FEIRET SEIEREN: Heidi Weng er regjerende Tour-mester, men har ikke vist samme form i år som i fjor. Foto: NTB Scanpix
FEIRET SEIEREN: Heidi Weng er regjerende Tour-mester, men har ikke vist samme form i år som i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fantaski - et managerspill for langrenn

Blir det nytt Tour-sjokk? Slik vurderer vi favorittene

Tour de Ski blir svært viktig for Fantaski-sammendraget. Dette mener vi om forhåndsfavorittene.

De tre første rundene av langrennsspillet Fantaski er historie. Nå venter virkelig prikken over i-en, den whiskymarinerte løken over pølsa og cocktailbæret på toppen av milkshaken: Tour de Ski.

Men Ola Nordmann nyter late dager med twist, familie og TV, skal store deler av langrennseliten gå sju etapper fra 29. desember til 7. januar.

Dette kommer til å bli en ekstremt viktig runde i Fantaski-sammendraget.

Disse bør du velge

Og med det i bakhodet kommer spørsmålet: Hvem skal jeg velge?

Vi skal ikke påstå at vi sitter på fasiten, men erfaringen fra de første rundene tilsier at det aller viktigste er å ha vinnerne på laget. Det blir gitt enormt med poeng til vinnerne, spesielt i Touren.

Halve poeng på etapper gjør at sprinterne blir mindre verdt, mens de som kjemper om en topplassering i sammendraget kommer til å bli viktigere enn på lenge.

Bare se på minitouren fra Lillehammer. Therese Johaug henter 300 poeng der på tre løp (uten at hun fikk poeng i sprinten), mens både Sjur Røthe og Didrik Tønseth tok over 200 poeng.

Vinnerne av Tour de Ski alene får 400 poeng, og 10 plass får 104 poeng.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Byttedager

Siden Tour de Ski blir såpass viktig for sammendraget, og at det er mange etapper på kort tid, kommer vi til å gjøre en forandring nå fra tidligere runder når det kommer til bytter.

Mandag 31. desember og fredag 4. januar er det hviledager i Tour de Ski. Da gir vi også alle brukerne mulighet til å bytte på laget sitt. Du kan gjøre så mange bytter du vil, uten at det koster deg poeng.

Det gjør at du kan kontrollere eventuelle frafall, skader eller andre situasjoner som dukker opp, samtidig som det blir en jobb å finne de som tar sammenlagtseieren.

Slik vurderer vi kvinnene

Therese Johaug meldte forfall før Tour de Ski, noe som gjør at kampen om seieren kommer til å bli jevn.

I fjor vant Heidi Weng. Hun var 48 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg og hadde to minutter og 23 sekunder ned til Jessica Diggins.

Men over til årets utgave. Dette er jentene vi har troa på at kommer til å prege løpet.

Ingvild Flugstad Østberg (Fantaskipris: 16,5)

Gjøvik-jenta har tatt store steg på distanse de siste åra, til tross for at hun nå jobber med å få tilbake «tempoet» hun trenger for å hevde seg på sprint.

Men kombinasjonen at hun fortsatt henger med i sprint, har erfaring fra Touren og er en av de aller beste på distanse gjør henne til en av de store favorittene.

Vanskelig å komme unna henne, spesielt før de siste etappene.

Jessica Diggins (Fantaskipris: 18)

OUTSIDER? Jessica Diggins. Foto: NTB Scanpix
OUTSIDER? Jessica Diggins. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske olympiske mesteren ble nummer tre i fjorårets Tour de Ski, men har ikke vist god form i år. Kan formutløsningen komme til romjula?

I så fall passer konseptet Diggins som hånd i hanske. Hun er god på sprint og de korte distanserennene, og hadde tredje beste tid opp monsterbakken i fjor.

Lite sjansespill med tanke på formen.

Heidi Weng (Fantaskipris: 18)

Var helt overlegen i fjor, men Heidi Weng har slitt med formen i år. Sier selv at det er lenge siden hun har hatt det så bra som nå, men hun har en vei å gå før hun forsvarer prisen.

Weng pleier å være jevnheten selv, og derfor burde også Tour de Ski passe henne veldig bra.

Vi anbefaler å holde dere unna Weng, og eventuelt ta henne inn mot slutten hvis hun motbeviser oss og får en formutløsning.

Krista Pärmäkoski (Fantaskipris: 17)

Den finske sliteren er god på distanse og blir sjeldent slått ut tidlig i sprint. Det er et sikkert tegn på at hun kommer til å henge med helt i toppen også av årets Tour de Ski.

Har levert bra innledningsvis i sesongen, så formen er absolutt der.

Pärmäkoskis eneste ankepunkt er klatretida i monsterbakken. Hun har sjuende beste tid opp bakken både i fjor og for to år siden, men var da halvannet minutt bak Heidi Weng. Det skal litt til at hun plasserer seg på toppen av pallen, men er en god kandidat til en pallplassering.

HENGER ALLTID MED: Krista Pärmäkoski. Foto: NTB scanpix
HENGER ALLTID MED: Krista Pärmäkoski. Foto: NTB scanpix Vis mer

Teresa Stadlober (Fantaskipris: 10)

Den østerrikske 25-åringen er i gang med oppladning til VM på hjemmebane. Med andre ord: Få sesonger har vært så viktige som denne for Stadlober.

Hun har levert gode løp tidlig i sesongen, og det er ikke uten grunn at hun blir kalt «Østerrikes Johaug».

Hun har vært nummer to og tre på tid opp monsterbakken de siste to åra, og kan henge med til en god plassering i år.

STERK KLATRER: Teresa Stadlober. Foto: NTB Scanpix
STERK KLATRER: Teresa Stadlober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stina Nilsson (Fantaskipris: 19)

Stina Nilsson uttalte i høst at hun skulle droppe Tour de Ski, men gjorde helomvending før det svenske uttaket ble offentliggjort.

To av de tre første konkurransene i Tour De Ski er sprint. Der kommer Nilsson garantert til å plukke med seg mange poeng.

Det eneste spørsmålstegnet med den svenske jenta er om hun kommer til å fullføre konkurransen. Det kommer nok veldig an på hvordan hun ligger an etter de første konkurransene. Lukter hun på en pallplass i sammendraget, kan hun fullføre. Den svenske landslagssjefen Rikard Grip ville ikke si noe om Nilssons Tour-plan denne uka.

Vanskelig å komme unna Nilsson i starten av Touren, men du bør være forsiktig med å ha henne på laget for lenge.

Charlotte Kalla, Therese Johaug og Ebba Andersson er blant dem som ikke går Tour de Ski.

Slik vurderer vi mennene

På herresiden i år blir det en veldig spennende kamp. Ustjugov er tilbake, Klæbo skal gå sin første Tour og de norske «sliterne» er alltid farlige når det skal legges ned mange kilometer fordelt på mange renn på få dager.

Aleksandr Bolsjunov (Fantaskipris: 18)

Den russiske bjørnen fra Sibir har vist variert form i sesongstarten. Var overlegen i Finland, men så falt han gjennom både på Beitostølen og i Davos. Har slitt med noe sykdom, og tåler kroppen så mange renn på kort tid? Bolsjunov fikk det vanvittig tøft opp monsterbakken i fjor, og hadde bare 34. beste tid opp slalåmbakken.

Dario Cologna (Fantaskipris: 16)

Mesterskapsløperen har vist en stigende form i sesongen. Cologna tok en sterk Tour-seier i fjor, men vi stiller fortsatt spørsmålstegn med formen til sveitseren.

Hvis han ikke er på, kan det koste mye å ha ham på laget.

En løper du bør ha på radaren, men kanskje kan starte uten?

SEIER: Ingen var i nærheten av Dario Cologna i fjorårets utgave av Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
SEIER: Ingen var i nærheten av Dario Cologna i fjorårets utgave av Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo (Fantaskipris: 20)

Sprintfenomenet er Fantaskis dyreste utøver, og det med god grunn. Når han husker på å sjekke blindsona og unngår uhell, er han overlegen på sprint.

Har også vist at han kan gå bra på distanse. Klæbo parkerte for eksempel Martin Johnsrud Sundby etter tre mil på Lillehammer i fjor.

Men, det er første gang Klæbo går Tour de Ski, og han har vist at distanseformen er varierende. Er en god kandidat til å hente mye poeng i starten, men vi er usikre på om han holder løpet helt ut.

FÅR TESTET SEG: Johannes Høsflot Klæbo skal gå sin første Tour de Ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR TESTET SEG: Johannes Høsflot Klæbo skal gå sin første Tour de Ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jevgenij Belov (Fantaskipris: 9)

Russeren viste at han er i form med seier på 15. kilometeren i Davos i desember.

Belov har ikke gått Tour de Ski de siste to sesongene, men i 2016 ble han nummer elleve totalt. Han leverte da en sterk sisteetappe, med femte beste tid opp slalåmbakken. I 2015 ble han nummer to sammenlagt.

Belov er ingen sprinter, så han kommer til å tape mange sekunder i sammendraget der, men det er kapasitetsløperne som dominerer i sammendraget.

Prisen tatt i betraktning: Belov er et godt kjøp.

Martin Johnsrud Sundby (Fantaskipris: 17)

Sundby har gode minner fra Tour de Ski. han vant total både i 2014 og 2016, og kriget seg til en andreplass de to siste åra.

Med andre ord: Sundby er en ekspert på Tour-konseptet. Vi forventer at Røa-løperen også dominerer årets utgave, spesielt når de begynner å nærme seg slutten.

Det er vanskelig å komme uten Sundby på laget, spesielt inn mot de siste etappene.

VETERAN: Martin Johnsrud Sundby har vært fast inventar i toppen av Tour de Ski-sammendraget de siste åra. Foto: Hans Arne Vedlog
VETERAN: Martin Johnsrud Sundby har vært fast inventar i toppen av Tour de Ski-sammendraget de siste åra. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Sergej Ustjugov (Fantaskipris: 18)

En som gir oss skikkelig hodebry før årets Tour de Ski, er den russiske elgen Ustjugov.

Han har knapt gått renn det siste året, men Tour-resultatene er veldig imponerende. Ustjugov vet hva som skal til for å vinne, og har vært på pallen flere ganger.

IKKE REDD FOR Å DRA: Sergej Ustjugov kommer til å prege touren hvis han er i form. Foto: NTB Scanpix
IKKE REDD FOR Å DRA: Sergej Ustjugov kommer til å prege touren hvis han er i form. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Løpet i Davos (Ustjugov ble nummer 25, over minutter bak Belov) ga oss heller ingen bekreftelse på hva slags form han egentlig er i.

Vi har veldig lyst til å ha med russerne fra start, men det virker unødvendig med en tidlig byttedag.

Didrik Tønseth (Fantaskipris: 11)

Tønseth vant minitouren på Lillehammer, og er en mulig outsider til en pallplass også i Tour de Ski. Prisen tatt i betraktning er han en mann som må vurderes.

Tønseth ble bare nummer 17 under fjorårets Tour de Ski, men bare fem stykker var raskere opp den siste bakken enn Byåsen-løperen.

Emil Iversen (Fantaskipris: 12.5)

Emil Iversen er god på sprint, henger godt med på distanse og tåler flere renn på kort tid, men et problem før Tour de Ski er monsterbakken. Emil Iversen hadde 38. beste tid opp i fjor.

Året før hoppet han av etter fire etapper etter å ha gått på en skikkelig smell.

Vi tror Iversen kommer til å få en god start, men spørsmålet er hvordan han henger med når alt skal avgjøres.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.