- Blir jeg slått av Petter på 100 meter, kan jeg like gjerne legge opp

Superraske Magnus (23) tror han kan slå Usain Bolts verdensrekord - på langrennski.

TRENINGSKOMPISER: Magnus Frodahl har trent mye eksplosivitet sammen med Petter Northug, men regner ikke treningskompisen som en stor utfordrer på torsdagens 100-meter på Bislett Stadion. - Er jeg fresh og i slag, har ikke Petter en sjanse. Da er han ikke i nærheten, lover Frodahl. 
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
TRENINGSKOMPISER: Magnus Frodahl har trent mye eksplosivitet sammen med Petter Northug, men regner ikke treningskompisen som en stor utfordrer på torsdagens 100-meter på Bislett Stadion. - Er jeg fresh og i slag, har ikke Petter en sjanse. Da er han ikke i nærheten, lover Frodahl. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag samles verdens raskeste langrennsløpere på Bislett Stadion til en uvanlig skiduell:

Distansene det skal konkurreres i er 100 meter og 500 meter - altså rendyrkede sprintdueller der eksplosivitet betyr langt mer enn utholdenhet.

Petter Northug stiller til start tross mye sykdomsproblemer i det siste, men kan vente seg tøff motstand av meritterte sprintere som Emil Jönsson, Eirik Brandsdal, Teodor Peterson, Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen.

Men kanskje blir den aller tøffeste konkurrenten en mann som ikke engang står på den offisielle startlista - men som har fått grønt lys av arrangøren til å delta gjennom å vinne en innledende kvalifisering bestående av tre andre etteranmeldte.

- Petter er ikke god nok for pallen
Navnet er ukjent for de aller fleste nordmenn, men Magnus Frodahl (23) ser ikke bort fra at flere vet hvem han er etter torsdagens Bislett-duell.

Han er tidligere omtalt som mannen som lærte Northug det berømte rykket - og blir svært overrasket dersom han taper mot Mosvik-ekspressen over en distanse på 100 meter.

- Jeg kjenner godt til Petter. Jeg er ganske mye raskere enn ham, og anser ham ikke for å være blant de sterkeste utfordrerne. Det blir tøffere å slå noen av sprinterne enn å slå ham. Jeg tror ikke Petter er god nok for pallen - i så fall blir jeg overrasket, sier Frodahl til Dagbladet.

Han er såpass selvsikker at han vil finne seg noe annet å gjøre om Northug slår ham på en 100 meter.

- Da blir jeg flau. Da kan jeg egentlig legge opp, like godt, for da har jeg ikke noe mer å komme med. Han kommer til å la meg høre det lenge hvis det skulle skje, sier Frodahl.

Ned mot ni sekunder
Den svenske supersprinteren Emil Jönsson har tidligere stilt opp til en 100 meter i en SVT-reportasje, der han gikk mot kanalens egen Jonas Karlsson - mannen som kalte Northug en «gris» etter VM-stafetten.

Jönsson noterte seg for tiden 12,50. Frodahl mener det bør være mulig å gå omtrent tre sekunder raskere - og har et håp om å gå under Usain Bolts verdensrekord med piggsko på 9,58.

- Jeg har prøvd å gå 100 meter på trening, og fått folk til å ta tida. Det har ikke vært noen toppforhold, men da har jeg gått under ti blank med treningsski. Jeg tror det er mulig å gå ned mot ni sekunder. Målet mitt er å slå Bolts verdensrekord. Da er jeg fornøyd.

SUPERRASK: Magnus Frodahl tror han kan gå 100 meter ned mot ni sekunder på langrennsski. Northug? - Ett sekund bak, sier han. Foto: Brynjar Skjærli
SUPERRASK: Magnus Frodahl tror han kan gå 100 meter ned mot ni sekunder på langrennsski. Northug? - Ett sekund bak, sier han. Foto: Brynjar Skjærli Vis mer

- Hvor raskt tror du Northug kan gå?

- Ett sekund tregere, kanskje, sier Frodahl.

Skader og sykdom har ødelagt
Selv om han har trent en del med Northug opp gjennom årene, har han ikke all verdens meritter å vise til i langrennssporet. En annenplass i skandinavisk cup, bak Teodor Peterson, er det beste enkeltresultatet.

De siste sesongene har i stor grad blitt ødelagt av skader og sykdom.

- Jeg gikk verdenscup i Lahti i 2009, men pådro meg prolaps i ryggen under prologen. Etter det løpet har jeg også slitt med Twar og mykoplasma, og jeg har ikke greid å ta igjen nivået. Sprintrenn er for langt for meg. Jeg har en teknikk som krever mye energi, jeg går mye på kraft. Teknisk er jeg ikke finslepen, men det går veldig fort. Jeg mener selv jeg er godt nok utholdenhetstrent, men jeg sliter med å få det ut på ski. Jeg tror det skyldes teknikken. Det kommer du til å se på 100 meter, jeg har ingen typisk langrennsteknikk, sier han.

Samtidig forstår han om noen stusser på at han ikke har hevdet seg bedre internasjonalt i sprint, om han er så rask som han sier, og samtidig har utholdenheten i orden.

LOVER TOPP FORHOLD: Arrangør Werner Kling lover topp forhold på Bislett torsdag. Snøen har de hentet fra Konnerud. Foto: Arena Group
LOVER TOPP FORHOLD: Arrangør Werner Kling lover topp forhold på Bislett torsdag. Snøen har de hentet fra Konnerud. Foto: Arena Group Vis mer

- Det er vanskelig å si hva det er. Det høres kanskje rart ut, men jeg har mistet mye selvtillit siden jeg gikk verdenscup i 2009. For å gå fort i sprint, må du vite at du kan hevde deg. Og jeg har slitt på flere områder de siste årene.

- Men du har åpenbart god selvtillit på 100 meter?

- Det er noe annet. Der veit jeg at jeg er blant de beste. Jeg tror i hvert fall det, vi får se, sier Frodahl.

Hyller Northugs Kollen-rykk
Han sier han begynte å trene med Northug i 2007, og ofte inn mot OL i Vancouver i 2010.

- Jeg var med på å videreutvikle rykket og spurten hans. På en sånn type distanse, 100 meter, der du står i ro og må akselerere fra null, er jeg ganske mye bedre enn ham. Hurtighet i fart, når du har melkesyre i beina, er annerledes. Der er han atskillig hardere å slå. Så på 500 meter på Bislett kommer han til å være sterkere enn på 100 meter.

- Hva slags utbytte mener du Petter hadde av å trene med deg?

RASKERE ENN BOLT?: Magnus Frodahl har som mål å gå raskere enn 9,58 på Bislett - på langrennsski. Foto:  AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER
RASKERE ENN BOLT?: Magnus Frodahl har som mål å gå raskere enn 9,58 på Bislett - på langrennsski. Foto: AFP PHOTO / ANTONIN THUILLIER Vis mer

- Jeg flyttet lista for hvor fort han kan gå. Han så på seg selv som raskest, og var den raskeste i verdenscupsirkuset. Men for å ikke bli tatt igjen, så måtte han videreutvikle seg og ha noen å strekke seg etter. Han måtte skjerpe seg, og det har han også gjort, sier Frodahl.

Fjorårets avslutning på VM-stafetten, der Northug parkerte Marcus Hellner i den siste motbakken og flata før oppløpet, bøyer han seg i støvet for.

- Det er det råeste som er gjort av en langrennsløper, etter min mening. Teknisk og fysisk traff han noe helt jævlig på flata. Det er vanskelig å se hvor fort det faktisk går, men når du distanserer en så god løper som Hellner så grundig på bare 50 meter, sier det litt. Det var en all time high.

- Han hadde slått deg også der?

- Hvis jeg hadde stått uthvilt i svingen og ventet skulle jeg nok slått ham da også, flirer Frodahl.