STJERNESKUDD: Renato Sanches ble avgjørende for Portugal mot Polen og Robert Lewandowski. Foto REUTERS/Kai Pfaffenbach
Livepic
STJERNESKUDD: Renato Sanches ble avgjørende for Portugal mot Polen og Robert Lewandowski. Foto REUTERS/Kai Pfaffenbach LivepicVis mer

Blir kalt arvtageren til Cristiano Ronaldo. Nå beskyldes Sanches (18) for å egentlig være 24

Av gamletreneren Guy Roux.

(Dagbladet): Selv om han ikke har startet alle kampene, så har Renato Sanches vært en åpenbaring for Portugal dette mesterskapet.

I kvartfinalen mot Polen kombinerte han lekkert med Luis Nani, før midtbanespilleren satte ballen i kassa - ikke hverdagskost for 18 år gamle fotballspillere.

Det har gjort at Sanches har blitt utropt til Portugals nye juvel, blant annet av fotballmagasinene FourFourTwo og Goal.

- Han er 24

For godt til å være sant, mener tidligere Auxerre-trener Guy Roux.

Han mener at Bayern München-spilleren ikke er 18 år, men i realiteten 24, skriver den spanske avisa AS.

- Han sier at han er 18, men hvis du ser nøyere på fortiden hans, så ser man at fødselsdatoen hans ble erklært lang tid etter at han ble født, sier Roux ifølge avisa.

- Den registrerte datoen stemmer ikke. Jeg kan forsikre dere om at han i realiteten er rundt 24 år gammel, legger Roux til.

Ikke registrert før i 2002

AS viser videre til en undersøkelse utført av portugisiske avisa Jornal de Noticias som underbygger påstandene til Roux om usikkerhetene knyttet til Sanches alder.

Ifølge Jornal de Noticias så ble ikke spilleren gitt fødselsattest før i 2002. Dette på tross av at han er registrert født den 18. august 1997.

Grunnen avisa har funnet for dette, var at foreldrene til Sanches skilte seg da han var fem måneder gammel, og at faren først kom tilbake fem år senere.

Det var da Sanches ble registrert født.

Tidligere har også Benfica-president Bruno de Carvalho kommet med lignende påstander om den dynamiske midtbanespilleren.

- Latterlig

Sanches selv har avvist anklagene.

- Det er latterlig. Jeg har vokst opp i Portugal, og spilt ti år i en proff klubb som Benfica. Hvordan kan dette stemme? Det finnes ingen logikk bak disse anklagene, sier Sanches.

Renato Sanches er langt ifra den første fotballspilleren som har blitt beskyldt for å jukse med alderen.

Problem i Nigeria

Dette er imidlertid vanligst i land der det i noen områder er usikkerhet knyttet til reelle fødselsdatoer.

Det mest markante eksempelet er Nigeria der store stjerner som Nwankwo Kanu, tidligere Arsenal-spiller, Obafemi Martins og kulthelten Jay-Jay Okocha alle har blitt anklaget for å være eldre enn oppgitt.

Ifølge The Guardian, kvittet også det nigerianske U-17-landslaget seg med 15 spillere foran ungdoms-VM i 2009 da FIFA annonserte at de ville foreta aldersundersøkelser på spillerne.

Portugal-trener ut mot anklagene

Dette har imidlertid ikke vært noe stort problem i Portugals hovedstad Lisboa der Renato Sanches er registrert født.

Anklagene har også fått Portugals landslagstrener til å reagere.

- Sanches er født i Portugal, ikke noen andre steder. Jeg er ikke i tvil om at alderen hans stemmer, sier Fernando Santos foran semifinalen mot Wales, ifølge Soccerway.