Annonsørinnhold

Blir denne karen VMs toppscorer?

Se vinner- og toppscorertipsene fra Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad.

Serie A-toppscorer: Ingen scoret flere mål i Serie A denne sesongen enn Torino-spissen Ciro Immobile. Kan han score mest også i VM? Da får du 75 ganger innsatsen tilbake på oddsen. Foto: AFP PHOTO / DANI POZO.
Serie A-toppscorer: Ingen scoret flere mål i Serie A denne sesongen enn Torino-spissen Ciro Immobile. Kan han score mest også i VM? Da får du 75 ganger innsatsen tilbake på oddsen. Foto: AFP PHOTO / DANI POZO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som odds- og tippeekspert skal jeg innrømme at min styrke nok ligger i å vurdere enkeltkamper, spesielt i klubbfotballen. Overskuddstipping hos Norsk Tipping i flere år på rad er et bevis på det, men kvalifiserer også til å gjøre noen gode vurderinger av VM. Sjekk vurderingene av vinner- og toppscorerkandidater under!

I min oddsblogg ligger det også vurderinger av samtlige 32 VM-deltakere og åtte VM-grupper.

De daglige tipsene, som senest kvelden før hver kamp blir oppdatert med analyser, finner du på db.no/oddstips.

Hvem vinner VM?

Det store spørsmålet, som omtrent hvert eneste menneske på planeten har prøvd å besvare de siste månedene. Det er vanskelig å være uenig med Norsk Tipping, som har rangeringen Brasil - Argentina - Tyskland - Spania som de fire fremste favorittene. Ingen av disse er spesielt godt betalt på oddsen.

Samtidig er det gjerne de store favorittene som vinner verdensmesterskapet. Bare europeiske og sør-amerikanske land har vunnet, og på de 19 VM har bare åtte forskjellige nasjoner hevet pokalen. Brasil og Italia er gjengangere og alltid aktuelle, mens et par europeiske land (Frankrike og Spania) er førstegangsvinnere de siste fem VM; men ingen av dem direkte uventet.

I de siste fem VM har ni av de ti finalistene hatt en vinnerodds før mesterskapet på 15 eller lavere,  noe som sier mye om hvor få skikkelige outsidere som går hele veien. Og det ene unntaket var Tyskland, som i 2002 tok sølvet, før turneringen med en vinnerodds på 20.

De lagene som gir 15 i odds eller lavere hos Norsk Tipping er Brasil (3,75), Argentina (5,00), Tyskland (6,50), Spania (7,25) og Belgia (15,00).

Av disse velger jeg å luke bort Belgia, som jeg tror kan nå langt men ikke har pondus nok til å gå hele veien. Det mest aktuelle vinnerspillet av de gjenstående da er etter min mening vertslandet Brasil til 3,75. Hjemmefordelen har stor betydning.

I tillegg velger jeg å lansere Italia til 22 i odds som en outsider. Er nesten alltid å regne med i mesterskap, og synes nå å ha en god balanse i laget, samt en god miks av rolig rutine og fyrige talenter.

Gullstøvelen - hvilken spiller scorer flest?

Å spille på VMs toppscorer er alltid spennende. I de siste ti verdensmesterskapene har toppscoreren hatt fem mål to ganger, seks mål hele seks ganger, syv mål én gang og åtte mål én gang. Det skal nødvendigvis altså ikke så mange scoringene til for å vinne Gullstøvelen, i de mest ekstreme tilfellene kan en enkeltkamps utklassing være nok. En del faktorer må vurderes når man velger seg toppscorer-oddsspill:

Kvaliteten på laget
VMs toppscorer finnes svært ofte blant lagene som har spilt finale eller bronsefinale, seks av de åtte siste vinnerne har fått spille det maksimale antallet kamper i VM; syv. Det hele er relativt logisk - jo flere kamper en spiller deltar i, jo større sjanse har han for å bli toppscorer. Med dette i bakhodet kan man vurdere å konsentrere seg om favoritter som Brasil, Argentina, Tyskland, Spania, Belgia og Italia når man leter etter toppscoreren, selv om andre lag selvsagt også kan være aktuelle både for et godt VM og en toppscorer.

En mulig ulempe med topplagene er at de kan hvile toppspissen i siste gruppespillkamp om de to første er vunnet. Trenere bryr seg generelt lite om toppscorertitler.

Gruppene
Gruppeoppsettet er naturligvis svært viktig når man ser etter mulige toppscorer. En antatt enkel gruppe gir fort flere scoringer for de beste lagene, samtidig som det gir større sjanse for å avansere til sluttspillet. Ser man på VM-historikken har toppscorerne scoret en større andel av målene sine i gruppespillet enn i sluttspillet.

En kjapp titt på gruppene forteller at Brasil (i gruppe med Mexico, Kroatia og Kamerun) ser ut til å ha en overkommelig oppgave, med muligheter til å score en del. Enda mer aktuelle er Argentina, som i gruppe med Bosnia, Nigeria og Iran knapt kan klage på VM-trekningen.

En antatt hakkekylling som Australia kan alene være nok til å gjøre gruppe B, med Spania, Nederland og Chile som de øvrige tre landene, aktuell.

Formasjon og taktikk
Lag som satser på det offensive har naturligvis større sjanse til å få frem en toppscorer enn mer defensive lag. Men også dette er en sannhet med modifikasjoner; noen defensive mannskap satser tungt på én spiss, og med klaff kan denne fort stå for en del nettkjenninger. Et lag som Tyskland kan knapt omtales som defensivt, men har like fullt bare tatt med én ren spiss, Miroslav Klose. Det forventes at tyskernes store mengde midtbanespillere leverer mål, men Klose kan fort få sin del.

Lag med flere hete spisser, som Brasil, Argentina, Uruguay med flere, kan oppleve at målene fordeler seg jevnt per spiss fremfor å hope seg opp på én spiller. Eventuelt kan den antatt heteste spissen, som for eksempel Neymar på Brasil, bli markert så hardt at den mindre glamorøse Fred kommer til flere målsjanser.

Straffetakere og frisparkspesialister
En mann som Portugals Cristiano Ronaldo blir fort aktuell i toppscorer-sammenheng. Ikke bare har han nær uovertruffen målteft på et lag uten klassespisser, men han er også selvskreven eksekutør av alt som finnes av offensive dødballer, inkludert straffespark. Alle som har sett Ronaldo ta frispark under 30 meter fra mål vet at det er en målsjanse av betydning.

Hjemmefordel
Noen statistikker hentet fra denne artikkelen om fordelen ved å spille i hjemlandet eller på hjemkontinentet:

- I 13 av 19 VM har toppscoreren (alene eller delt med andre) kommet fra et lag på samme kontinent som vertslandet.
- I alle fire VM i Sør-Amerika har toppscoreren kommet fra Sør-Amerika, i 1962 var det riktignok mange som delte tittelen.

Mulige kandidater:
Jeg mener oddsen er noe tynn på favorittene Lionel Messi (7 i odds) og Neymar (10 i odds). Begge spiller på lag som forventes å nå langt, Brasil og Argentina, men målene kan fort bli fordelt på flere spillere. Av samme årsak synes jeg oddsen på Sergio Aguero (14) også er noe tynn.

Cristiano Ronaldo alltid aktuell, men har slitt med litt skader i oppkjøringen og 14 i odds synes noe tynt. Portugal kan nå langt, men kan også ryke tidlig. Skadespørsmålstegn stopper meg også fra å velge Luis Suarez på Uruguay til 20 i odds.

Jeg velger å jakte litt høy odds i mine fem kandidater:

- Ciro Immobile (Italia) til 75 i odds. I skyggen av Balotelli, men en solid måljeger fra en nasjon som kan nå langt. Italia har tradisjon for å få frem uventede toppscorere

- Gonzalo Higuain (Argentina) til 18 i odds. Ni mål i kvalifiseringen. En argentiner må nesten med grunnet den antatt enkle gruppa.

- Diego Costa (Spania) til 22 i odds. Med Costa har Spania fått en type spiss de ikke hadde tidligere. Litt trekk for skadetrøbbel i oppkjøringen. Pedro kan være et godt betalt alternativ for spanjolene, som fort kan gå langt igjen, og har Australia i gruppa.

- Alexis Sanchez (Chile) til 70 i odds. Chile er en outsider fra en tøff gruppe, men 70 i odds virker høyt i forhold til kvaliteten på laget og at de har Australia i gruppa.

- Miroslav Klose (Tyskland) til 40 i odds. Enslig rendyrket spiss på et landslag som pleier å nå langt, og hvor det er servitører i kø rett bak ham. Overkommelig gruppe.

Se også:

- Vurderingene av gruppe A og B
- Vurderingene av gruppe C og D
- Vurderingene av gruppe E og F
- Vurderingene av gruppe G og H

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer