Blir pappa i oktober

Om to uker får han vite om han er kvitt lymfekreften. I oktober blir Christian Berge pappa for første gang.

TRONDHEIM (Dagbladet): Åttende august skal håndballstjerna Christian Berge (32) til siste cellegiftbehandling. Da får han også vite om han er helt kvitt lymfekreften.

-  Legene sier det er 90 prosent sjanse for at jeg blir helt frisk. Jeg gidder ikke gå rundt og tenke på at jeg kanskje må gjennom mer behandling. Jeg har heldigvis andre ting å bry meg om, sier Christian og ser over på kona Turids (29) voksende mage. Hun er gravid med parets første barn og har termin 12. oktober.

-  Vi gleder oss vanvittig. Det skjer veldig mye framover nå, sier 32-åringen.

Masse støtte

Da Dagbladet møter Christian i hans nye leilighet i Byåsen i Trondheim, har han besøk av forlover, kompis og Barcelona-proff Lars Krogh Jeppesen. De to spilte sammen fire sesonger i Flensburg, og har fortsatt god kontakt.

-  Lars og resten av håndballmiljøet har støttet meg veldig. Jeg kjenner de fleste spillerne i de europeiske toppligaene etter hvert, sier Christian.

Danske Krogh Jeppesen er stolt av kompisen.

-  Christian har taklet motgangen utrolig bra. Han er en rolig fyr som viser temperamentet mest på håndballbanen, men han sitter ikke og syns synd på seg sjøl, sier dansken.

 RASTLØS:  Cellegiftkur gjør at Christian Berge ikke kan løpe rundt som han vil.
RASTLØS: Cellegiftkur gjør at Christian Berge ikke kan løpe rundt som han vil. Vis mer

Fant kreftkul på do

Etter å ha avsluttet strålebehandling i desember i fjor, ble Christian friskmeldt av legene. I februar sto han på toalettet i ei kneipe i Kiel da han oppdaget en kul i den høyre lysken.

-  Flensburg-legen sa det var usikkert hva det var, men jeg skjønte med en gang at det var kreften. Det var utrolig bittert, sier Christian.

Ei uke etter fikk han dommen: Kreften hadde spredt seg til lysken. Denne gangen måtte Berge gjennom den forhatte cellegiftkuren, som han slapp i første runde. Nå har han fått cellegift og antistoffer én gang hver tredje uke siden slutten av april.

-  Det blir verre for hver gang. Kroppen brytes ned, og immunforsvaret er elendig. Men jeg klarer da å lufte hunden og spille golf, uten at jeg er noen mester akkurat, ler Christian.

Tysk, dansk eller norsk

Hva som skjer med karrieren er ennå uvisst. Kontrakten med tyske Flensburg går ut neste sommer, men Berge vurderer klubbskifte før den tid.

-  Hvis jeg kommer tilbake i toppform, er Flensburg førstevalget. Jeg vil spille på så høyt nivå som mulig. Men gamletreneren i Flensburg vil ha meg til Århus, der han er trener nå. Det frister egentlig ikke så mye med åtte timers bussvalfarter rundt omkring i Tyskland for å spille bortekamper, innrømmer Christian.

For tida er Berge frivillig hjelpetrener på trondheimslaget Heimdal. Hvis både Tyskland og Danmark utgår, er norsk håndball et godt tredjevalg.

-  Det er for kjipt å måtte gi seg nå. Håndballspillere er best når de er rundt 30, og jeg har aldri fått vist meg fram på mitt beste. Men etter at Turid har født barnet vårt, må vi ta en vurdering, og det kan hende vi rett og slett bare vil bli her i Trondheim, sier Christian Berge.

FØRSTEGANGSFORELDRE: Christian Berges kone Turid ble gravid like etter slutten på håndballproffens forrige kreftkur og før kreften begynte å spre seg igjen. - Utrolig flaks, sier Turid.