Jack Hermansson på vei mot verdenstoppen i MMA

Blir megastjerne over natta

Kampen har et potensial på en milliard seere. Over 94 millioner husstander i Statene får se ham i beste sendetid.

BLIR BERØMT: Lørdag får Jack Hermansson sitt store gjennombrudd som MMA-utøver i verdenstoppen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
BLIR BERØMT: Lørdag får Jack Hermansson sitt store gjennombrudd som MMA-utøver i verdenstoppen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jack Hermansson (30) har strak kurs mot verdenstoppen i kampsporten MMA, verdens raskest voksende idrett.

Nå blir han megastjerne natt til søndag norsk tid.

PROMO: Jack Hermansson går sin hittil viktigste kamp 30. mars. Nå har UFC kommet til Norge, ens ærend for å lage promotering på MMA-utøveren. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Natt til søndag møter han den meritterte og slagferdige amerikaneren David Branch i Wells Fargo Center i Philadelphia.

Stevnet har navnet UFC on ESPN 2.

Kampen mellom Hermansson og Branch er utpekt som et av storstevnets viktigste kamper. Den går som den nest siste. Et såkalt co-main event.

Jack Hermansson

  • Født: 6. oktober 1988.
  • Kallenavn: The Joker.
  • Har vunnet 18 MMA-kamper som profesjonell og tapt fire.
  • Er etablert i UFC, verdens største MMA-organisasjon.
  • Aktuell med kamp mot David Branch i Philadelphia natt til søndag norsk tid.

Egentlig temmelig utenkelig for kort tid siden. At en utøver fra Norge skal kjempe i en av de viktigste kampene på et så stort stevne. Kampen mellom Edson Barboza og Justin Gaethje er hovedkampen, som den trettende og siste kampen.

Direkte på TV

Kampen mellom Hermansson og Branch overføres direkte på den åpne kanalen ESPN 2.

Over 94,3 millioner husstander i Statene tar inn ESPN 2. Kampen går i beste sendetid, lørdag kveld i USA. Med en dekningsflate på hele 81,1 prosent i Statene.

I tillegg kommer alle øvrige betalings og abonnementskanaler over resten av verden som tilbyr kampen.

Kommunikasjonssjef Vicky Coghlan i UFC opplyser at potensialet er på rundt en milliard seere.

Det er fem timers tidsforskjell mellom Philadelphia og Norge.

I Norge overføres kampen på Viaplay.

Pressesjef Fredrik Olimb bekrefter forventningene til denne kampen.

- Vi ser en klar økning av antall seere når det er utøvere fra Norge involvert. Når for eksempel Emil Meek eller Jack Hermansson har kamp på et UFC-stevne, stiger seerantallene markant, sier Olimb til Dagbladet.

- Det vil ikke bli mindre framover. Til tross for at MMA er forbudt i Norge, har sporten en stigende interesse. Om Jack Hermansson lykkes natt til søndag, vil interessen øke ytterligere i Norge, mener Olimb.

- Kan få tall foran navnet

- Jeg har nådd mine delmål. Nå kan jeg for alvor sikte meg inn mot verdenstoppen. Vinner jeg lørdag, får jeg et tall foran navnet mitt, sier Jack Hermansson til Dagbladet.

Det innebærer at han blir ranket inn blant de 15 beste. Sannsynligvis blir han ikke ranket dårligere enn nr. 11. Det er plassen til David Branch på den offisielle rankingen til UFC foran lørdagens viktige kamp for den norsk-svenske utøveren.

Røper kampplan

Jack Hermansson har kamp-planen klar. Han røper noe for Dagbladet, kort tid før lørdagens kamp.

- Jeg vil presse ham allerede fra start. Jeg skal variere, slik at han aldri vet hva som kommer, forteller Hermansson.

Jack Hermansson mener han aldri har vært bedre. At han fortsatt utvikler seg og får et større repertoar. Det viste han i siste kamp, da han vant på en såkalt giljotin. Et brytergrep langs bakken.

- Det var egentlig utenkelig for ganske kort tid siden. Men nå behersker jeg det også, sier han om grepet som ga ham seieren over amerikaneren Gerard Meeschaert i desember i fjor. Hermansson har vunnet fire av de fem siste kampene. Nederlaget kom mot brasilianeren Thiago Santos i oktober 2017 i motstanderens hjemland.

- Skjer ikke igjen

Han var rast klar på hva som ble feil. Han fortalte til Dagbladet at han tenkte for mye. At det lå på det mentale planet.

- Jeg avventet for mye i den kampen. Jeg var passiv i startfasen. Det skjer ikke igjen, sier Hermansson.

Han innledet et samarbeid med krigsveteranen Tommy Fjeldheim som har kompetense i å få tankene riktig plassert i stress-situasjoner.

Det var i den neste kampen mot Thales Leites i mai i fjor Hermansson virkelig imponerte. Også det, mot en brasilianer i Brasil. Hermansson ble påført en stygg skade i den andre runden i kampen.

Alvorlig skade

Et ribbein løsnet fra brystbeinet og ga store smerter. Likevel samlet han seg til den tredje runden og slo ut sin motstander.

Han fortalte til Dagbladet at han aldri hadde kjent en slik smerte før.

Jack Hermansson vokste opp i Uddevalla. Han har bodd i Norge i en årrekke, etter at han kom til landet første gang som 18-åring. Han fant ikke arbeid i Sverige og satset på lykken i nabolandet. Og han har funnet kjærligheten her. Han sier han føler seg like mye norsk som svensk og har et sammensydd flagg som han bærer med seg inn i buret til hver kamp.

FIGHTING FACE: Jack Hermansson vrir seg i smerte etter at han vant med et løsnet ribbein. Den instillingen setter den mektige organisasjonen UFC pris på. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
FIGHTING FACE: Jack Hermansson vrir seg i smerte etter at han vant med et løsnet ribbein. Den instillingen setter den mektige organisasjonen UFC pris på. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Prestasjonen med et løsnet ribbein har gitt ham stor respekt. Og det er tydelig at UFC har fått stor sans for den norsk-svenske utøveren.

Et TV-team fra organisasjonen besøkte Jack Hermansson på treningsgymmen Frontline Academy på Majorstua i Oslo i forkant av lørdagens kamp. Videoen fra besøket ligger i denne artikkelen.

Det har aldri skjedd tidligere for en norsk MMA-utøver.

- Stort

Andreas Lagaard skal kommentere kampen natt til søndag på Viaplay Fighting. Han følger MMA-sporten nøye.

Lagaard sier dette om Jack Hermansson og kampen natt til søndag:

FIGHTERHJERTE: Jack Hermansson har et sjeldent fighterhjerte. Noe han viste ved å slå ut brasilianeren Thales Leites til tross for en alvorlig skade. Foto: AP / NTB Scanpix
FIGHTERHJERTE: Jack Hermansson har et sjeldent fighterhjerte. Noe han viste ved å slå ut brasilianeren Thales Leites til tross for en alvorlig skade. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke folk i Norge helt forstår hvor stort dette egentlig er. Jack er i ferd med å nå toppen i MMA. Verdens mest ekspanderende sport. Jeg tror faktisk han er god nok til å bli verdensmester på litt sikt. Vinner han lørdag, så kan han bare være en eller to kamper unna en tittelkamp om beltet i middelvekt, sier Andreas Lagaard til Dagbladet.

Middelvekt, som også kalles mellomvekt er for utøvere under 84 kg. Det er en av de aller tøffeste vektklassene med stor bredde av utøvere.

- Jeg føler at jeg har fått en helt annen anerkjennelse. Vinner jeg på lørdag kan alt skje, sier Jack Hermansson.

Han forteller at alt har gått etter planen.

- Den uka jeg har fått her i Philadelphia foran kampen har vært helt perfekt. Jeg kan ikke tape denne kampen. Det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Det står veldig mye på spill. Jeg skal til topps i verden, sier Jack Hermansson bestemt.

Kampen vises på Viaplay fra kl. 01.30 natt til søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer