Blir advart: - Glem det

Alexander Stöckl erkjenner at resultatene ikke har vært gode nok. Tidligere ener Espen Bredesen mener hopperne kan glemme å lete etter go'følelsen fra i fjor.

PRESS: Alexander Stöckl og hopperne har ikke levert opp til forventningene. Nå er det VM i Seefeld i Østerrike. Geir Olsen / NTB scanpix
PRESS: Alexander Stöckl og hopperne har ikke levert opp til forventningene. Nå er det VM i Seefeld i Østerrike. Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Stöckl og hopperne har et mål om VM-medalje i hvert renn i Østerrike de neste dagene. Men ingen snakker om Norge som en stor trussel på herresida. Dermed er Stöckl og co. i en posisjon de ikke ønsker å være i.

OL- og VM-vinneren fra 90-tallet, Espen Bredesen, følger hoppsirkuset fra utsida. Han tror ikke det handler så mye om utstyr og teknikk for nordmennene. Han tror variable resultater skyldes at hodet ikke er på rett plass.

Nytt tankemønster

- Jeg husker da jeg selv sleit på begynnelsen av 90-tallet. Det hjalp veldig å bryte et tankemønster ved å trekke inn litt andre folk. Jeg kunne få hjelp av en kiropraktor, lærer på idrettsskolen eller en mental trener. De kunne trykke på noen knapper som fikk meg til å si: «Jøss, det har jeg ikke tenkt på.» Og så klarte jeg å slippe kontrollen, forteller Bredesen.

EKSPERT: Espen Bredesen tok VM-gull i 1993. Her fra Lillehammer nylig, da 25-årsjubileet for Lillehammer-OL ble markert. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
EKSPERT: Espen Bredesen tok VM-gull i 1993. Her fra Lillehammer nylig, da 25-årsjubileet for Lillehammer-OL ble markert. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Av og til kan du gå fast i de samme mønstrene. Kanskje hjelper det å snakke med noen utenfor miljøet, sier han.

Svekket

Hopperne åpner VM lørdag, i den store Bergiselbakken i Innsbruck.

Norge er klart svekket av at Daniel-André Tande er ute med kneskade. Han har vært lagets beste hopper de to siste åra - og nå kan ingen gjemme seg bak ham.

Robert Johansson og Johann André Forfang ligger på henholdsvis sjette- og sjuendeplass i verdenscupen. Det er isolert sett ikke så ille. Men så lenge dette er Norges beholdning, forsterkes inntrykket av at Stöckl og hans menn spiller annenfiolin.

Herjet

Forrige sesong var glitrende. Norge tok både OL-gull for lag og tre individuelle medaljer på herresida. I VM i skiflyging herjet Tande.

- Når du har vært på topp, går det ofte bare én vei, sier Bredesen.

- Samtidig har gutta fått trent ett år til, så strengt tatt skal du ikke bli dårligere. Jeg tror det er livsfarlig å lete etter følelsen fra i fjor. Den følelsen du hadde forrige sesong, er ikke lik den du har i år. Kropp og hode har forandret seg. Så til dem som leter etter den gamle følelsen: Lykke til, sier jeg.

Outsider

Bredesen tror det kan slå positivt ut i VM at nordmennene er ferdig med å forsvare fjorårets sesong.

- Når du har hatt trøbbel, samler du alle krefter mot VM. Plutselig kan det være at noen slipper kontrollen og vinner. Nå er det andre som må forsvare seg. Norge har inntatt rollen som outsider.

På den første treninga i Bergiselbakken onsdag ble Halvor Egner Granerud beste norske på 14. plass. Kamil Stoch fra Polen vant. Sammen med japaneren Ryoyu Kobayashi og østerrikeren Stefan Kraft regnes han som favoritt i storbakken i Innsbruck og normalbakken i Seefeld.

Trener Stöckl stempler sesongen som «spennende og krevende». Han har sansen for innspillene til Bredesen, men er samtidig klar på at hopperne bruker idrettspsykologer når det er nødvendig.

Teori

Landslagstreneren har denne teorien om hvorfor sesongen har vært en nedtur:

- Hodet spiller definitivt en rolle i skihopping. Vi har sett enkelte gode resultater, men vi er ikke i nærheten av å levere det vi gjorde i fjor. Jeg mener teknikk og utstyr ikke stemmer helt. Det er det som er utfordringene våre nå. Men vi ønsker å kjempe om medalje i alle VM-rennene.

PS: Sist Norge tok VM-gull i stor bakke, var ved Tommy Ingebrigtsen i Thunder Bay i 1995. Espen Bredesen gikk til topps i Falun i 1993.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer