Blir nektet sponsorer

Hoppstjernene Sigurd Pettersen og Roar Ljøkelsøy får ikke lov til å ha private sponsoravtaler. Skiforbundet har solgt alle rettighetene til VG.

OBERSTDORF (Dagbladet): Mens gutter som Sven Hannawald, Adam Malysz og Martin Schmitt håver inn titalls millioner hvert år på private sponsorer som Milka og Red Bull, må Roar Ljøkelsøy, Sigurd Pettersen og Bjørn Einar Romøren nøye seg med en grunnlønn på 90000 kroner fra hovedsponsor VG. I avtalen med VG står det svart på hvitt at utøverne ikke kan reklamere for andre produkter. Det eneste gutta kan tjene penger på, er premiepenger i verdenscupen, bonuser fra skifabrikanter, samt seiersbonus fra VG, som er på 30000 kroner per verdenscupseier. Men av den summen skal Skiforbundet ha 30 prosent. Det vil si at Roar Ljøkelsøy sitter igjen med 21000 kroner i sponsorbonus etter å ha utklasset konkurrentene i helgas skiflyging i Oberstdorf. I forhold til hoppernes internasjonale markedsverdi, er dette småpenger sammenliknet med norske langrennsløpere, skiskyttere og alpinister.

- Bør endres

Avtalen med dagens hovedsponsor varer ut sesongen 2005. Eks-OL-mester og NRK-kommentator Espen Bredesen mener avtalen bør endres.

- Ja, jeg ser ikke noe galt i at man åpner for at utøveren selv kan selge for eksempel reklameplass på skiene. Jeg synes det bør åpnes for det når avtalen skal reforhandles, sier Bredesen til Dagbladet.

- Det er det mest rettferdige at en hopper kan tjene litt penger når han gjør det bra.

- Tjener mindre

- Jeg bryr meg ikke om at jeg ikke får lov til å ha en egen sponsor. Jeg tjener nok sånn som det er nå. Men grunnlønna på 90000 kunne godt vært høyere, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.

Pettersen innrømmer at inntektene med hans nåværende situasjon i verdenstoppen kunne vært mye større.

- Ja, men jeg har ikke reflektert så veldig mye over det. Men det er klart jeg tjener mindre nå enn jeg kunne ha gjort om reglene var annerledes, sier han til Dagbladet.

Landslagshopperne har bare lov til å ha reklame utenom VG på sine privatbiler. Ski, luer, hjelmer, jakker, bukser, gensere - rett og slett alt som er eksponerbart - skal være forbeholdt sponsoren til Skiforbundet.

- Nå er jeg i samtaler med en bilsponsor. Men det drøyer vel til våren før det ordner seg, sier Sigurd Pettersen.

Bjørn Einar Romøren er den av landslagshopperne med en tydeligst urban og ungdommelig stil, perfekt på sponsormarkedet.

- Jeg har faktisk fått en del henvendelser fra ulike firmaer, men jeg måtte jo bare svare nei med en gang, sier Romøren

- Er det bittert at du ikke kan tjene penger på private sponsorer?

- Nei, det er bedre at vi har det sånn som i dag. Nå får alle det samme, og alle bidrar til fellesskapet. Jeg synes det er et greit og rettferdig system, sier han.

I Skiforbundet (NSF) er man svært skeptiske til å slippe til private sponsorer. VG var lojale mot hopplandslaget da det lå nede, og betalte i flere år mer enn produktet var verdt. Det vet man å verdsette i NSF. Det er først nå at avisa høster frukter av samarbeidet som begynte tidlig på 90-tallet.

Lederen i hoppkomiteen, Steinar Johannessen, er krystallklar på at dagens avtale er god for både landslaget og hopperne.

- Vi har denne løsningen fordi det er det eneste som kan opprettholde et skikkelig sportslig opplegg for oss. Hadde vi gitt mer til utøverne, hadde vi fått et dårligere sportslig opplegg rundt landslaget. Og det hadde ikke vært bra, sier Johannessen.

- Vil øke

Han vil heller ikke spå om utøverne vil få retten til å ha personlige sponsorer når VG-avtalen skal reforhandles før OL i 2006.

- Det skjer i alle fall ikke hvis det fører til at vi får et dårligere sportslig opplegg. Generelt sett er det vårt viktigste prinsipp.

Sigurd Pettersen, Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen og Bjørn Einar Romøren er allerede tatt ut til VM i skiflyging i Planica. Etter rennet i Willingen skal laget kompletteres med én mann til.