Annonsørinnhold

Blir det favorittseier i det største kvinne-VM noensinne?

Lørdag starter det sjuende VM i fotball for kvinner. Les deg opp på deltakerlandene og mesterskapet her!

FOKUSERT: Hun har navn som en Star Wars-karakter, Jedi-lignende reflekser og en evne til å havne i trøbbel. Men USAs målvakt Hope Solo er først og fremst en glimrende målvakt. Foto: Jared Wickerham/Getty Images/AFP
FOKUSERT: Hun har navn som en Star Wars-karakter, Jedi-lignende reflekser og en evne til å havne i trøbbel. Men USAs målvakt Hope Solo er først og fremst en glimrende målvakt. Foto: Jared Wickerham/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag starter verdensmesterskapet for kvinner i fotball, og det holder på en drøy måned.

Vertslaget er som kjent Canada, og mesterskapet er det sjuende VM for kvinnelag.

En del nyheter å merke seg i mesterskapet; det er det første kvinne-VM med 24 lag (noe som har gitt hele åtte debutanter), det er det første VM på kunstgress (noe som har vært kontroversielt) og det er den første turneringen som bruker mållinjeteknologien Hawk-Eye, ettersom et annet system ble brukt i Brasil 2014 da herrelagene brakte sammen.

De regjerende mesterne er Japan, før det har Tyskland og USA vunnet to ganger hver mens Norge vant i 1995.

I 2015-mesterskapet er det USA og Tyskland som er omtrent likestilte favoritter, med Brasil, Frankrike og Japan ikke langt unna i sjansevurderingen.

Gruppespill med 16 lag videre

Kampene i mesterskapet tilbys på oddslistene til Norsk Tipping, og jeg gir derfor her en kjapp oversikt over deltakerlandene og de seks innledende gruppene, slik at man har litt mer bakgrunnsinformasjon om man ønsker å satse noen kroner på dette mesterskapet.

De to beste lagene i hver gruppe går videre til knockout-fasene, det gjør også fire av de seks treerne. Bare åtte lag forsvinner altså ut etter gruppespill. Oppsettet for åttendedelsfinale og utover er allerede satt opp, så man kan ikke utelukke at lag med kontroll på avansementet i gruppespillet motiveres av å møte en viss motstander i neste runde.

Så til gjennomgangen av lagene, gruppe for gruppe:

Gruppe A

Canada
FIFA-ranking: 8
Kvalifiserte seg: Som vertsland

Meritter VM: Fjerdeplass i 2003
Slik gikk det sist (2011): Sisteplass etter tre tap i gruppespill

Vinnerodds gruppe A: 1,45
Vinnerodds mesterskapet: 15

Nøkkelspillere: Christine Sinclair (spiss og kaptein), Sophie Schmidt (midtbane)
Måljeger: Christine Sinclair

Canada har ambisjoner om å vinne hele turneringen på eget (kunst)gress, men er da ekstremt avhengig av at lagets superstjerne Christine Sinclair treffer toppformen. Hun brakk nesen i åpningskampen i 2011-VM, og det mesterskapet ble en fiasko. Laget skal ha gjennomført et nådeløst treningsregime og skal i hvert fall ikke tape kamper på fysikk, utholdenhet og aggressivitet. Ikke den største bredden i spillerstallen.

Kina
FIFA-ranking: 16
Kvalifiserte seg: Tredjeplass i Asiamesterskapet 2014

Meritter VM: Sølv i 1999, fjerdeplass i 1995
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe A: 6
Vinnerodds mesterskapet: 40

Nøkkelspillere: Her skulle det stått spissen Yang Li, lagets toppscorer. Men hun er plutselig ikke i troppen, trolig grunnet skade. Ellers få profiler i dette laget.

Kina har vært på nedadgående kurve en stund og klarte altså ikke å kvalifisere seg til forrige VM, noe som har medført at man har tenkt mer langsiktig på talentutvikling, også i den relativt unge troppen til dette mesterskapet der den eldste spilleren er 26 år. Rapportene indikerer at den stereotype oppfatningen av asiatiske lag som kjappe og utholdende også passer på Kina, som nok vil ligge lavt og satse på hurtige kontringer.

Nederland
FIFA-ranking: 12
Kvalifiserte seg: Slo Skottland og Italia i playoff om avansement etter å ha blitt nummer to bak Norge i sin kvalifiseringsgruppe

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe A: 7
Vinnerodds mesterskapet: 35

Nøkkelspillere: Vivienne Miedema (spiss), Manon Melis (spiss), Sherida Spitse (midtbane)
Måljeger: Vivienne Miedema

Få lag har hatt en tøffere kvalifiseringsprosess enn Nederland, som altså er klare for sitt første kvinne-VM. Stiller også med et ungt lag til turneringen der 18 år gamle Vivienne Miedema har tatt det meste av oppmerksomheten med 16 mål gjennom kvalifiseringen og 19 scoringer på totalt 23 landskamper. Ikke så lett å vite hva vi skal forvente av nederlenderne, som også stiller med LSK-spillerne Mandy van den Berg og Sherida Spitse.

New Zealand
FIFA-ranking: 17
Kvalifiserte seg: Vant Oceania-mesterskapet i 2014

Meritter VM: Tre gruppespill, totalt med fasiten 0-1-8 (seier-uavgjort-tap)
Slik gikk det sist (2011): Gruppespill, 0-1-2

Vinnerodds gruppe A: 13
Vinnerodds mesterskapet: 125

Nøkkelspillere: Rebecca Rolls (målvakt og landslagsspiller også i cricket), Amber Hearn (spiss), Abby Erceg (kaptein og forsvarer)
Måljeger: Amber Hearn

New Zealand har fått en rolle som hakkekylling, eller skal vi si hakkekiwi, i de mesterskapene de har deltatt i. Kan fort oppleve noe lignende igjen, men er i likhet med herrelagene fra samme land og fra Australia en fysisk tøff enhet som på en god dag kan by de fleste problemer. Oceania-forbundet har få verdige motstandere for New Zealand. Det gjør det enkelt å kvalifisere seg til VM, men man får ikke ofte brynt seg på VM-motstand.

Oppsummering:
Vertslandet Canada stor favoritt til å vinne gruppa, men både Kina og Nederland fremstår som lag med potensiale til å overraske, og å møte New Zealand er sjelden behagelig. En åpen gruppe der belønningen for avansement kan bli en forholdsvis overkommelig kamp i neste runde, og kanskje også i kvartfinalen. Ut fra oddsverdi hadde jeg heller tippet Nederland som gruppevinner enn Canada; alt kan skje.

Gruppe B

Tyskland
FIFA-ranking: 1
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ti seiere av ti mulige

Meritter VM: Gull i 2003 og 2007, sølv i 1995, fjerdeplass i 1991
Slik gikk det sist (2011): Røk i kvartfinale mot Japan

Vinnerodds gruppe B: 1,08
Vinnerodds mesterskapet: 3,40

Nøkkelspillere: Celia Sasic (spiss), Nadine Angerer (målvakt og kaptein), Alexandra Popp (spiss)
Måljeger: Celia Sasic

Tyskland en av de absolutt største i fotball uansett kjønn, forventningene er ikke noe mindre på kvinnene etter at herrene tok gull i Brasil i fjor sommer. Tyskerne har vunnet EM seks ganger på rad og har også meget solide klubblag på kvinnesiden. Sjokket over å tape mot Japan i kvartfinalen i 2011 sitter nok fortsatt i, og den avtroppende trener Silvia Neid runder gjerne av med et nytt VM-gull etter hennes ti år i jobben. Tvers gjennom solid, eventuelle svakheter er defensivt og i forfallene til Nadine Kessler og Luisa Wensing.

Norge
FIFA-ranking: 11
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ni seiere av ti mulige

Meritter VM: Gull i 1995, sølv i 1991, fjerdeplass i 1999 og 2007
Slik gikk det sist (2011): Gruppespill med 1-0-2

Vinnerodds gruppe B: 6
Vinnerodds mesterskapet: 30

Nøkkelspillere: Ada Hegerberg (spiss/ving), Isabell Herlovsen (spiss), Ingrid Hjelmseth (målvakt)
Måljeger: Isabell Herlovsen

Det er 20 år siden Norge tok VM-gull sist, også da med Even Pellerud som trener. Et viktig mål for de norske jentene er å kvalifisere seg til det kommende OL, noe som bare er sikret om man blir blant de tre beste europeiske nasjonene, fire beste om England er blant topp tre. Hatt sine problemer i oppkjøringen og underveis fått skader på viktige Caroline Graham Hansen, men endret tilbake til et mer velkjent system i generalprøven mot Finland og så tryggere ut. Norge skal videre fra denne gruppen, men kan få en tøff test mot England i åttendedelsfinalen.

Elfenbenskysten
FIFA-ranking: 67
Kvalifiserte seg: Tredjeplass i Afrikamesterskapet 2014

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe B: 34
Vinnerodds mesterskapet: 250

Nøkkelspillere: Jose Nahi (spiss), Dominique Thamale (målvakt og kaptein)
Måljeger: Jose Nahi

Skal man tro FIFA-rangeringen er dette det svakeste laget i turneringen, men Elfenbenskysten spilte ikke sitt første Afrikamesterskap før i 2010 og kvinnefotballen har ikke hatt enkle kår i landet. Stort sett hjemlige spillere i troppen, ispedd en håndfull proffer fra blant annet Russland og Sverige. Først og fremst et forsvarslag.

Thailand
FIFA-ranking: 29
Kvalifiserte seg: Femteplass i Asiamesterskapet 2014

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe B: 67
Vinnerodds mesterskapet: 750

Nøkkelspillere: Kanjana Sungngoen (midtbane), Nisa Romyen (spiss)
Måljeger: Nisa Romyen

Skal man tro vinneroddsen til Norsk Tipping på 750 er dette det svakeste laget i VM. Hadde neppe deltatt her om ikke antallet deltakernasjoner hadde økt fra 16 til 24, og en femteplass i Asiamesterskapet er neppe nok til å skremme mange her. Fysikken kan også bli en utfordring for thailenderne, som har mer kondisjon enn styrke og høyde.

Oppsummering:
Noe annet enn avansement til Tyskland og Norge vil være svært overraskende i denne gruppa. Debutantene fra Asia og Afrika blir morsomme bekjentskaper, men slåss nok i første rekke om å bli en av de kvalifiserte treerne, noe som heller ikke blir helt enkelt.

Gruppe C

Japan
FIFA-ranking: 4
Kvalifiserte seg: Vant Asiamesterskapet 2014

Meritter VM: Gull i 2011
Slik gikk det sist (2011): Gull!

Vinnerodds gruppe C: 1,15
Vinnerodds mesterskapet: 8

Nøkkelspillere: Homare Sawa (midtbane og landslagslegende med nær 200 kamper), Aya Miyama (midtbane)
Måljeger: Yuki Ogimi

Det var høyst uventet at Japan slo Tyskland, Sverige og USA for å ta gull i forrige VM, men laget har siden fulgt opp suksessen med sølv i OL 2012 og seier i Asiamesterskapet i fjor. Er svært store favoritter i denne gruppa med sin kjappe og tekniske fotball, og har en av de eldste og mest rutinerte spillertroppene med store deler av VM-troppen fortsatt med.

Sveits
FIFA-ranking: 19
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ni seiere av ti mulige

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe C: 5,5
Vinnerodds mesterskapet: 75

Nøkkelspillere: Lara Dickenmann (målfarlig kantspiller), Carolina Abbe (kaptein og forsvarsspiller)
Måljeger: Ramona Bachmann

Sveits herjet skikkelig i kvalifiseringen og scoret i snitt over fem mål per kvalifiseringskamper, riktignok mot en del lette motstandere. Landet har aldri kvalifisert seg til et EM og er altså VM-debutanter, så det er tynt med turneringserfaring. Det har imidlertid trener Martina Voss-Tecklenburg med 125 landskamper for Tyskland, en haug EM-gull og VM-sølv. En vinnerskalle som rår over en spennende tropp med mange Tysklandsproffer.

Kamerun
FIFA-ranking: 53
Kvalifiserte seg: Sølv i Afrikamesterskapet 2014

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe C: 41
Vinnerodds mesterskapet: 400

Nøkkelspillere: Annette Ngo Ndom (målvakt), Madeleine Ngono (spiss)
Måljeger: Madeleine Ngono

Kamerun har lenge vært i toppen av den afrikanske kvinnefotballen, men utenfor kontinentet er erfaringen begrenset til et gruppespill med tre tap i forrige OL. Et av de lavest rangerte landene i dette VM. Var det første landslaget som ankom Canada i forkant av mesterskapet og går for en kompakt og defensiv stil. Kampen mot Ecuador blir viktig for Kamerun, kvalifisering videre blir eventuelt fort som en av de fire beste treerne.

Ecuador
FIFA-ranking: 48
Kvalifiserte seg: Vant playoff mot det fjerde beste laget fra CONCACAF (Trinidad og Tobago)

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Kvalifiserte seg ikke

Vinnerodds gruppe C: 41
Vinnerodds mesterskapet: 250

Nøkkelspillere: Monica Quinteros (spiss)
Måljeger: Monica Quinteros

Ecuadors landslagstropp består utelukkende av klubbspillere fra hjemlandet, noe som ikke lover spesielt godt ettersom kvinnefotball har begrenset popularitet. Landslagene fra Ecuador spiller sine hjemmekamper 2.800 meter over havet og tjener på det, den fordelen er borte her. Et ungt lag med en 26 år gammel trener i Vanessa Arauz. Dette kan gå veldig galt for Ecuador.

Oppsummering:
Noen vil kanskje spekulere i at Japan er noe overvurdert denne gang etter at alt gikk veien i forrige VM, men tittelforsvarerne skal ikke ha noe problem med å avansere. Så kan risikovillige eventuelt putte penger på at Sveits overrasker med gruppeseier. En mulighet for innsatser i gruppa kan være å spille på Kamerun i åpningskampen mot Ecuador, uten at jeg kjenner disse lagene inngående synes 2 i odds godt betalt på afrikanerne.

Gruppe D

USA
FIFA-ranking: 2
Kvalifiserte seg: Vant CONCACAF-mesterskapet 2014

Meritter VM: Gull i 1991 og 1999, sølv i 2011, bronse i 1995, 2003 og 2007
Slik gikk det sist (2011): Sølv, tapte finalen mot Japan etter straffesparkkonkurranse

Vinnerodds gruppe D: 1,33
Vinnerodds mesterskapet: 3,20

Nøkkelspillere: Abby Wambach (spiss), Hope Solo (målvakt), Megan Rapinoe (midtbane)
Måljeger: Abby Wambach

Finaletapet i 2011 var smertefullt for USA, som siden det har jobbet knallhardt mot denne turneringen, som altså arrangeres i eget nabolag og på, for USA, velkjent kunstgress. Da resultatene ble dårligere i første halvår 2014 ble treneren raskt fjernet, og inn kom Jill Ellis som siden har ledet laget gjennom et stort antall trenings- og kvalifiseringskamper med stort hell. Få landslag møtes oftere enn de amerikanske, og den rutinerte VM-troppen teller ti spillere med over 100 landskamper, tre med over 200; forsvarsveteranen Christie Rampone har 306!

Sverige
FIFA-ranking: 5
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ti seiere av ti mulige

Meritter VM: Sølv i 2003, bronse i 1991 og 2011
Slik gikk det sist (2011): Bronse, slo Frankrike i bronsefinalen

Vinnerodds gruppe D: 4

Nøkkelspillere: Lotta Schelin (spiss og kaptein), Nilla Fischer (forsvar), Caroline Seger (midtbane)
Måljeger: Lotta Schelin

Svenskene fikk i 2012 inn Pia Sundhage som trener, hun tok USA til sølv i 2011-mesterskapet. Møter altså gamle kjente her. Svenskene er altså rangert som verdens femte beste landslag og har vært i toppen lengre enn de fleste, men forsynt seg relativt beskjedent av mesterskapsmedaljer likevel, spesielt av den edleste sorten der EM-gullet i 1984 er eneste. Tilnærmet perfekt kvalifisering med ti seiere og 32-1 i målforskjell, men litt blandede resultater i de siste treningskampene før mesterskapet.

Australia
FIFA-ranking: 10
Kvalifiserte seg: Sølv i Asiamesterskapet 2014

Meritter VM: Kvartfinaler i 2007 og 2011
Slik gikk det sist (2011): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe D: 12
Vinnerodds mesterskapet: 50

Nøkkelspillere: Michelle Heyman (spiss), Lisa De Vanna (spiss), Clare Polkinghorne (forsvar)
Måljeger: Michelle Heyman

Australia har vært i jevn fremgang i mange år og gjennom mange mesterskap, og ikke mange har gjennomført en like helhjertet oppladning til mesterskapet som de såkalte «Matildas», som siden 2015 startet har tatt fri fra omtrent alt annet og tilbrakt tiden på ni forskjellige treningsleirer, spilt utallige treningskamper og gjennomført et knallhardt treningsregime under sin offensive trener Alen Stajcic. Utgjør en skikkelig test for de to favorittene i denne gruppen.

Nigeria
FIFA-ranking: 33
Kvalifiserte seg: Vant Afrikamesterskapet 2014

Meritter VM: Kvartfinale i 1999
Slik gikk det sist (2011): Gruppespill med 1-0-2

Vinnerodds gruppe D: 34
Vinnerodds mesterskapet: 150

Nøkkelspillere: Asisat Oshoala (spiss), Desire Oparanozie (spiss)
Måljeger: Asisat Oshoala

Nigeria her herjet Afrikas kvinnefotball i mange år og vunnet ni av de elleve Afrikamesterskapene som har vært arrangert. Fått godt betalt for å satse på et kontinent hvor kvinnefotballen ikke står så sterkt. Tøffere for laget å møte motstand utenfra, deltatt i alle VM men bare vunnet tre av 19 kamper gjennom seks mesterskap. Det meldes at denne utgaven av det nigerianske kvinnelandslaget kanskje er den beste så langt, men de har fått en tøff oppgave i denne gruppa. Har to unge og lovende spisser som tidlig har blitt proffer i Europa, Asisat Oshoala og Desire Oparanozie.

Konklusjon:
Intet VM er komplett uten en såkalt «Dødens gruppe», og det er selvsagt denne. Sverige og USA har vært selvskrevne medaljekandidater i VM-sluttspillene hele veien og Australia er tilsynelatende i stor framgang. Nigeria kan overraske dem alle på en meget god dag, men kan også fort bli overkjørt i denne gruppa. Det blir svært spennende hvor langt Australia kan nå i mesterskapet, og ønsker man et skikkelig vågalt vinnertips, som et skudd fra midtbanen uten tilløp, kan man gjøre verre enn å prøve 50 i odds på dem.

Gruppe E

Brasil
FIFA-ranking: 7
Kvalifiserte seg: Vant Copa America i 2014

Meritter VM: Sølv i 2007, bronse i 1999
Slik gikk det sist (2011): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe E: 1,22
Vinnerodds mesterskapet: 8

Nøkkelspillere: Marta (spiss), Formiga (midtbane), Cristiane (spiss)
Måljeger: Marta

Brasil er det suverent beste laget i Sør-Amerika med gull i seks av syv Copa America Femenina. Vant mesterskapet i fjor selv uten lagets og kvinnefotballens aller største stjerne gjennom tidende, Marta. 29-åringen fikk ikke slippe fra sitt svenske klubblag Rosengård til den turneringen, men jenta som har blitt kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller fem ganger er klar for å oppnå det hun mangler nå; et gull i en større internasjonal turnering.

Spania
FIFA-ranking: 14
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ni seiere på ti kamper

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe E: 6
Vinnerodds mesterskapet: 60

Nøkkelspillere: Natalia Pablos (spiss), Veronica Boquete (spiss og kaptein)
Måljeger: Natalia Pablos

Spania har ikke rare erfaringen fra internasjonale turneringer og står i kontrast til sitt herrelandslag. Aldri vært med i VM eller OL, og står med kun to EM-deltakelser, i 1997 og i 2013. Trener Ignacio Quereda har hatt ansvaret for kvinnelandslaget til Spania siden 1988, og det er neppe enkelt å finne mange fotballtrenere med lengre fartstid i jobben. Laget går for å være sterkere offensivt enn defensivt.

Sør-Korea
FIFA-ranking: 18
Kvalifiserte seg: Fjerdeplass i Asiamesterskapet 2014

Meritter VM: Gruppespill i 2003 med 0-0-3
Slik gikk det sist (2011): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe E: 8,50
Vinnerodds mesterskapet: 70

Nøkkelspillere: Ji So-Yun (spiss)
Måljeger: Ji So-Yun

Sør-Korea holdt USA til 0-0 i sin siste treningskamp før mesterskapet, noe som kanskje kan være et varselsskudd for hva dette relativt uerfarne mannskapet kan prestere. Laget skal matche den stereotype oppfatningen av asiatiske landslag med god teknikk og mye hurtighet, men er ikke spesielt fysisk ruvende. Mye dreier seg om Chelsea-stjernen Ji So-Yun, en av to utenlandsproffer og kåret til årets spiller i den engelske ligaen.

Costa Rica
FIFA-ranking: 37
Kvalifiserte seg: Sølv i CONCACAF-mesterskapet 2014

Meritter VM: Debutanter
Slik gikk det sist (2011): Ikke kvalifisert

Vinnerodds gruppe E: 41
Vinnerodds mesterskapet: 500

Nøkkelspillere: Dinnia Diaz (målvakt), Shirley Cruz (midtbanespiller)
Måljeger: Wendy Acosta

Costa Rica måtte gjennom et overraskende trenerskifte så sent som i år etter at Garabet Avedissian trakk seg tross at laget kvalifiserte seg til VM. Amelia Valverde altså sent inn, men har vært en del av støtteapparatet lenge. Mye dreier seg om Paris Saint-Germain-playmakeren Shirley Cruz, som før flyttet til Paris vant Champions League to ganger på rad med Lyon. Skal slite hardt i denne gruppa, men er en ukjent faktor som med litt flyt kan snike seg videre.

Oppsummering:
Fire tekniske lag i denne gruppa med store individuelle profiler. Brasil skiller seg ut som soleklar favoritt med sin spillertropp, erfaring og en fysikk som matcher det tekniske nivået. Skal man tro oddsselskapene skal Spania og Sør-Korea gjøre opp om annen- og tredjeplassen, men jeg faller ikke av stolen om Costa Rica i det minste gir de hard kamp.

Gruppe F

Frankrike
FIFA-ranking: 3
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ti seiere av ti mulige

Meritter VM: Fjerdeplass i 2011
Slik gikk det sist (2011): Fjerdeplass

Vinnerodds gruppe F: 1,70
Vinnerodds mesterskapet: 5,25

Nøkkelspillere: Louisa Necib (midtbane), Eugenie Le Sommer (spiss), Gaetene Thiney (spiss)
Måljeger: Eugenie Le Sommer

Frankrike har aldri tatt medalje i noe internasjonalt mesterskap på kvinnesiden, men har fjerdeplass fra forrige VM og fra OL i 2012. Når laget likevel er blant favorittene til å vinne mesterskapet er det et bevis på den kjappe utviklingen i fransk kvinnefotball både for klubb og landslag. Troppen til VM består av en voldsom overvekt av spillere fra klubblagene Lyon og Paris Saint-Germain, og denne gjengen kjenner hverandre godt.

England
FIFA-ranking: 6
Kvalifiserte seg: Vant sin kvalifiseringsgruppe med ti seiere av ti mulige

Meritter VM: Kvartfinale i 1995, 2007 og 2011
Slik gikk det sist (2011): Kvartfinale

Vinnerodds gruppe F: 2,50
Vinnerodds mesterskapet: 22

Nøkkelspillere: Lianne Sanderson (spiss), Jordan Nobbs (midtbane), Eniola Aluko (spiss)
Måljeger: Eniola Aluko

England røk mot Frankrike i straffesparkkonkurranse i VM i 2011 og er klare for å revansjere det i løpet av årets turnering. Lagene møtes allerede i åpningskampen, og den setter tonen for gruppa. Unge og relativt uerfarne Mark Sampson ble trener for dette laget etter det svært mislykkede EM i Sverige i 2013 og har så langt gjort det bra.

Mexico
FIFA-ranking: 25
Kvalifiserte seg: Bronse i CONCACAF-mesterskapet 2013

Meritter VM: Gruppespill i 1999 og 2011, sammenlagt med 0-2-4
Slik gikk det sist (2011): Gruppespill 0-2-1

Vinnerodds gruppe F: 15
Vinnerodds mesterskapet: 150

Nøkkelspillere: Teresa Noyola (offensiv midtbane), Charlyn Corral (spiss)
Måljeger: Charlyn Corral

Mexico sikret sin deltakelse her med overtidsseier mot Trinidad og Tobago, og det er ikke ekstremt lovende at man måtte slite så hardt. Målet for laget er antagelig å slå Colombia og søke avansement via tredjeplassen. Stiller nå med en litt mer erfaren spillertropp i forhold til VM i 2011, men snittalderen er likevel lav og forventningene like lave.

Colombia
FIFA-ranking: 28
Kvalifiserte seg: Sølv i Copa America 2014

Meritter VM: Gruppespill i 2011 med 0-1-2
Slik gikk det sist (2011): Gruppespill 0-1-2

Vinnerodds gruppe F: 17
Vinnerodds mesterskapet: 150

Nøkkelspillere: Yoreli Rincon (midtbane), Catalina Usme (spiss), Nataly Arias (forsvar)
Måljeger: Catalina Usme

Colombia VM-debuterte i 2011, men måtte reise hjem uten seier og uten scoringer. Møtte da USA og Sverige i gruppespillet og kan være unnskyldt for den manglende suksessen. Tøft blir det også denne gang, men det meldes at laget er brukbart defensivt. Offensivt stoler man på at stjernen Yoreli Rincon skal trekke i tråden bak spissen Catalina Usme, lagets toppscorer.

Oppsummering:
Vinneren av denne gruppen får en tøff vei videre med et trolig møte med Tyskland i kvartfinalen og muligens USA i semifinalen, og man kan jo spekulere i at Frankrike eller England prøver å snike til seg en annenplass uten at noen merker det. Det kan fort gi et møte med Norge i åttendedelsfinalen, men alt i alt en enklere vei innover. Antagelig, dette blir jo litt spekulasjoner. Uansett en tøff gruppe der de to europeiske lagene er outsidere i mesterskapet og trolig avanserer.

Mitt tips til vinner av VM 2015: USA (3,20 i odds)
Min outsider til å nå langt: Australia (50 i odds på gull)

Mest aktuelt for oddstippere er det nok å spille på enkeltkampene, og jeg skal forsøke å analysere alle på Dagbladets oddstipssider, der det forøvrig legges ut oddsanalyser for ligaer, cuper og mesterskap rundt om i Europa og verden hver dag hele året.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer