Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antidopingarbeid

Blir Johaug dopingtestet mens hun er utestengt? Dette sier Antidoping Norge og Sverige

Mange lurer på om dopingdømte idrettsutøvere blir testet i den perioden de er utestengt. Svaret er ja. Enkelte blir fulgt ekstra nøye.

BLIR TESTET: Therese Johaug, her i forbindelse med høringen på Ullevaal i januar, skal bli dopingtestet regelmessig også under suspensjonsperioden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR TESTET: Therese Johaug, her i forbindelse med høringen på Ullevaal i januar, skal bli dopingtestet regelmessig også under suspensjonsperioden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Dagbladet skrev at Therese Johaug har økt treningsmetodene og blitt vesentlig sterkere muskulært det siste året, har flere stilt spørsmålet:

Blir hun dopingtestet under den pågående suspensjonsperioden? Hvordan er gjeldende regelverk og praksis for dopingtesting mens man er utestengt?

Den som er bekymret for at utestengte utøvere kan bygge seg opp og gjøre om suspensjonstiden til en opptreningsperiode, kan trygt sette seg rolig tilbake:

Dopingdømte utøvere blir nemlig testet regelmessig også i suspensjonsperioden, opplyser Antidoping Norge og Sverige til Dagbladet. Dette gjelder spesielt de som har blitt dømt for å ha dopet seg bevisst. De havner i en høyrisikogruppa som antidopingbyråene vil undersøke ekstra ofte.

Når det gjelder Johaug, konkluderte NIFs domsutvalg med at hun ikke dopet seg bevisst da hun fikk clostebol i kroppen gjennom leppekremen Trofodermin. Derfor plasseres ikke 28-åringen fra Dalsbygda i høyrisikogruppa, fordi hennes forklaring ble trodd på av dømmende instans.

Skal testes regelmessig

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, forteller til Dagbladet at dopingdømte utøvere testes regelmessig også mens de er utestengt.

- Ja, som hovedregel skal de testes også i denne perioden, slik at det er uforutsigbart for utøveren, sier Solheim til Dagbladet.

- Blir de testet like ofte som de andre?

- Det er ikke gitt med samme hyppighet. De deltar jo ikke i konkurranser, svarer Solheim, som ikke kan utgi informasjon rundt testingen av enkeltutøvere som for eksempel Johaug.

Må gjøre seg tilgjengelig for dopingkontroller

Matt X. Richardson, avdelingssjef i Svensk Antidoping, mener det er logisk at en utøver som Johaug blir testet i samme omfang som før.

- Utøverne blir dopingtestet regelmessig også under perioden de er utestengt. Om en utøvere skulle teste positivt på nytt under suspensjonsperioden, vil straffen normalt sett bli mye hardere, siden det er forseelse nr. 2, forteller Richardson til Dagbladet.

- Den som blir utestengt får tydlig beskjed om at de må gjøre seg tilgjengelige for dopingkontroller om de vil komme tilbake til idretten en gang i framtiden.

- Regelen som gjelder for alle nasjoner

Derfor tror han ikke noen utøvere spekulerer i å dope seg mens de soner en dopingdom.

- I Sveriges reglement heter det at «Under Avstängning ska Idrottsutövare eller annan Person vara tillgänglig för Dopingkontrol». Det er regelen som gjelder for alle nasjoner. Derfor er det vanskelig å skjønne om noen skulle spekulere i å dope seg mens de er utestengt, sier den svenske antidopingsjefen.

- Hvor ofte blir de testet?

- Det avhenger av en del faktorer, for eksempel om de fortsetter å trene på egenhånd, når de foventes å komme tilbake i konkurranse og blodpass. Med andre ord er det veldig individuelt. Men omtrent alle testes så raskt suspensjonstiden er over.

Testes oftere

Historien inneholder flere eksempler på utøvere som har testet positivt på doping mens de har vært utestengt. En som har blitt dømt for bevisst doping tidligere i karrieren, vil bli fulgt ekstra nøye av dopingjegerne.

- Hvis man doper seg bevisst, havner man i en høyrisikogruppa til dopingjegerne. De blir testet oftere enn de øvrige, også i den perioden hvor de er utestengt, forteller Richardson.

Hvis man derimot legger opp og gjør comeback, er regelen slik at den aktuelle utøveren kan bli testet de siste seks månedene før vedkommende er i konkurranse igjen. Det er et system som hypotetisk sett kan utnyttes.

- Om man har lagt opp, men gjør comeback, må man i utgangspunktet gjøre seg tilgjengelig for dopingtester de siste seks månedene før man er tilbake. Det er klart det er mulig å dope seg i mellomtiden. Da faller man utenom testregimet, bortsett fra de siste månedene før comebacket, forklarer den svenske antidopingsjefen.

Hele Norges coronakart