Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Blir du tatt for EPO i London er du dum

Dopingjegerne har aldri tidligere hatt så gode metoder for å ta jukserne.

PUSTER DOPERNE I NAKKEN: Professor Peter Hemmersbach og leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, får stadig bedre verktøy i kampen mot doping i idretten. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
PUSTER DOPERNE I NAKKEN: Professor Peter Hemmersbach og leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, får stadig bedre verktøy i kampen mot doping i idretten. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Når årets største idrettsfest går i gang på fredag, er det også startskuddet for alle dem som skal passe på at de olympiske heltene har oppnådd resultatene sine på ærligst mulig vis.

I London skal det tas rundt 5000 dopingprøver, og dopinglaboratoriene har aldri hatt så gode analyseverktøy for å avsløre jukserne som de har nå.

- Blir du tatt for å bruke EPO i London er du enten dum, har dårlige rådgivere, eller så har du tatt en kjempesjanse, fortalte avdelingsleder i Antidoping Norge, Mads Drange, på et antidopingseminar i forkant av OL i dag.

Gode antidopingkår
I tillegg til økt effektivitet i EPO-analysene har det også kommet nye testmetoder for avsløring av veksthormonbruk siden forrige OL.

- Jeg tror dette blir det OL hvor antidopingarbeidet har hatt best kår. Men å definere det reneste OL er jo utrolig vanskelig når jeg ikke vet hvor mye urenhet det er i systemet generelt. Jeg ser bare urin og blod, sier lederen for Norges laboratorium for dopinganalyse, Peter Hemmersbach, til Dagbladet.

Blir dopingsaker
Tidligere har kollegaen hans Inggard Lereim advart mot dopingskandaler i London.

- Det vil være naivt ikke å tro at også OL i London får sine dopingavsløringer. Mange konkurranser og deltakere fra mange nasjoner som kanskje ikke er like dyktige til å skjule hva de har drevet med, tilsier at det blir avsløringer, sa Lereim.

- Samtidig kan nye testmetoder være med på å avsløre nye former for bloddoping gjennom fjerdegenerasjons EPO. Likeså utelukker jeg ikke at forsøk på genmanipulasjon kan avsløres, la Lereim til.

Enda mer EPO
Det siste er Antidoping Norge mer tvilende til. På antidopingseminaret i dag fortalte daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, at de visste svært lite om i hvilken grad gendoping allerede er i bruk.

Fjerdegenerasjons EPO, såkalt Peginesatide eller Hematid, har dopingjegerne allerede verktøy til å avsløre.

- OL-testingen har blitt betydelig bedre, spesielt med tanke på testing før konkurranse. Nå kan IOC gå inn til utøvere fra land som ikke har nasjonalt antidopingarbeid og teste utøverne til riktig tid, det vil si tre til fire uker før konkurransene, forteller Hemmersbach.

Likevel legger ikke Hemmersbach skjul på at det fortsatt er stoffer som ikke blir avslørt av dopingjegerne.

- Men jeg kommer ikke til å liste opp hvilke stoffer det er. Selv om jeg tror det fins folk der ute som er veldig klar over det, smiler professoren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media