Blir proff i USA

18 eliteseriespillere i ishockey er ønsket i amerikansk proffhockey. Erik Wallace Johansen, senter i Manglerud/Star, er den første som kommer til å dra.

- Jeg søkte om visum mandag, og håper å reise til Springfield om ei uke eller to. Laget betaler alt, både reise, opphold og mat. Parallelt med hockeyen skal jeg kanskje ta litt fjernundervisning i løpet av USA-oppholdet, sier den 20 år gamle BI-studenten til Dagbladet.

Går det som han håper, debuterer Erik Wallace Johansen for Springfield Spirit i juniorligaen NAHL om to til tre uker. Laget eies av NHL-klubben St. Louis Blues, hører hjemme litt utafor St. Louis i Missouri og spiller i den ene av de to beste juniorligaene i USA.

- Spennende

- Meningen er at jeg skal være i Springfield ut denne sesongen, og kanskje én til. Jeg synes det er spennende å ha blitt lagt merke til, og vil ikke sitte hjemme og angre på at jeg ikke har prøvd, sier Erik Wallace Johansen.

Godt spill på U20-landslaget er grunnen til amerikanernes interesse for den tidligere Furuset-spilleren, som har gått tre år på hockeygymnas i Brynäs før han kom til M/S.

- Erik er blitt veldig god, og kan ikke erstattes i M/S. Vi er positive til spillere som vil utenlands, men hadde helst sett at han ble hos oss ut sesongen. Nå er overgangsvinduet låst, dermed får vi heller ikke skaffet oss en like god senter, sier sportslig leder Rune Molberg i M/S.

Ikke som fotball

Overgangen til amerikansk hockey gir heller ingen penger i kassa til klubben.

- I prinsippet burde det vært som i fotballen, hvor også klubben(e) som har utviklet spilleren får penger ved en overgang. Et eksempel er Mats Trygg i Färjestad, etter mitt syn den nordmannen som er nærmest spill i NHL. Ved en overgang dit får Färjestad penger fra NHL. M/S får ikke noe, selv om klubben har alet opp spilleren, sier Rune Molberg.

Ønsker samme system

Ishockeyforbundet jobber for å få et tilsvarende overgangssystem som det fotballpresident Per Ravn Omdal har jobbet fram.

- Vi har stor respekt for det arbeidet fotballen har gjort, og ønsker et tilsvarende system hos oss. De som utdanner spillerne og gjør dem gode, bør også få noe igjen. Ellers utarmes klubbene, sier ishockeypresident Bjørn Ruud til Dagbladet.

USA-aktuelle

Disse 18 eliteseriespillerne er ønsket i amerikansk proffhockey: Erik Wallace Johansen og Pål Gulbrandsen, M/S, Kjell Richard Nygaard, Jarl Espen Ygranes og Lasse Fredriksen, Vålerenga, Snorre Hallem og Eirik Skadsdammen, Storhamar, Lars Erik Spets og Lars Hammerseng, Lillehammer, Anders Bastiansen, Pål Skogli, Johnny Nilsen og Jørgen Økland, Frisk-Asker, Thomas Ygranes og Thomas Jordhøj, Lørenskog, Rob Jay Abercromble, Stjernen, René Bøe og Jonas Andersen, Sparta.

TAR SJANSEN: - Jeg vil ikke sitte hjemme og angre på at jeg ikke har prøvd, sier M/S-senter Erik Wallace Johansen. Så fort visumet er i orden, reiser han til proffhockey i Springfield i USA.