Bodø/Glimt, Molde og RBK

Blir alene

Bare Kjell Inge Røkkes hjerte for Molde stopper den dramatisk utviklingen.

TRENGER STØTTE: Molde er avhengig av Kjell Inge Røkkes støtte for å følge Bodø/Glimts rykk fra resten av de norske toppklubbene. Her jubler han ved Molde-benken etter fjorårets seier på Aspmyra. FOTO: Mats Torbergsen / NTB
TRENGER STØTTE: Molde er avhengig av Kjell Inge Røkkes støtte for å følge Bodø/Glimts rykk fra resten av de norske toppklubbene. Her jubler han ved Molde-benken etter fjorårets seier på Aspmyra. FOTO: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

I MORGEN er det cupfinale, og de to lagene på Ullevaal stadion kunne ikke vært bedre. Bodø/Glimt og Molde er i ferd med å sette en ny standard for norsk toppfotball.

Etter tiår der alt er blitt målt opp mot den en gang så mektige Rosenborg Ballklub, har de siste sesongene forandret det meste både på og utenfor banen:

  • Den falne storheten RBK er tilsynelatende distansert for lang tid.

Denne dramatiske endringen er først og fremst drevet fram av Bodø/Glimts internasjonale suksess. Klubben hadde en rekordomsetning på 408 millioner etter Europa-eventyret sist sesong, og den sportslige suksessen fortsetter. Kombinert med klok drift gjør det Nordlands mønsterklubb stadig rikere.

Nå er det visst bare milliardæren Kjell Inge Røkkes kjærlighet for Molde Fotballklubb som hindrer Glimt å stikke fra de andre norske topplagene. Han blir alene om å sikre en jevn konkurranse.

DE fem sesongene etter at RBK sist vant Eliteserien i 2018, viser hvilke sportslige endringer som allerede har skjedd.

I løpet av denne tida har duoen Glimt/Molde tatt samtlige fem gull og fire sølv, mens RBK bare har to bronsemedaljer fra 2019 og 2022 før de gamle mesterne havnet på nedre halvdel av eliteserietabellen i år.

Oversikten over poeng totalt forsterker denne forskjellen. Den vinner Glimt med 328 poeng, mens Molde har tatt 319. Rosenborg derimot har i denne perioden bare samlet sammen 247 poeng.

Og kanskje enda verre for det som en gang var Norges desidert mest vågale angrepslag:

  • På disse fem åra har Glimt scoret 395 mål og Molde 355. RBK derimot stoppet på 247.

Sånt svir på Lerkendal.

DET mest dramatiske som skjer helt i toppen av norsk klubbfotball, er likevel endringene i rammene for fotballdriften. Der har RBK levd over evne, og må betale for det:

- Rosenborg er egentlig rigget for å spille i Euroa fire av seks år. Nå har vi ikke spilt i Europa siden 2019, og skal heller ikke i 2024, forklarte RBK-sjefen Tore Bjørseth Berdal oppsigelsene og lønnskuttene som kom sist uke.

Den selverkjennelsen er helt nødvendig. De siste åra har spillerkostnadene på Lerkendal jevnt over vært høyere enn hos Glimt og Molde.

Sportslig RBK-nedgang har dermed kostet minst like mye som konkurrentenes suksess.

OVER tid gir det en økonomisk ubalanse som det er vrient å rette opp. Fortsatt henter RBK inn dobbelt så mye i reklame -og sponsorinntekter enn de to topplagene fordi markedet er naturlig større i Trondheim, men denne forskjellen på et par titalls millioner monner ikke målt mot alle pengene som kommer fra Europa-spill:

  • I fjor tjente Glimt 175 millioner via E-cupene, mens Molde fikk 63 millioner.

Begge to er fortsatt med i turneringene over nyttår, samtidig som RBK sliter med gamle underskudd.

I den siste Deloitte-rapporten som vurderer klubbens økonomi, trekkes nettopp disse Europa-inntektene fram som årsaken til at ulikhetene vokser også mellom tetlagene.

Glimt har fått 258 millioner direkte fra UEFA for innsatsen de tre siste sesongene, RBK null.

HYLLER: Borussia Dortmund-spiller Erling Braut Haaland var full av lovord om Bodø/Glimt og kompisen Jens Petter Hauge. Video: NTB Scanpix Vis mer

SLIK forandres driftsrammene i framtidas norske klubbfotball. Også utfordrere som Brann og Viking må ut i Europa for å konkurrere mot årets serievinner.

Sist sesong hadde Glimt utenom spillersalgene driftsinntekter på 307 millioner, betydelig høyere enn Molde med 183 millioner og RBK med 143.

Det ga serievinneren fra Bodø en egenkapital på 150 millioner inn i årets gullsesong, altså langt over den såkalte «100-millioner-bufferten» som Rosenborg styrte etter i glansdagene.

Og enda viktigere, den svært forsiktig budsjetteringen og de bonusbaserte spillerlønningene i Glimt, sørger for at klubbkassa i Bodø jevnt blir større.

ALT skjer mens suksesstrener Kjetil Knutsens lag med sin egen artige og effektive offensive fotball fortsetter å spille inn de avgjørende internasjonale millionene:

- Først og fremst er vi en fotballklubb, som skal utvikle et sportslig produkt som kan prestere nasjonalt og internasjonalt, forklarte daglig leder Frode Thomassen forretningsstrategien til Bodøs mest suksessrike bedrift, og understreket at fotballen for tida har «altfor mye oppmerksomhet på spillersalg og spillerkjøp».

Det er nettopp i sportens økonomiske bærekraft at Glimt skiller seg ut. Det kloke arbeidet på treningsfeltet gjennom flere år, forrenter seg nå så mye at klubben kunne ha kommet i en særstilling bare ved å hente inn de rette spillerne til det klart best trente kollektivet.

SÅNN blir det nok ikke. Kjell Inge Røkkes aktive eierskap i Molde kombinert med denne klubbens sterke sportslige tradisjon, sørger for konkurranse framover:

- Kobler hjernen ut og hjertet inn, skrev økonomimagasinet Kapital presist om klubbeier Røkke før årets sesong. Da summerte de finansmannens totale gaver til hjemklubben til 800 millioner kroner.

Gjennom den eneeide «Stiftelsen Molde Fotball» har Røkke laget et lukket økonomisk kretsløp som garanterer for en gjeldfri klubb, en gjeldfri stadion og trygg drift.

Det gir Molde med klart lavere inntekter enn Glimt, fortsatt mulighet til å konkurrere jevnt.

DA blir det vanskeligere for RBK som har sløst vekk den historisk formidable økonomiske fordelen sin.

Trøsten får være at dette Glimt-eventyret først og fremst har vist at det fortsatt er mulighet å endre norsk toppfotball radikalt gjennom det som gjøres på treningsfeltet.

Akkurat det har jo skjedd på Lerkendal før; den gang for 35 år siden da Nils Arne Eggen kom tilbake til RBK og snudde opp ned på det meste både i og utenfor klubben.

Men denne gangen må Rosenborg som klubb gjøre det selv.