Rystende VM-avsløringer:

– Blir drapstruet på jobb

De siste åra har Qatar innført flere reformer og initiativ for å bedre arbeidsforholdene for gjestearbeidere. Nå viser en ny sjokkrapport fra Amnesty at mishandlingen på langt nær er over.

SJOKKRAPPORT: En ny rapport fra Amnesty avslører grusomhetene gjestearbeiderne i Qatar opplever. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
SJOKKRAPPORT: En ny rapport fra Amnesty avslører grusomhetene gjestearbeiderne i Qatar opplever. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten, som kom tirsdag, avslører hvordan gjestearbeidere i Qatar har blitt presset til det ytterste av ekstremt overarbeid, mangel på hvile, misbruk og nedverdigende behandling.

Amnesty har intervjuet 105 kvinner som er gjestearbeidere hos VM-arrangøren om to år. Funnene viser at til tross for de nye reformene som har blitt innført, får arbeiderne rettighetene sine brutt og misbrukt.

I 2017 innførte Qatar en egen lov for gjestearbeidere som blant annet satte en maksgrense på antall arbeidstimer, krav om daglige pauser, en ukentlig fridag og betalt ferie. Tre år seinere avslører Amnesty at ni av ti kvinner får disse rettighetene brutt og til og med blir krenket, slått og utsatt for overgrep på jobb.

En kvinne forteller at hun blir «behandlet som en hund», skriver Amnesty.

– Dette er på sett og vis ikke overraskende, men triste nyheter. Til tross for enkelte reformer ser vi at misbruket av gjestearbeidere i Qatar fortsetter, forteller generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Dagbladet.

– Det er åpenbart at selv om det er blitt innført en del reformer, følges ikke de opp. Det er selvfølgelig komplisert å inspisere alles hjem, men hvis myndighetene ikke følger opp, er det lite som tyder på at disse arbeidsgiverne vil følge disse relativt beskjedne lovene, fortsetter Egenæs.

REAGERER: Generalsekretær i Amnesty Norge reagerer kraftig på det som kommer fram i den nye rapporten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Generalsekretær i Amnesty Norge reagerer kraftig på det som kommer fram i den nye rapporten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Krasjet av søvnmangel

Over to millioner gjestearbeidere jobber i dag i Qatar. I den nye rapporten fra Amnesty kommer det fram at den mest vanlige formen for misbruk var lange arbeidsdager og lite hvile.

I snitt jobbet kvinnene 16 timer hver dag, 7 dager i uka. Det utgjør arbeidsuker på 112 timer. Nesten tre ganger lengden av ei normal norsk arbeidsuke.

Reina, en 45 år gammel filippinsk kvinne, forteller om hvordan lite søvn førte til en bilulykke.

– Jeg la meg klokka 01.00, og klokka 03 ble jeg vekket av sjefens datter, som spurte om jeg kunne kjøpe en Red Bull til henne. 05.30 startet jeg min vanlige arbeidsdag, og klokka 10 krasjet jeg bilen i en vegg, forteller kvinnen til Amnesty.

Drapstruet

Gjestearbeidsloven sier at man ikke kan jobbe mer enn ti timer hver dag, men dette kan utvides hvis det er avtalt med arbeidstakeren. Men ifølge Amnesty gjør maktforholdet at dette smutthullet er enkelt å utnytte. Flere kvinner forteller at de er redde for å si nei til arbeidsgivernes stadige forespørsler.

– Fruen (arbeidsgiver, red.anm.) vil si at du er et monster, og at hun vil skjære ut tunga mi. Jeg er redd. Hun sier til meg at hun vil drepe meg. Jeg er bare en hushjelp, og jeg kan ikke gjøre noe, sier kvinnen som Amnesty kaller Emily.

Alle kvinnene som Amnesty siterer, er anonymisert.

Flere kvinner forteller om fysiske overgrep, og en liten gruppe av kvinnene forteller om seksuelle overgrep fra arbeidsgivere og deres familier. De fleste kvinnene forteller Amnesty at de ikke tør å anmelde forholdene i frykt for hevn fra arbeidsgiverne.

– Må få konsekvenser

Amnesty konkluderer rapporten med at Qatar har mislyktes helt med å holde misbrukende arbeidsgivere ansvarlig, og at det er lite som tilsier at de vil hindre framtidig misbruk.

– Vi må presse qatarske myndigheter til å både følge opp og forbedre sine egne lover. De må følge opp disse lovene med inspeksjoner og det må få konsekvenser når man treffer på slike forhold som vi har oppdaget, oppfordrer Egenæs.

– Vi tror det søkelyset som er på Qatar i forbindelse med VM, bidrar til at de er opptatt av å gjøre noe med omdømmet sitt. De har tatt noen grep, og det skal de få heder for, men fortsatt er det ekstremt mange gjestearbeidere som ikke behandles slik som de skal. Vi trenger nå å legge press på qatarske myndigheter for å gjøre en endring, avslutter Amnesty Norges generalsekretær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer