Blinkskudd med følelse

BILBAO (Dagbladet): - Jeg har øvd på å ikke bruke krefter, sier Roar Strand. - Nå prøver jeg å skyte med følelse framfor kraft. Og da jeg fikk ballen fra Runar Berg og så at keeperen ikke ville se utgangen på skuddet, gikk jeg for krysset. Utrolig nok så klarte jeg det.

AV MORTEN PEDERSEN

Den siste setningen er dannet, minimalt sjølhøytidelig og full av falsk beskjedenhet. Det var nemlig ingen tilfeldighet at Roar Strand prikkskjøt Rosenborg til et av den lokale Mesterliga-historiens vakreste poeng. Og hadde han hatt flaks - for dyktigheten er der i lange baner - så ville det blitt tre.

Fordi Roard Strands første forsøk på å bøye en ball i mål fra distanse gikk via stanga og ut.

- Jeg trodde den skulle gå inn, sier Roar Strand om skuddet som burde gitt Rosenborg 1-1 allerede til pause. - Men - på slutten av buen fikk ballen en ekstra skru. Og så gikk den dessverre i stanga.

- Men den andre - den gikk rett inn.

Roar Strand belønnes med åtte poeng på Dagbladets spillerbørs. Han var best, han var overalt, han scoret, og han løp til de slo av lyset. Og av gammel vane blir han omtalt som en evighetsmaskin.

Akkurat det er veldig upresist.

Redd for hodeskaden

For Roar Strand er en teknisk evighetsmaskin. En fotballspiller som daglig jobber på det han føler han ikke behersker. Og derfor klinte han ikke ballen mot Bilbaos målvakt de to gangene han kom i posisjon utafor 16-meteren.

Han bare finfølte dem mot målet.

Da Drillos forlot Frankrike-VM, reiste Roar Strand hjem til Norge med store hodesmerter. Smellen han fikk i åttendelsfinalen mot Italia var av den alvorlige typen. Han gikk 14 dager uten å trene i det hele tatt, og da han kom i gang, slet han med konstante hodesmerter i tre uker.

Først ei uke ut i august var Roar Strand frisk.

- Da det ikke ga seg, ble jeg bekymret, sier han. - Det var plagsomt å ha vondt i hodet hele tida. Men etter en fem ukers tid var det plutselig borte. Siden det har jeg ikke kjent noe.

Sjanser til å vinne

Rosenborg gikk en halv æresrunde til stående hjemmeovasjoner i går kveld. Det lå veldig mye i den applausen. For ingen på stadion i Bilbao var misfornøyde med poengdelinga. Det var bare felles glede.

- Ett poeng her er nesten som en seier, sier Roar Strand. - Og for oss er det veldig stor framgang. Men når jeg tenker tilbake på kampen, så kunne vi vunnet. Vi skapte målsjanser nok både i første og andre omgang.

Det tøvete baklengsmålet ristet Rosenborg av seg med en gang. Og da farten var justert fra Tippeliga-nivå til god europeisk standard - det tok omtrent 20 minutter - kom kvalitetene som gjør at også denne høsten kan bli over middels.

- Nå handler det om å vinne hjemmekampene, sier Roar Strand. - Skal du videre i Mesterligaen, må du vinne hjemme.

Og til alle dere som ikke vet det - hjemme er om 14 dager.

Mot Juventus.