EKSPERT FOR NRK: Torgeir Bjørn (til venstre) er NRKs langrennsekspert, og er klar på at OL-aktuelle utøvere bør gå betydelig raskere enn kollega Thomas Alsgaard i NM. Her sammen med kommentator Jann Post. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
EKSPERT FOR NRK: Torgeir Bjørn (til venstre) er NRKs langrennsekspert, og er klar på at OL-aktuelle utøvere bør gå betydelig raskere enn kollega Thomas Alsgaard i NM. Her sammen med kommentator Jann Post. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Blir bekymret om Alsgaard blander seg inn i teten

- De som satser på OL må gå betydelig fortere, sier Torgeir Bjørn.

|||(Dagbladet): For publikumsinteressen er det utelukkende positivt at Thomas Alsgaard stiller opp både på torsdagens 15-kilometer og lørdagens jaktstart i NM.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn, som også er trener for Emil Hegle Svendsen, er likevel klar på at det vil være negativt for norsk langrenn dersom 38-åringen skulle greie å blande seg inn i toppen.

Selv har Alsgaard som mål å bli blant de 25 beste på torsdag.

- Det vil være et svakhetstegn hvis Thomas blander seg inn i medaljekampen. De som satser på å gå 15 kilometer fri i OL må gå betydelig fortere enn ham, sier Bjørn til Dagbladet.

- Hva legger du i betydelig?

- Det er vanskelig å gi noen tidsfrist, men de som har ambisjoner om å gå den distansen i OL bør slåss om seieren i NM. Og da bør Alsgaard være et stykke bak.

38 år ingen alder
Bjørn tror imidlertid at veteranen kan være en outsider i neste års VM i Holmenkollen.

- Hvis Thomas bestemmer seg for å satse på langrenn fra nå, vil han definitivt kunne gå for Norge i VM. Og ikke bare femmila, men flere distanser. 38 år er ingen alder, da Maurilio De Zolt tok stafettgull med Italia på Lillehammer var han godt over 40 år. Halvard Hanevold har også fylt 40 og hevder seg i skiskyting. Så alderen er ingen unnskyldning for å ikke henge med i utholdenhetsidrett, sier han.

Alsgaard har trent seriøst med tanke på langløp de siste par årene, og har blant annet en 5. plass i Vasaloppet og en 2. plass fra en 50-kilometer i Tsjekkia å skilte med.

Bjørn legger ikke så mye vekt på de plasseringene med tanke på NM.

- Det er bra gjort av Thomas, men langløp er en helt annen type konkurranse enn vanlig langrenn, og har derfor ikke særlig sammenlikningsverdi. Det betyr mer i forhold til at han er i rute for å slåss om seier i Vasaloppet.

- Hva er det realistisk å forvente av Alsgaard i NM, først og fremst til torsdag?

- Det er litt avhengig av hvem som går. Flere av dem som gikk Tour de Ski bruker kanskje 15-kilometeren mest som trening, men det er en OL-øvelse. Petter Northug og Ronny Hafsås er tatt ut, og bak dem er det to løpere med internasjonale meritter i John Anders Gaustad og Geir Ludvig Aasen, som har topp seks i verdenscupen denne sesongen. De to, og Frode Andresen som har et lite håp om langrennsplass i OL, må være bedre enn Thomas hvis de skal være i nærheten av en OL-medalje, sier Bjørn.

- Henger forbausende godt med
Alsgaard har deltatt på enkelte landslagssamlinger det siste halvåret, og også gått testløp mot de andre landslagsløperne. Der har han ikke vunnet, men etter det Torgeir Bjørn vet har han imponert.

- Rapportene sier at han henger forbausende godt med. De andre trodde kanskje de skulle ta ham lettere, og Thomas trodde kanskje det var lenger vei opp. Men én ting er treningsturer på høsten, noe annet er å gå fort i konkurranser på vinteren. Det har vært relativt tynt bak Petter i distanserenn i vinter. Kanskje det er litt lettere å slå seg inn i toppen enn for noen år siden.

For bak Northug, som leder verdenscupen sammenlagt, er det et hav ned til neste nordmann. Ola Vigen Hattestad er nest best på 15. plass - og han er sprinter. Den nest beste allrounderen er Eldar Rønning på 18. plass.

- Petter er outstanding i alle øvelser og imponerer veldig. Det er både overraskende og skuffende at ikke flere har hengt seg på. Hvis du har en stor ener som setter standarden er det mer vanlig at flere kommer opp enn at de ikke gjør det. Men det viktigste av sesongen gjenstår, minner han om.

NUMMER TO I TSJEKKIA: Thomas Alsgaard slo Andrus Veerpalu, men måtte gi tapt for Oskar Svärd i et langløp i Tsjekkia nylig.  - En helt annen type konkurranse enn vanlig langrenn, sier Torgeir Bjørn. Foto: REUTERS/David W Cerny
NUMMER TO I TSJEKKIA: Thomas Alsgaard slo Andrus Veerpalu, men måtte gi tapt for Oskar Svärd i et langløp i Tsjekkia nylig. - En helt annen type konkurranse enn vanlig langrenn, sier Torgeir Bjørn. Foto: REUTERS/David W Cerny Vis mer