Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Blir ikke kvitt IOC-korrupsjon

Tidligere IOC-medlem Olaf Poulsen (78) har ingen tro på at det er mulig å bli helt kvitt bestikkelseskulturen når det gjelder tildelingen av olympiske leker.

- Det hjelper ikke om IOC ordner opp når søkerbyer er villige til å betale store summer for ulike tjenester. Så lenge hundre personer skal reise rundt for å se på aktuelle byer, får man slike utvekster, sier Poulsen til Dagbladet.

Olaf Poulsen var som president i Det internasjonale skøyteforbundet(ISU) medlem av IOC i to år. Han trakk seg tilbake etter OL på Lillehammer i 1994.

- Jeg fikk nærmest sjokk da jeg hørte Marc Hodler fortelle om korrupsjonen i desember i fjor. Når en mann som Hodler med snart 50 år bak seg i Det internasjonale skiforbundet går ut på denne måten, er det grunn til å lytte. Han vet hva han snakker om.

OL-byenes ansvar

Poulsen sier selv at han som ISU-president har reist mye rundt for å se på anlegg i ulike byer, også søkerbyer for OL.

- Jeg har personlig ikke vært utsatt for smøring, men jeg vet jo at mange gir og mottar gaver av en viss størrelse. Det var derfor man også strammet inn på gavereglementet for et par år siden.

- Det er alltid to parter i en sak, en giver og en mottaker. Det hjelper derfor ikke om IOC rydder opp for seg. Søkelyset må også rettes mot de byene som søker OL og som alltid vil være villige til å bruke store summer for å få arrangementet.

Afrikanske medlemmer

- Vil det ikke ryddes gjennom eksklusjonene?

- Du ser jo hvem som har benyttet seg av tilbudene. Det er folk fra fattige land, spesielt i Afrika. Land som er preget av mye korrupsjon.

- Hva kan da gjøres for å hindre bestikkelser?

- For ti år siden sa jeg til Samaranch at man hadde bare én mulighet, og det er å sørge for at bare IOCs styre får ansvaret for tildelingen av OL. Nå ser jeg at en slik lovendring diskuteres, men jeg tror aldri de får det igjennom.

- Da mister jo alle medlemmene sin innflytelse. Så lenge hundre personer skal reise rundt for å se på aktuelle OL-byer, får man slike utvekster, sier Poulsen.

- Bør Samaranch trekke seg nå?

- Nei, jeg synes ikke det. Han tar ansvar gjennom eksklusjonene og er flink til å rydde opp. Dessuten gir han seg snart likevel. Men han har nok fått seg en alvorlig vekker.

VIL IKKE HA GRO: La idretten ordne opp i dop-problemet selv, mener tidligere IOC-medlem Olaf Poulsen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media