«Blir ikke brasilianere over natta»

Åge Hareides Norge er blitt et dumdristig høyrisikolag. Det må lukes vekk før september. På veien til Italia må vi skaffe oss defensive antenner.

BEOGRAD (Dagbladet): - Vi er dumdristige og naive, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Vi gjør store defensive feil når vi absolutt ikke skal gjøre det. Og derfor - sjøl om vi ønsker å spille mye ball langs bakken - må vi utvikle antenner for når det er farlig.

- Vi blir ikke brasilianere over natta.

Åge Hareides søramerikanske metafor er trenerens bilde på den norske spillerviljen mot Serbia i går kveld. Den som gang på gang var på kanten til det man kaller livsfarlig forsvarsspill i fotballen. Og viljen skal ikke vekk - Åge Hareide vil ikke drepe entusiasmen i Nye Norge.

Det eneste han forlanger er at viljen og spillegleden blandes med fornuft.

- Jeg kan ikke forklare spillerne alt, sier Hareide. - Guttas erfaringer tilsier at de bør løse enkelte situasjoner uten at vi prater om det på forhånd. Men i denne kampen var vi overentusiastiske og det går ikke.

- Hadde vi møtt en motstander som hadde angrepet oss med mange folk da vi mistet ballen (les Italia) ville vi blitt drept.

Fem kamper - fem seirer

Norge slo Serbia 1- 0 på Martin Andresens straffespark et kvarter før slutt fordi Norge helt plutselig er blitt et lag i flytsonen under Åge Hareide. I løpet av fem kamper med det nye regimet forteller statistikken at vi står med fem seirer. Ja, vi har møtt mye rart på veien, og ingen motstandere skulle være bedre enn det serbiske laget vi møtte i går kveld.

Og så slo vi dem også.

- Jeg er mest glad for resultatet, sier Åge Hareide. - Det er viktig å vinne fotballkamper sjøl om innholdet forteller at det har vært mye blandede drops - man lærer alltid best når man vinner. For seirer gir trygghet og sjøltillit, og det skal vi ta med oss videre.

- Det er lettere å øve i medgang enn i motgang.

Første gangen Åge Hareide var på Røde Stjernes Maracana Stadion fikk han gullklokka for 25 landskamper. Andre gangen over-tok han landslagstrenerjobben etter Rosenborgs UEFA-triumf over hjemmelaget i fjor høst. Og i går kveld vant han igjen.

Er det rart han trives i Beograd?

- Byen har vært snill mot meg, sier han. - Jeg har bare gode minner fra Beograd. Og sjøl om denne seieren er viktig nok rager 1- 0-triumfen med Rosenborg mye høyere.

- Det var veldig spesielt å vinne akkurat den kampen.

En heldig trener

Hvordan framtidige kamper skal forlenge suksessen har Norges nye landslagstrener klare formeninger om. Når Russland kommer til Ullevaal om en måned vil Åge Hareide se et lag som bruker hodet like mye som hjertet.

- Vi må ikke være overentusiastiske og bare spille ballen på fot, sier han. - Vi må lære oss forskjellen mellom kort og langt - vi kan ikke være glade i ballen som vi var i denne kampen. Og så vi klarere når vi må, spesielt foran egen 16-meter.

- Vi trenger mange netter på å bli brasilianere.

Åge Hareide anså seg sjøl for å være en heldig trener i går kveld.

- Klart vi er i medgang, sier Hareide. - Og medgang er viktig. Og vi er fortsatt i læreprosessen. Det er derfor det er så godt å vinne.

Hjem til Ullevaal

Men i store perioder i går kveld så det ut som om Norge øvde på å tape. Eller for å si det mer presist - det så ut som om vi øvde på å skape farlige brudd imot slik at Serbia skulle få sjanser til å score.

- Ja, det kunne se sånn ut, innrømmer Åge Hareide. - Men heldigvis var ikke serberne så hissige på bakrommet. Men det er deres problem - vårt er at vi ikke skal gjøre slike feil.

Spillerbussen hadde kjørt for lenge siden da Åge Hareide ble trillet tilbake til hotellet i en privatbil i går kveld. Det forteller også en del om den norske medgangsbølen og hvor hyggelig alle har det rundt landslaget. For nå gir alle alt helt til siste mediemann har fått sitt.

- Jeg gleder meg til å ta dette laget til årets første landskamp på Ullevaal, sier Hareide.

KJEMPESJANSE, MEN ...: Omtrent midtveis i førsteomgang hadde John Arne Riise en kjempesjanse, etter pasning fra kaptein og banens beste, Martin Andresen. Skuddet gikk over, mens Thorstein Helstad (t.v.) bare måtte se på.