Blir ikke trodd

Utenlandske eksperter har konstatert at fotballspilleren Arild Berg (27) har ti ganger høyere kvikksølvverdier enn det som er den øvre grensa. Norsk helsevesen aksepterer ikke diagnosen.

For et drøyt år siden gikk Arild fra Bodø/Glimt til Lyn. Han skrev under en treårskontrakt med Oslo-klubben, som betingelsesløst overtok Bodø-guttens lønnsforpliktelser. Fortsatt er det langt fram før Arild kan spille fotball.

- Jeg kan ikke forvente å spille fotball når jeg har så mye kvikksølv i kroppen, sier Arild Berg til Dagbladet.

Respekt

27-åringen har slitt med kvikksølvforgiftning i mer enn fire år. Etter at han meldte overgang til Lyn, har Atle Brynestad personlig engasjert seg i Arilds problemer. For et snaut år siden betalte Brynestad oppholdet på en spesialklinikk i Polen, men det er ikke aktuelt å reise tilbake til tross for at behandlingen hjalp.

- Jeg begynner å få respekt for denne forgiftningen, sier Arild, som nettopp har fått resultatet fra to analyser av hårmineraler. Ingen av dem var oppløftende.

- Den første tok jeg i Texas, den andre ble sendt til Danmark, sier Arild.

- Begge fortalte at kvikksølvverdiene i kroppen min er altfor høye.

Ikke akseptert

Arild forteller at amalgam i tennene må være årsaken til forgiftningen. Diagnosen aksepteres ikke av norsk helsevesen.

- Det er en belastning å gå rundt med en diagnose som er svært sjelden i Norge, og nesten ingen norsk lege aksepterer, sier Arild.

Han sier at han aldri har vært utsatt for noen ulykke med kvikksølv, og har heller ikke fått forgiftningen gjennom kostholdet.

- Derfor tenker jeg mitt, sier Arild.

Han bruker både skolemedisin og tradisjonell medisin i håp om å få ned verdiene, og har langt fra gitt opp at de skal komme ned på et akseptabelt nivå.

- Jeg føler at jeg er blitt bedre, og det er det viktigste, sier Arild.

- Men jeg har noen tøffe måneder foran meg.

Jan Derek best

Når Tippeligaen starter opp om en måned, blir det altså uten Arild Berg. Han har lagt merke til at Lyn ikke har gjort det særlig bra i treningskampene, men har godt håp om at klubben hans vil heve seg når alvoret starter.

- Lyn tok bronse i fjorårets Tippeliga, hva tror du om klubben i år?

- Klubben har skaffet seg en fin forsterkning, og jeg er full av begeistring for Jan Derek Sørensen, sier Arild.

- Han er Tippeligaens beste angriper - og jeg håper Lyn gjør det minst like bra som i fjor.

- Kommer du noen gang tilbake på fotballbanen?

- Jeg håper selvsagt det, men det skjer neppe tidligst før høsten, sier Arild Berg til Dagbladet.

- Det viktigste er helsa.

KVIKKSØLV-MARERITT: - Det er en belastning å gå rundt med en diagnose som er svært sjelden i Norge, og nesten ingen norsk lege aksepterer, sier Arild Berg.