Blir pappa igjen

ØYER: Erling Jevne er nybakt matfar til over 60 lam, men gleder seg mest til de kommende ni månedene. I juli blir han pappa for fjerde gang. Og i februar skal han ta gull på den klassiske femmila i Salt Lake City.

- Det er det som er drømmen. Jeg tror innerst inne at jeg kan vinne den femmila, sier Erling Jevne til Dagbladet.

For etter to blytunge år trodde alle at Øyer-bonden ville legge skiene på hylla for godt i år.

I 1999 døde sønnen Erich-Iver i en tragisk trafikkulykke, og i fjor brakk Erling Jevne beinet i sesongoppkjøringen. Men da landslagstroppen ble offentliggjort før helga, stod navn hans tradisjonen tro på lista over elitelagsløpere.

Gleder seg

- Alt går mye lettere nå, sier Erling.

Han står i den nyharvede åkeren, viser oss hvordan han får årets bygg i jorda. Traktoren håndterer han som bøndenes svar på Martin Schanche, men ikke alt er automatisert i landbruket. Mandag kveld pella han stein til klokka ti om kvelden. Han tar det som et ledd i treninga.

Helt uoppfordret begynner han plutselig å snakke om Erich-Iver.

- Det var der han ble påkjørt. Vi skulle over veien der nede, sier han og peker.

Savnet og sorgen har vært en stein inni ham og samboeren Inger Lise siden den dagen ulykken skjedde.

- Hvordan er det å vente ny unge etter å ha vært gjennom en sånn tragedie?

- Nå bare gleder vi oss. I fjor vår var det tungt, særlig for Inger Lise. Men i år går det lettere både fysisk og psykisk. Det er lettere å klare å leve med det på en positiv måte.

- Vi hadde hele tida planlagt å få fire unger, sier Erling, og smiler.

På plenen ved hovedhuset leker Anne Lise (4) og Nora (snart 2) sammen med mamma. Jevne vil ikke at vi skal ta bilder av familien. Han snakker åpent om tragedien han har vært gjennom. Men føler det er viktig å skjerme det mest private for offentligheten.

Uten familiens samtykke hadde han heller aldri satset en sesong til på langrenn.

Knuste premiene

- I vinter ville eldstejenta Anne Lise bare knuse premiene mine da jeg skulle ut på langrenn, men nå har jeg lovet henne at hun skal få de nye premiene jeg vinner, smiler Erling.

- Så hun får OL-gullet hvis du tar det?

- Ja, det skal vi nok bli enige om hvis vi får det i hus. Hovedbrikken til at jeg satser et år til, er at de på hjemmebane er positive.

Men det er ikke bare hverdagslivet som har blitt lettere. Jevne fikk på slutten av årets sesong tilbake den gode følelsen han hadde lett etter hele vinteren.

- Jeg gikk bra i Flyktningerennet, og kjente igjen noe av det gode gamle. I Birkebeineren merket jeg at jeg fikk tilbake noe av styrken i beina. Kroppen og den skadde foten trengte noen lange, harde løp for å bli skikkelig restituert.

Slutt etter OL

Bare en ekte langrennsløper snakker så romantisk om smerte og selvpining. Men at hele Norge siden OL i 1994 har gått og ventet på at Erling Jevne skulle ta gull på ei klassisk femmil i OL, eller VM, er ikke tilfeldig. Mannen er skapt for distansen, og har det som sitt altoppslukende mål.

- Men jeg må henge med i andre løp før OL også. Jeg kan ikke bare ha fokus på den femmila. Det viktigste er å ha tro på det sesongopplegget man legger opp til i forkant.

- Og etter OL så satser du enda ett år til VM i Val di Fiemme?

- Nei, da er det slutt. Det lover jeg deg.

SATSER VIDERE:Etter to blytunge år trodde alle at Øyer-bonden Erling Jevne ville legge skiene på hylla for godt i år. Sønnen Erich-Iver døde i en trafikkulykke i 1999. Nå satser Jevne videre, med OL-gullet på 50 km i Salt Lake City som mål.