med på det kanadiske OL-laget under det siste testrennet i januar. Det hadde for så vidt ikke vært så oppsiktsvekkende:

•• Under OL på hjemmebane i Vancouver 2010 var Brian McKeever i troppen sammen med stjerner som Devon Kershaw og Alex Harvey.

Der var det meningen at han skulle gå den avsluttende 5-mila der Petter Northug ble OL-mester, men så ble han vraket i siste liten:

- Jeg har aldri vært så knekt. Jeg måtte fokusere på nytt og finne tilbake gleden ved å gå på ski. Det har vært en lang læreprosess, sa Brian fire år seinere til Canada.com.

KORTVARIG GLEDE: : En stolt Brian McKeever etter å ha blitt tatt ut til Canadas OL-lag i Vancouver 2010. Underveis ble han vraket til den 5-mila han trodde han skulle gå. FOTO: REUTERS/Todd Korrol.
KORTVARIG GLEDE: : En stolt Brian McKeever etter å ha blitt tatt ut til Canadas OL-lag i Vancouver 2010. Underveis ble han vraket til den 5-mila han trodde han skulle gå. FOTO: REUTERS/Todd Korrol. Vis mer

Da hadde han som knapt kan skimte løypa rett foran seg, akkurat misset sjansen til å få bli med på det 7-mann store kanadiske laget til Sotsji etter å ha blitt nummer åtte i OL-uttaket. Fire års ekstrem satsing var ikke nok, men denne gangen var det ikke spor av selvmedlidenhet:

- Hvorfor jeg ble vraket? Vi startet likt, og sju andre gutter var bedre.

34 ÅR GAMLE Brian McKeever kunne se den gangen han var på Eiriks alder og konkurrerte for Canada i junior-VM. Så utviklet den arvelige øyehinnesykdommen Stargardt seg brått. I løpet av et skoleår mistet han 90% av vanlig syn, og det blir stadig litt dårligere. Synstesten rett før Paralympic var nedslående. Underveis til gullet trengte den sterkt nærsynte Brian all mulig hjelp fra kameraten Eric Carleton som guidet ham gjennom kurvene og nedkjøringene i den røffe OL-løypa.

Likevel er det ikke mer enn halvannet år siden Brian staket fra kompisen sin under det kanadiske Birkebeiner rennet. Det vant McKeever uten festevoks under elendige løse nysnøforhold med 1800 meters total stigning på de 55 kilometerne. Ikke rart at han litt seinere den vinteren gikk inn til 45.plass i Vasaloppet noen minutter etter 2013-vinneren Jørgen Aukland.

DET er dette nivået norske Paralympics-utøvere må opp mot for å ta jevnt med medaljer igjen. I en hjemlig idrettsbevegelse der de ulike funksjonshemmete utøverne forlengst er samlet i de vanlige lokalklubbene og de beste gjerne trener med de vanlige landslagene, blir eliterekrutteringen til de olympiske grenene stadig dårligere.

Bare det er en liten gåte det er verdt å løse for et land som helst vil forbli best i vintersport, men som ikke alltid har lyst til å betale for det.

I mellomtida går det an å følge imponert med Brian McKeever og de andre toppatletene i Sotsji.

GUIDET FRAM:  Brian har bare litt syn igjen og ble guidet gjennom OL-løypa av kameraten Eric Carleton. FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj.
GUIDET FRAM: Brian har bare litt syn igjen og ble guidet gjennom OL-løypa av kameraten Eric Carleton. FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj. Vis mer