IKKE LENGER PERLEVENNER: Thomas Myhre (t.v.) og Åge Hareide. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
IKKE LENGER PERLEVENNER: Thomas Myhre (t.v.) og Åge Hareide. Foto: Tor Richardsen / NTB ScanpixVis mer

Thomas Myhre om Åge Hareide

Blir kalt «kynisk jævel». Slik svarer Hareide

Tidligere keeper Thomas Myhre (45) mener han ble fryst ut av Viking av daværende trener Åge Hareide (65).

I dag var det lansering av boka «Åge Hareide - Et fotballiv», en biografi ført i pennen av den tidligere fotballspilleren Arild Stavrum.

Flere kapitler i boka er viet til Åge Hareides tid som trener. En av de mer betente sakene stammer fra tiden hans som Viking-trener i 2010.

Da Hareide tok over Stavanger-klubben, var tidligere landslagskeeper Thomas Myhre førstekeeper. Sisteskansen hadde spilt i klubben siden 2007, da han kom fra engelske Charlton.

Myhre hadde slitt med skader og mistet en del kamper sesongen før. Daværende sportsdirektør Egil Østenstad mente på den tiden ifølge boka at det var vanskelig å forholde seg til skadesituasjonen hans, og stilte også spørsmål ved Myhres motivasjon til å komme tilbake på toppnivå i en alder av 36 år.

Så skjedde det en episode under en treningsleir i Marbella i januar 2010. Myhre hevder han ble dopet ned på et utested med piller i drinken og deretter svindlet for 153 000 kroner.

Myhre hevder at han i kjølvannet av denne episoden ble fryst ut av Åge Hareide, noe den tidligere keeperen reagerer kraftig på.

- Jeg hater Åge Hareide, blir Myhre sitert på i boka.

Samtidig mener Myhre at Hareide er «fantastisk» som leder når ting går bra, men at han legger skylden på andre når det ikke gjør det.

- For å oppnå det han ønsker, bruker han ethvert hjelpemiddel, og måten han var på den gangen, har gjort at jeg har lagt ham for hat. Åge Hareide er en kynisk jævel, sier Myhre i boka.

NY BOK: Thomas Myhre uttrykker i sin nye bok at han er lite fornøyd med behandlingen han fikk av Åge Hareide og Viking. Slik svarer Hareide. Reporter: Marthe Ihle. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ga Myhre skylden

To år tidligere hadde Hareide gitt Myhre skylden for at Norge ikke tok seg til EM i 2008. Myhre slapp inn et baklengsmål mellom beina da Tyrkia utliknet til 2-2 etter at Norge tidligere i kampen hadde ledet 2-0 - keeperens andre tabbe for kvelden etter at han slo ballen i mål på 1-2-reduseringen.

Resultatet ble til slutt at Norge ikke tok seg til EM-sluttspillet, selv om resultatet mot Tyrkia ikke var direkte avgjørende.

Etter Hareides karakteristikk var Thomas Myhre «en keeper uten armer», som han uttalte foran et samlet pressekorps da han ble dansk landslagssjef i 2015.

BIOGRAFI: Åge Hareide - Et fotballiv ble lansert i dag. Foto: Kagge Forlag
BIOGRAFI: Åge Hareide - Et fotballiv ble lansert i dag. Foto: Kagge Forlag Vis mer

- Vi hadde århundrets mulighet til å komme til EM-sluttspillet. Vi kjempet mot Hellas om annenplassen i en gruppe der to lag gikk videre. Det var en kamp i Frankfurt der vi ledet 2-0 mot Tyrkia, men så hadde vi en keeper uten armer, sa Hareide.

Kampen ble spilt på nøytral bane i Tyskland for tomme tribuner etter at Tyrkia hadde blitt straffet for supporterbråk.

- Ja, det er brutalt å si det, men de målene han slapp inn der, gjør han normalt ikke. Det var en katastrofe og ødela muligheten vår. Hadde vi vunnet den kampen, hadde vi spilt EM, fulgte Hareide opp med.

Denne episoden er også noe Myhre nevner i boka. Myhre følte Hareide mente keeperen hadde taklet situasjonen bra etter tabbene, men episoden i Viking fikk ham på andre tanker.

Ferdig

Like etter episoden på Marbella kom beskjeden fra Viking om at Myhre var ferdig som spiller i klubben.

- Etter flere års samarbeid har partene besluttet at det er formålstjenlig både for klubb og spiller at samarbeidet opphører fra dags dato og at man går hver sin vei. Viking og Thomas takker hverandre for samarbeidet og ønsker hverandre lykke til framover, sto det i en kort melding signert sportsdirektør Egil Østenstad og Thomas Myhre selv.

I boka skriver forfatter Arild Stavrum hvordan Myhre i forkant av avskjeden skal ha fått nyss om at sportsdirektør Egil Østenstad ville lekke Marbella-episoden til pressen. Myhre mener Hareide hadde en finger med i spillet.

- Åge peila alt. Jeg satt inne på kontoret til Østenstad og spurte: «Tror du at jeg har misbrukt narkotika?» Østenstad sa: «Nei, jeg vet du ikke har gjort det, men hvis du ikke skriver under på sluttavtalen, så er du ute som narkotikamisbruker», sier Myhre i boka.

Egil Østenstad skal også ifølge Myhre ha sagt at det måtte bli slik, ellers mistet han jobben. Østenstad sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere saken utover det han har sagt i boka:

- Det er en beskrivelse som jeg og Viking som klubb ikke kjenner oss igjen i, sier Østenstad.

Først ei snau uke etter at Myhre og Viking avsluttet arbeidsforholdet, skapte Marbella-episoden overskrifter i norsk presse.

AKTUELL MED BOK: Åge Hareide. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
AKTUELL MED BOK: Åge Hareide. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Hater ham ikke

Åge Hareide holdt boklansering i Oslo tirsdag, der denne episoden naturligvis ble tema.

- Han var en betrodd keeper, og en god keeper. Så gjorde han to feil i en kamp mot Tyrkia, og keepere gjør feil av og til. Denne gangen var det ham. Det var visse beslutninger som måtte tas i Stavanger. Jeg var klar på hva jeg ville, men beslutningen var ikke min alene, det var mange rundt den. Man skal også vite at det er to sider av en sak, sier Hareide til Dagbladet.

Han sier at han er ferdig med saken, og legger vekt på at det var det sportslige som var grunnen til at Hareide ikke ville bruke Myhre.

Myhre kaller Hareide i boka for «en kynisk jævel» og sier at «jeg hater Åge Hareide».

- Jeg tror ikke jeg hadde overlevd lenge som trener hvis jeg var en kynisk jævel, da ville jeg vært avslørt for lengst. Dette vi snakker om er knyttet opp mot en enkelt episode. Det for stå for hans regning, sier Hareide.

- Hvordan er forholdet mellom dere nå?

- Jeg vet ikke, jeg har ikke snakket med ham på lenge.

I en tekstmelding til Dagbladet skriver Thomas Myhre følgende:

«Jeg er svært overrasket og meget skuffet over at en tidligere lagkamerat og nær venn har brukt private og fortrolige samtaler mellom to kamerater i boken. Jeg er også svært skuffet over at jeg ikke har fått sitatsjekk slik forfatteren har lovet gjentatte ganger. Jeg er ikke gitt anledning til å lese det som omhandler meg, og ble først gjort oppmerksom på innholdet av NRK lørdag kveld. Utover dette har jeg ingen kommentar.»