BLIND: Charlotte Brown er blitt et kjent fjes i USA. 16-åringen deltok nylig i et fridrettsstevne i Texas og konkurransen ble sendt direkte på ESPN: Charlotte driver nemlig med stavsprang og er blind. Foto: AP Photo/Eric Gay
BLIND: Charlotte Brown er blitt et kjent fjes i USA. 16-åringen deltok nylig i et fridrettsstevne i Texas og konkurransen ble sendt direkte på ESPN: Charlotte driver nemlig med stavsprang og er blind. Foto: AP Photo/Eric GayVis mer

Blinde Charlotte (16) sjokkerer og tar USA med storm

- Det er helt ekstremt, sier Larsåsen.

(Dagbladet): Stavhopperen Charlotte Brown (16) konkurrerer på juniornivå i USA og steg nylig over 3,43 meter. Det er langt unna både verdensrekorden til Jelena Isinbajeva på 5,06 og Cathrine Larsåsens norske rekord på 4,41.

Men 16-åringen Brown forbløffer amerikanerne:

Charlotte Brown er nemlig blind.

- Jeg hadde aldri som mål å bli en rollemodell, men hvis jeg kan inspirere bare ett eneste barn, så er hver dag med dårlige hopp og blåmerker verdt det, sier Brown til ESPN.

Norges beste stavhopper, Cathrine Larsåsen (27), har lagt merke til talentet på YouTube og er imponert:

- Jeg tar av meg hatten for sånne mennesker. Det hun gjør er helt ekstremt. Stav er en så teknisk øvelse og du må være så presis for å lykkes, sier Larsåsen til Dagbladet.

Vil vinne Brown ble født med synet i behold, men foreldrene merket allerede etter noen måneder at noe var galt. Charlotte ble diagnostisert med grå stær, bare tre måneder gammel. Ved hjelp av operasjoner og linser kunne unge Brown se da hun begynte på skolen, men etter hvert sluttet øynene å fungere.

VEKKER OPPSIKT: Charlotte Brown er blind, men det stopper henne ikke på friidrettsbanen. Foto: AP Photo/Eric Gay
VEKKER OPPSIKT: Charlotte Brown er blind, men det stopper henne ikke på friidrettsbanen. Foto: AP Photo/Eric Gay Vis mer

Hun hadde verken dybdesyn, så ikke farger og kunne ikke skille bevegelser. For et år siden uttalte hun at det var som å se gjennom et sugerør.

Nå, ett år senere, er Brown blind og ankom idrettsarrangementet i Texas med førerhund. Det stoppet henne likevel ikke fra å ta en fjerdeplass i delstatsmesterskapet.

- Målet mitt er å vinne. I dag fikk jeg ikke vist mitt beste.. Forhåpentligvis kan jeg klatre fire plasser opp neste år og vinne, sier Brown til AP.

Sju steg Til tross for problemer med synet satset talentet tidlig på friidrettsbanen - og markerte seg på løpebanen.

Da hun begynte på videregående skole ville hun derimot bytte gren. Så startet hun med stavsprang.

- Pappa spurte om jeg kunne se hvor jeg skulle plassere staven. Jeg svarte nei. Så spurte han om jeg så lista jeg skulle hoppe over. Jeg sa nei. Så spurte han om jeg kunne se matta fra lufta... Og jeg svarte nei, sier Brown.

ESPN fulgte friidrettstalentet tett i Texas og har laget en grundig gjennomgang av hvordan hun gjennomfører konkurrerer:

NORSK PROFIL: Cathrine Larsåsen. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NORSK PROFIL: Cathrine Larsåsen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Sammen med førerhunden Vador går de gjennom løpebanen før hver konkurranse for å bli kjent med underlag og forhold.

Hun bruker lokket på krittboksen (krittet brukes på hendene) til å markere startpunktet på banen.

Tilløpet er 24 meter og hun teller skrittene.

Etter sju steg med venstrebeinet setter hun staven i bakken og tar sats.

- Mirakel Pappa Ian Brown røper at han er engstelig.

- Om du er tre-fire meter opp i lufta og faller ukontrollert, så hjelper det ikke at du ser bra, sier Ian Brown.

Prestasjonene til Charlotte blir hyllet av ekspertene.

TAR SATS: Charlotte Brown er på vei over lista i Texas. Foto: AP Photo/Eric Gay
TAR SATS: Charlotte Brown er på vei over lista i Texas. Foto: AP Photo/Eric Gay Vis mer

- Det er et mirakel. Hun løper og teller skrittene, og aner ikke hvor hun egentlig befinner seg, sier Larry McFarlin, trener ved Paris High School og tidligere stavhopper til ESPN.

- Dette er en av de mest tekniske, vanskeligste og farligste øvelsene i friidrett. Og hun valgte det.. Hvis et barn kommer til meg og vil snakke om holdninger, så skal jeg si: «La meg fortelle deg om holdninger». Charlotte aner ikke hvor mange hun berører, sier McFarlin.

Cathrine Larsåsen sier følgende:

- Jeg var nylig på treningsleir i Portugal og så en blind diskoskaster. Det er inspirerende og imponerende å se hvordan de trener. Det er så mye trening bak det de gjør og det er ikke rom for feil. Jeg er mektig imponert av folk som konkurrerer tross store utfordringer, sier Larsåsen til Dagbladet.

IMPONERER: Charlotte Brown. Foto: AP Photo/Eric Gay
IMPONERER: Charlotte Brown. Foto: AP Photo/Eric Gay Vis mer