STØTTE: Stig André Berge sier at det er kona, Rosell Utne Berge som var sikrest på at han skulle fortsette. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marthe Ihle Vis mer

- Blir nesten som nyforelska

Mens Stig André Berge gikk noen runder med seg selv for å fortsette karrieren, var kona Rosell aldri i tvil.

Publisert

RÆLINGEN (Dagbladet): - Da Norge ble stengt ned 12. mars, var hun den første som sa at jeg ikke kunne avslutte slik. Det er jeg som har holdt tilbake og måttet tenke. Hun har støttet meg hele tiden.

Det sier Stig-André Berge (36) til Dagbladet mandag. Han har nettopp stått foran et samlet pressekorps og bekreftet at han satser mot OL i Tokyo i 2021, og ikke minst til VM på hjemmebane samme høst.

Coronapandemien satte en brutal stopper for verdensidretten da den herjet som verst i Europa i månedsskiftet februar/mars. Det som skulle bli Berges siste mesterskap, karrierehøydepunktet, ble plutselig utsatt med ett år.

Berge måtte tenke. Var han villig til å ofre så mye tid, orket kroppen hans mer, orket familien mer?

Svaret ble et rungende ja.

USIKKER: Den olympiske bryteren Stig-André Berge har stått i et dilemma de siste månedene. Her avslører han hva han har kommet fram til. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Støtter ham i alt

Det som skal bli karriereavslutningen og høydepunktene i karrieren, kommer da etter planen sommeren og høsten 2021. For ja. Mannen med OL-bronse fra 2016 og en rekke EM- og VM-medaljer, er klinkende klar på at gull i begge mesterskap er mulig.

- Hvis jeg ikke hadde hatt troa på det, så hadde jeg ikke giddet å fortsette. Jeg skal ikke være listefyll. Da kunne jeg heller slutta å bryte og lekt med sønnen min i garasjen. Når det er så mange ting jeg setter til side for å satse, så skal det ikke gjøres halvhjertet, sier Berge til Dagbladet.

Kona Rosell Utne Berge (29), selv tidligere aktiv i bryting, er ikke i tvil om mannens kvaliteter.

- Som kona hans, støtter jeg ham i alt han gjør. Jeg vet at han har mye å gi ennå. Jeg tror ikke han hadde kunnet leve med seg selv om han hadde lagt opp nå og ikke visst hva som skulle skje neste år. Så lenge han har motivasjon, og så lenge han er frisk og rask, så støtter jeg ham 100 prosent, sier hun til Dagbladet.

FULL STØTTE: Stig-André Berge har konas fulle støtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULL STØTTE: Stig-André Berge har konas fulle støtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Facetime

Hun er vant til at ektemannen er på reisefot. De siste åra har kommunikasjonen foregått gjennom Facetime. Berge er forberedt på at han nå må snakke mye med sønnen Nicklas (2) via telefon det kommende året.

- Jeg synes egentlig det går greit, så lenge... Hvis jeg sier til meg selv at det er hardt at han er borte, så blir det jo det. Jeg må være positiv og tenke at det går fint, og det gjør det jo. Det kan være hardt å være alene med en liten en. Men når jeg ser ham der ute på brytematta, så er det verdt det, sier Rosell til Dagbladet.

Hun beskriver likevel ektemannens brytekarriere som en bra reise, og at dette året kommer som en bonus.

- Han er veldig, veldig dedikert i det han gjør. Når han setter seg et mål, så skal han nå det målet. Jeg føler han er litt umenneskelig. Han blir aldri sliten, sier hun.

- Nyforelsket

- Hvordan skal dere feire når han har satt karrierepunktum om et drøyt år?

- Vi skulle jo egentlig på cruise i år, men kanskje det blir det neste år. For meg er det egentlig bare det å få oppleve ham på et VM på hjemmebane. Det er fortsatt sånn at jeg nesten blir nyforelsket igjen når jeg ser ham på matta, sier Rosell Utne Berge.

Men Berge, som vil være 38 år når han for siste gang går ut på brytematta neste høst, innrømmer at han begynner å kjenne en lang karriere på kroppen.

- Jeg begynner å bli sliten, det må jeg være ærlig og si. Kroppen begynner å få vondt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer