Fabiano Caruana gikk til topps i kandidatturneringen

Blir Carlsens VM-motstander: - Magnus' tøffeste prøve

Barker sammen i november.

MOTSTANDEREN: Amerikanske Fabiano Caruana vant kandidatturneringen og skal møte Magnus Carlsen til VM-kamp. Foto: NTB scanpix/Johansen, Carina
MOTSTANDEREN: Amerikanske Fabiano Caruana vant kandidatturneringen og skal møte Magnus Carlsen til VM-kamp. Foto: NTB scanpix/Johansen, Carina Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er drømmematchen, konkluderer Torstein Bae til Dagbladet.

Fabiano Caruana vant kandidatturneringen i Berlin tirsdag kveld, og skal møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november.

Bae, som er NRKs sjakkekspert, ser fram til møtet mellom de to sjakkgigantene, i det han tror blir Carlsens vanskeligste VM-kamp i karrieren.

- Magnus er favoritt uansett, men det kan bli en tøff match. Dette blir den største prøven så langt for han.

Etter seieren fikk Caruana en gratulasjon fra Carlsen på Twitter:

- Få Magnus i bakken

Det ble en nervepirrende avslutningsdag i kandidatturneringen tirsdag. Spenningen levde helt til siste slutt, og underveis var det hele fire ulike spillere som hadde en teoretisk mulighet til å vinne turneringen.

Fabiano Caruana, Liren Ding, Sergej Karjakin og Shakhriyar Mamedyarov har alle gjort en god turnering, og kjempet om muligheten til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp. Til slutt var det Caruana som kunne juble for seieren.

Bae mener Caruana står for en helt annen type sjakk enn Carlsens forrige VM-motstander, Karjakin.

- Det som skiller Caruana fra mange av de andre, er at hans toppnivå ikke er så langt unna Magnus sitt. Han er også en svært sterk teoretisk spiller. Karjakin var på defensiven i VM-kampen, men jeg tror Caruana kommer til å gå for seieren og få Magnus i bakken.

De to møtes i London mellom 9. og 28. november seinere i år.

Starter forberedelsene

Caruana har vist god form i Berlin, og lå best an før dagens kamper. Amerikaneren slo armenske Levon Aronian mandag, og mot Alexander Grischuk fulgte han opp det solide spillet. Etter over seks timer ved brettet endte det med nok en seier til Caruana.

Samtidig spilte Karjakin og Ding remis mot hverandre, mens Mamedyarov også ikke maktet mer en remis i sin kamp. Totalt gjennom turneringen endte Caruana opp med 9 av 14 poeng. Ett poeng mer enn Karjakin og Mamedyarov.

Etter at kandidatturneringen nå er over, starter jobben med å forberede seg til VM-kampen for de to duellantene.

- Disse møtes jo jevnlig og kjenner hverandre godt, men allerede nå vil Magnus begynne å tenke konkret på denne kampen og planlegge våpen. Det samme vil Caruana gjøre, forteller Bae.

Dette er Caruana

Caruana er to år yngre enn Carlsen, og er vokst opp i Miami, Florida. Han har både amerikansk og italiensk statsborgerskap, og har representert begge land ved sjakkbrettet.

Caruana ble erklært et sjakkgeni i ung alder, og allerede som 14-åring ble han stormester. Han er den yngste i både USA og Italia som har nådd dette nivået.

Progresjonen stoppet imidlertid ikke opp som for mange andre sjakkspillere, og Caruana ble bare bedre og bedre. I oktober 2014 nådde han en rating på 2844, og skrev seg inn i historiebøkene som tidenes tredje høyest rangerte spiller.

Mange hadde derfor trodd at amerikaneren skulle spille en VM-kamp på et tidligere tidspunkt, men i kandidatturneringene de siste åra har det ikke lykkes for ham.

Nå har Caruana endelig nådd sitt mål, og skal utfordre Carlsen om VM-tittelen. Nordmannen har vunnet de tre siste gangene, og er verdens høyest rangerte spiller nå og gjennom tidene. Caruana er for øyeblikket rangert som verdens tredje beste spiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer