BARE SORGEN: Eirik Bakke og Brann har mange vonde minner fra kampene mot Molde på Aker Stadion. Her fortviler han etter at 1-1-scoringen hans i fjor er underkjent.  20 minutter senere ledet Molde 4-0, og til slutt vant de 5-2. I dag møtes lagene igjen. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
BARE SORGEN: Eirik Bakke og Brann har mange vonde minner fra kampene mot Molde på Aker Stadion. Her fortviler han etter at 1-1-scoringen hans i fjor er underkjent. 20 minutter senere ledet Molde 4-0, og til slutt vant de 5-2. I dag møtes lagene igjen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIXVis mer

Blir det «Heia Tufte» i kveld igjen?

- Noe med Molde gir Brann en isklo rundt hjertet, mener Davy.

||| • Følg Tippeligaen i livestudio fra kl. 16 i dag

(Dagbladet): Det er neppe noen steder i Fotball-Norge hvor veien mellom himmel og helvete er kortere enn i Bergen.

Ni måneder etter at Brann ble bejublet og hyllet som seriemester høsten 2007, for første gang på 44 år, ble de samme spillerne utsatt for en av de verste fornedrelsene norsk fotball har sett de siste årene.

Først av Molde - så av lokalpressen.

«Heia Tufte» klistret BA utover hele forsida etter 0-8-slakten på Aker Stadion, og fulgte opp med «Les alt om kampen - hvis du orker». Og det var det neppe mange i Sportsklubben Brann som gjorde.

Nye mareritt
Men 4. rundekampen i NM sommeren 2008 var ikke første gang Brann ble gjort til latter av Molde, og slett ikke den siste. Seinere samme sesong var Brann på god vei til å revansjere seg, ledet 2-0 på Røkkeløkka til pause og hadde attpåtil 11 mann mot Moldes 10. Etter 90 minutter hadde likevel romsdalingene snudd til 3-2-seier. Dagen etter annonserte Mons Ivar Mjelde at han gir seg som Brann-trener.

I fjor gjentok Molde-marerittet seg på Aker Stadion. Mame Biram Diouf scoret fire ganger i løpet av kampens første 27 minutter, og selv om Brann greide å begrense nederlaget til 2-5, var en ny ydmykelse et faktum for Bergens stolthet.

HÅNET BRANN: Dette ventet i avisstativene da Brann landet på Flesland etter 0-8 borte mot Molde i 2008. Faksimile: BA
HÅNET BRANN: Dette ventet i avisstativene da Brann landet på Flesland etter 0-8 borte mot Molde i 2008. Faksimile: BA Vis mer

På de tre siste bortekampene mot Molde har Brann 4-16 i målforskjell. MFK-supporterne har med andre ord god grunn til å synge «kan vi møte dere hver uke?» på Aker Stadion i kveld.

I hvert fall før kampen starter. For Molde har slitt overraskende tungt så langt denne sesongen, og har bare plukket med seg ett poeng på de tre første kampene. I Brann er skuldrene litt lavere etter den overtidsseieren mot Sandefjord sist - men heller ikke der har sesongstarten vært i nærheten av imponerende.

TV 2-programleder og erkebergenser Davy Wathne tror Brann slipper en ny massakre på Aker Stadion i kveld.

- Molde kunne hatt ni poeng, men står med ett. Da ligger det til rette for seier, men de er nok så opptatt av tre poeng at de ikke kommer til å sprudle som da de vant 8-0 i cupen. De kan neppe tillate seg noe stormangrep, sier han til Dagbladet.

- Ydmykelse på ydmykelse
Men Wathne underslår ikke at det er noe merkverdig og spesielt med Molde - Brann, som går langt tilbake i tid.

- Historisk sett kom det første sjokket da Molde rykket opp den første gangen. Året var 1974 og Brann hadde slått landslaget på Fana Stadion, og startet sesongen med 4-2-seier borte mot Sarpsborg. Så kom Molde til Stadion, og forventningene fra publikum var enorme. Men Fuglset, Hestad, Berg og de andre vant 4-0 og folk var helt paralyserte. Det var noe som hang igjen flere år etterpå. Det var altså første gang Molde rystet Brann, og det skapte et slags traume, sier Watne.

Blant de minst minneverdige kampene sett med bergenske øyne er 1-4-tapet hjemme på 16.mai i 1988, eller 0-6 mot et Molde-lag med tre S'er og Ole Gunnar Solskjær i 1995.

- Det har vært ydmykelse på ydmykelse, og det har vi bergensere hatt grunn til å huske. Vi våkner og vet at Brann skal møte Molde, og tenker «ka skal skje med oss i kveld?». Selv om spillerne er nye, treneren er ny og det er nye makthavere rundt klubben, er konstellasjonen Molde og Brann ulykksalig. Det er noe med Molde som gir Brann en isklo rundt hjertet, mener Wathne.

Opdal ikke redd
Han tror spillerne - selv om de er aldri så bestemte på å rette opp inntrykket fra tidligere stortap på Aker Stadion - har de vonde minnene lagret i bakhodet.

- Når du har opplevd traumer, går du vel anspent rundt og frykter det verste. I fjor fikk de fire baklengs på 27 minutter, i tillegg til at Eirik Bakkes utlikning til 1-1 ble feilaktig annullert. Da får du følelsen av at det hviler en forbannelse over deg - at uansett hva de gjør blir du bortdømt eller massakrert. Så blir det et mentalt problem i seg selv. Men det skal sies at Brann lenge var veldig gode i årene etter at Moldes flotte hjemmearena ble bygget, sier Wathne.

DE ORIGINALE: Brann med sammenlignet med blant annet disse gutta - Arne Skjærholt og Bjørn Tore Hansen (t.v) fra TV-serien «Tufte IL» - etter ydmykelsen mot Molde i 2008. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
DE ORIGINALE: Brann med sammenlignet med blant annet disse gutta - Arne Skjærholt og Bjørn Tore Hansen (t.v) fra TV-serien «Tufte IL» - etter ydmykelsen mot Molde i 2008. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Brann-keeper Håkon Opdal tror ikke på eventuelle forbannelser, og gleder seg til gjensynet med Aker Stadion.

- Det er ingen grunn til at vi ikke skal snu denne statistikken. Får vi et resultat i Molde så synes jeg sesongåpningen vår har vært bra, sier han til brann.no.

TRAKK SEG: Mons Ivar Mjelde og Brann ledet 2-0 til pause mot Molde og hadde 11 mann mot Moldes 10, men tapte likevel. Da var begeret fullt for Mjelde. 
Foto:  Svein Ove Ekornesvåg  / SCANPIX
TRAKK SEG: Mons Ivar Mjelde og Brann ledet 2-0 til pause mot Molde og hadde 11 mann mot Moldes 10, men tapte likevel. Da var begeret fullt for Mjelde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer