- Blir fysisk syk av på se på EM

Junikveldene er tunge for David Beckham.

(Dagbladet.no) De fleste nøytrale EM-tilskuere har kost seg med thrillerkampene, periodevis strålende spill og flotte scoringer.

Men det er ikke alle som liker det de ser på tv-skjermen hver kveld i juni.

David Beckham har ennå ikke klart å svelge skuffelsen over at England ikke fikk bli med på moroa. 32-åringen sliter derfor med å følge med. Han orker rett og slett ikke.

- Det har vært vanskelig å få meg selv til å se en hel kamp. Jeg føler meg faktisk fysisk syk når jeg ser på kampene, sier Beckham til Sky Sports.

Tenker på VM-kvaliken

For de fleste i Fotball-Europa er det ikke noe stort savn at engelskmennene er hjemme. Nederland har spilt alt annet enn treskofotball, Spania har tidvis imponert stort og nå kommer kanskje Italia for fullt også.

Det er lenge siden England gledet andre enn engelskmenn - og anglofile nordmenn.

Men det er likevel en såret storhet som må følge fotballen fra sofaen og barkrakker i syden. For England er selvfølgelig en stormakt som skal være med i et europamesterskap. Derfor mener Beckham at de nå må brette opp ermene og sørge for at det blir lenge til neste gang de ikke deltar.

DEN STORE NEDTUREN: Her leder David Beckham England inn på banen til kamp mot Trinidad og Tobago, bare et par dager før EM-starten. Han sier det er en gedigen nedtur å ikke være invitert til EM-festen. Foto: REUTERS
DEN STORE NEDTUREN: Her leder David Beckham England inn på banen til kamp mot Trinidad og Tobago, bare et par dager før EM-starten. Han sier det er en gedigen nedtur å ikke være invitert til EM-festen. Foto: REUTERS Vis mer

- Vi skulle vært der, men sånn er det. Vi må komme oss videre, for dette er historie nå. Nå er det VM-kvaliken som gjelder for vår del, sier LA Galaxy-spilleren, som var kaptein i sin 102. landskamp da England slo Trinidad og Tobago 3-0 i starten av juni..

Lei av sytingen

Beckham er lei av bortforklaringer og unnskyldninger. Mye kunne vært gjort annerledes, og marginer kunne vippet kvalikkamper i andre retninger. Men resultatene er limt inn i historiebøkene, og der vil de alltid stå.

- Vi sitter alltid på pressekonferansene og sier at «Denne gangen kan vi klare det, vi har et godt lag med gode spillere, og vi har troen». Men så kommer vi alltid opp med bortforklaringer etterpå og det må vi slutte med.

- Nå må vi komme oss til VM med selvtillit - og vi må vinne noe.

Steve McClaren fikk ikke overraskende sparken etter den skuffende EM-kvaliken og italienske Fabio Capello overtok. Ikke siden Terry Venables ledet engelskmennene under EM på hjemmebane i 1996 har de kommet lenger enn en kvartfinale i et mesterskap.

Derfor er målsettingen til FA at Fabio Capellos menn skal komme minst til semifinalen i enten VM 2010 eller EM 2012.

- Capello er en vinner av natur og ville ikke hatt andre mål enn de som reflekterer det å vinne. Sånn er han og slik er vår tillit til ham, sier FA-direktør Brian Barwick til BBC.

- Blir fysisk syk av på se på EM

Bekymret Capello

Tidligere i år offentliggjorde fotballforbundet (FA) en rapport kalt «Visjoner 2008-2012», med undertittelen er «En organisasjon i verdensklasse med en vinnermentalitet». FA har brukt mye tid på å evaluere hvorfor ting har gått galt tidligere.

- Frasen om vinnermentalitet har ikke kommet fra formann Lord Triesmann eller Brian Barwick. Den er fra Fabio Capello og det er en frase han bruker mye, sier Barwick.

En av de største utfordringene til engelsk fotball, er antallet utlendinger i Premier League. Flertallet av de beste spillerne har andre pass - og mange er bekymret over denne utviklingen.

Bare 34,1 prosent av spillerne som startet Premier League-kamper den foregående sesongen kunne spilt for det engelske landslaget. Året før var prosentandelen 38.

- Tallene er viktige fordi de representerer hva jeg har å velge i. I framtida håper jeg tallet er nærmere 40 prosent enn 34. Det ville være bedre både for meg og engelsk fotball, sier Capello.

Opp til eksamen

Da Dagbladet.no møtte Liverpool-klippen Jamie Carragher i forrige uke, uttrykte han bekymring over den store importen.

- Det er vanskelig for yngre spillere å slå gjennom nå, og dette er noe jeg er veldig opptatt av, for jeg gikk selv gradene oppover før jeg debuterte. Men samtidig, det er veldig viktig at de aller beste spillerne kommer til England, mener Carragher, som selv har takket nei til landslaget.

David Beckham mener de nå må bevise at de har noe å gjøre blant Europas beste - før de igjen begynner å snakke om at «Denne gangen, denne gangen skal vi klare det».

- Vi har store kamper i vente til høsten, og må bevise at vi hører hjemme på storscenen. For oss var det utrolig skuffende å ikke kvalifisere oss til EM. Nå må vi rette opp dette ved å kvalifisere oss på en positiv måte til VM, sier Becks.

SER HELLER BASKET: David Beckham og sønnen Brooklyn ser LA Lakers i en av NBA-finalene - <a href="http://www.dagbladet.no/sport/2008/06/18/538499.html">som Lakers i natt gikk tapende ut av</a>. Han ser heller basketball enn å se EM-fotball.
RUNDET 100: David Beckham med det synlige beviset på at han har spilt med de tre løvene på brystet 100 ganger. Før EM spilte han landskamp nummer 102.
VIL HEVDE SEG: Fabio Capellos klare målsetting er at England skal hevde seg i et av de to neste mesterskapene.