Blir helt satt ut av møte

Richarlisons møte med sitt store idol førte til en emosjonell samtale i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OVERRASKELSE: Brasil-spissen Richarlison får seg en stor overraskelse. Video: FIFA Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Brasil har tidvis spilt glitrende fotball under VM og framstår slik mange forbinder med Brasil og «jogo bonito» (det vakre spillet) - skjønnhet, stil og individuell briljans.

Anført av angriper Richarlison, som trolig scoret VMs vakreste mål allerede i den første gruppespillskampen og står med tre mål på tre kamper, har Brasil tidvis kjørt over motstanderen - slik de gjorde mot Sør-Korea her i Doha mandag.

På VIP-tribunen satt den legendariske brasilianske firkløveren Roberto Carlos, Cafu, Rivaldo og Ronaldo. Og sistnevnte hadde en plan for Richarlison.

Etter kampen ble Tottenham-angriperen overrasket da han entret et rom og plutselig ble stående ansikt til ansikt med sitt tidligere idol Ronaldo.

- Oh, wow, sier Richarlison i videoen du kan se over.

- Jeg har ikke ord akkurat nå, sier han videre og klør seg i hodet.

RØRENDE MØTE: Mellom Ronaldo og Richarlison. Foto: FIFA
RØRENDE MØTE: Mellom Ronaldo og Richarlison. Foto: FIFA Vis mer

Emosjonell

Det er tydelig at Brasils nummer 9 blir rørt, for ordene stokker seg og han vet ikke helt hva han skal si i møtet med Ronaldo.

Så setter duoen seg ned og samtalen flyter bedre.

- Jeg føler meg emosjonell over å se ham, fordi han er idolet mitt, akkurat som Neymar. Vi er sammen, kompis. For meg er du en inspirasjon, helt siden jeg var barn. Jeg tipper du allerede har sett bildene av meg med din hårsveis, sier Richarlison.

- Så det at du er her, er en glede for hele laget, og lik det eller ikke, men det fyrer oss opp på banen å se at du, Kaká, Cafu, Roberto Carlos, at alle støtter oss. Det motiverer oss skikkelig, sier Richarlison videre med tårer i øynene.

Ronaldo og Richarlison snakker deretter om en del ting, blant annet dansingen som skapte mye oppmerksomhet i kampen mot Sør-Korea. Richarlison fikk blant annet manager Tite til å danse «duedansen» på et tidspunkt da laget feiret en scoring.

- Det er riktig. Jeg mener denne gleden fyrer oss opp på banen. Når han er glad, mener jeg vi er det samme, sier Richarlison.

- Ikke respektløst

Manager Tite tok selv opp emnet på pressekonferansen etter kampen. Han forsøkte å fortelle at han leder en ung generasjon spillere, som liker å uttrykke seg gjennom dans.

- Det er unge spillere. De danser, de tuller, de gjør dansebevegelser. De sa til meg «du må lære å danse». Det er vanskelig. Vi fortsatte å tulle med det, sa Tite til et fullt presserom.

Brasil ble også kritisert for dansingen. Noen, deriblant Roy Keane, mente det var respektløst overfor Sør-Korea.

- Det er for å vise glede for laget, for målene, for resultatet - og ikke det at vi ikke respekterer motstanderen, eller trener Paulo Bento, som jeg respekterer mye. Vi kunne bare ikke skjule det. Vi forsøkte, men vi klarte det ikke.

Ronaldo sier selv at det var en god atmosfære på landslaget da han var aktiv, og at det kom fra de som hadde vært i garderoben før ham. Da han og de øvrige aktive i hans tid dro, var det noen andre som tok over.

- Og i dag er dere her og har den samme gode atmosfæren. Det betyr ikke at dere vil vinne på grunn av det, men det hjelper mye. Å ha en gruppe som drar i samme retning, er samlet og styrket, sier Ronaldo.

Brasil har vunnet VM fem ganger. Ronaldo var selv med på å heve trofeet i 1994 som 17-åring og deretter i 2002.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer