<strong>SPRINTPROFIL:</strong> Den flate avslutningen på Vasaloppet, se løpskurven øverst, gir eks-sprinteren Eldar Rønning sjansen til å vinne. Fotomontasje: Thomas Rasmus Skaug/Vasaloppet.se
SPRINTPROFIL: Den flate avslutningen på Vasaloppet, se løpskurven øverst, gir eks-sprinteren Eldar Rønning sjansen til å vinne. Fotomontasje: Thomas Rasmus Skaug/Vasaloppet.se Vis mer

Blir det sprintseier likevel?

Eldar Rønning kan overta for Petter Northug i Vasaloppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AT Eldar Rønning stiller i klovnedrakt i startfeltet på Sälen søndag morgen, hjelper lite for å fylle underholdningstomrommet etter Petter Northug i Vasaloppet. Dette er ikke noe forsøk på det heller. Bortsett fra å reklamere for en utstyrsleverandør, har 29-åringen aldri vært typen som naturlig stikker seg fram.

Så er da heller ikke dette Vasalopp-starten noen jippo. Det er et seriøst forsøk på å utfordre langløpernes hegemoni, og Eldar har i utgangspunktet like store sjanser for å lykkes som en frisk Petter.

I så fall blir det sprintseier for første gang.

FOR det er nettopp spennet mellom prestasjoner som trigger når en av sportens raskeste prøver seg på de aller seigeste. Vel har Eldar Rønning tapt noe av topphastigheten de siste sesongene, men han tok sin første verdenscupseier som sprinter. Dessuten har han vunnet sportens aller raskeste verdenscupsprint; den paddeflate konkurransen langs elvebredden i Düsseldorf.

Det er en ferdighet som teller når tetfeltet skrur opp frekvensen i stakingen i det lette skogspartiet den siste halvannen mila. Er Eldar med på dette tidspunktet, har han i utgangspunket nok fart i kroppen til å utfordre spesialistene som Jørgen Brink, Stanislav Rezac og Aukland-brødrene.

DER enda raskere Northug var sjanseløs på de siste kilometerne i Marcialonga for en drøy måned siden, er spurten helt annerledes nå. I den ekstreme bakken opp til Cavalese har langløpsspesialistene utviklet en helt ny staketeknikk som allrounderne mangler trening til å følge. De siste kilometerne inn mot Mora inneholder ingen slik partier. Der er det bare snakk om fart; hvis begrepet "bare" kan brukes etter nærmere ni mil med staking.

For det er selvsagt lengden som har knekket en etter en av de norske skistjernene som har forsøkt seg opp gjennom historien. Oddvar Brå ble nummer fire i 1988, Vegard Ulvang fikk samme plassering i 1992 akkurat som Erling Jevne to år seinere. Nærmest var Sture Sivertsen med andre -og tredjeplass i 1994 og 1999.

FELLES for denne imponerende lista over mislykkede seierstokter er storløpernes begrensete forberedelser. Vasaloppet er ikke konkurransen du bare stikker innom for å vinne. Det er årsaken til at Sven Åke Lundbäck er den siste skikongen som vant, og den triumfen skjedde helt tilbake i 1981. Siden har laubærkransen vært forbeholdt langløpsspesialistene.

Det var den utfordringen som fikk Petter Northug til å legge om sesongen allerede etter Tour de Ski og prioritere Vasaloppet foran verdenscupen. I stillhet har Eldar Rønning gjort det samme, og det også etter en lengre plan. Allerede i fjor sommer og høst strakk han enkelte av rulleskiturene i ekstrem lengde for å la kroppen kjenne på staketider opp mot tre, fire timer med en tydelig tempoøkning mot slutten.

KANSKJE er det disse bevisste forberedelsene som løfter Eldar helt opp i tetstriden. Væromslaget fra varme til kuldegrader kommer til å gi isete spor, stor fart fra start og dermed muligheten til en billigere reise i et tett felt.

Slik ligger det også bra til rette for en sprinter til å vinne Vasaloppet.

Men det skal jo fortsatt gjøres.     

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer