Blir historisk

Stéphanie Frappart (35) blir den første kvinnelige dommeren til å dømme en UEFA-finale. Det skjer når Liverpool og Chelsea møtes i supercupfinalen.

DØMMER SUPERCUPFINALE: Stephanie Frappart. Foto: NTB Scanpix
DØMMER SUPERCUPFINALE: Stephanie Frappart. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det bekrefter UEFA selv fredag. Med det blir Stéphanie Frappart den første kvinnelige dommeren til å dømme en finale i UEFA-regi.

Dommerteamet i kampen mellom Chelsea og Liverpool, som spilles i Istanbul 14. august, er utelukkende kvinner. Frappart får med seg franske Manuela Nicolosi og irske Michelle O'Neal. Fjerdedommer vil være tyrkiske Cüneyt Çakir.

- Jeg har sagt det flere ganger at det ikke er noen begrensninger for hva kvinner kan få til i fotballen, sier UEFA-president Aleksander Ceferin.

I Juli dømte Frappart VM-finalen for kvinner, der USA stakk av med seieren mot Nederland.

Hun dømte også semifinalen i EM i 2017 mellom England og Nederland.

- Hun har vist over flere sesonger at hun er en av de beste kvinnelige dommerne i verden. Jeg håper at denne kampen gir henne mer erfaring, sier dommersjef Roberto Rosetti til UEFA.

RUNDLURER SPILLEREN: Dommeren Fernanda Colombo later som hun skal dele ut et gult kort, men gjør noe helt annet. Tilbakemeldingene i etterkant har imidlertid ikke bare vært positive... Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

Fast Ligue 1-dommer

Dette er ikke første gangen at Frappart skriver historie. Hun var nemlig første kvinne til å dømme en herrekamp i franske Ligue 1 i kampen mellom Amiens og Strasbourg.

Hun blir nå permanent dommer i Ligue 1 fra neste sesong.

Frappart er ikke den første dommeren som har dømt en herrekamp for UEFA.

Nicole Petignat dømte tre UEFA-cup-kamper mellom 2004 til 2009. Alle disse var en del av kvalifiseringen til turneringen.

Sterke reaksjoner

Like rask som nyheten om at en kvinne skal lede supercupen, kom oppgulpet fra sosiale mediers dype daler. Ikke alle liker at en kvinne skal dømme en herrefinale.

- Hvem vil gjøre husarbeid 14. august? skriver en.

- Fotballen er ødelagt, skriver en annen.

- Fader, kvinner burde holde seg til sine egne, skriver en tredje.

En av dem som reagerer på alle kommentarene i retning dommervalget, er Viasat-profil Daniel Høglund.

- Fy søren så mye søppel det er på Twitter, skrev han og lenket til et bilde hvor Stephanie Frappart fikk en rekke negative kommentarer slengt etter seg.

Til Dagbladet utdyper Høglund:

- Jeg blir oppgitt, det er mye søppel. Det er lett å tro at sosiale medier er representativt for hva folk mener, men jeg tror ikke det er sånn. Men det viser at det er mye dårlige holdninger ute og går.

Han fortsetter:

- Dommerne kommer til å få mye pepper, men det er bra at UEFA velger å la henne dømme kampen. Det blir kult. Det skulle bare mangle, men det er med og forandrer holdningene ute der.

Høglund sier at det nesten blir umulig for Stephanie Frappart å unngå fokus på seg selv under supercupfinalen.

- Hun kan nesten ikke vinne, hver minste feil kommer til å bli fokus. Det er mye steinalderholdninger med klubbe der ute.

  • Kampen mellom Liverpool og Chelsea sendes på Viasat 4 14. august 21.00