TELLER NED: Martin Ødegaard og Norge spiller landskamp mot Kypros torsdag. Her fra trening på Ullevaal. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
TELLER NED: Martin Ødegaard og Norge spiller landskamp mot Kypros torsdag. Her fra trening på Ullevaal. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge - Kypros kl. 20.45 torsdag

Blir samboer i Nederland

Brikkene faller på plass for Martin Ødegaard. Ny klubb, ny leilighet - og samboer på vei. Og torsdag starter alvoret med fotballandslaget.

  • Norge - Kypros, klokka 20.45 torsdag

ULLEVAAL (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) er svært fornøyd med sin nye klubb, Vitesse i Nederland. Han har fått gode lovnader av trener Leonid Slutskij om at han vil bli satset på.

Klubben hører til i Arnhem, en by med rundt 150.000 innbyggere. Ødegaard har nettopp flyttet inn i ny leilighet. Planen er at hans norske kjæreste flytter inn etter hvert.

- Jeg regner med det, forteller Ødegaard, som trener med landslaget som møter Kypros torsdag.

Det var i en podkast fra Norges Fotballforbund i vinter at Ødegaard og lagkamerat Mats Møller Dæhli snakket om utfordringene med å være i et avstandsforhold.

- Jeg bor ikke med kjæresten min, men har kjæreste. Det er ikke alltid like lett, sa Dæhli, som spiller for Hamburg-klubben St. Pauli.

Ødegaard var enig. Men nå faller brikkene på plass. Dermed kan han fullt og helt konsentrere seg om å bli en enda bedre fotballspiller.

Knallhardt arbeid

Han har kommet langt, men målet er førstelaget til Real Madrid om ett eller fem år. Det krever et knallhardt og dedikert arbeid.

Vitesse - klubben han er utlånt til denne sesongen - går for å være en fin utviklingsarena. Selv om Egil Drillo Olsen denne uka uttrykte skepsis til Ødegaards utvikling, skal det mye til å takke nei til tilbudene han har fått.

- Jeg skal ikke si så mye om det der, sier Ødegaard, konfrontert med Drillos antydning om at han burde holdt seg i Strømsgodset.

- Jeg er i alle fall glad for at jeg ikke har vært i Strømsgodset i alle disse åra. Det var veldig viktig for meg å ta et steg videre. Jeg føler utviklingen min er bra. Nå er jeg i en fin klubb der jeg kan ta ytterligere steg.

Vitesse ligger på 8. plass i Æresdivisjonen etter fire runder.

Landslagstrener Lars Lagerbäck ser for seg Ødegaard på kant for Norge. Møtet med Kypros er en del av nyskapningen Nations League. Også Bulgaria og Slovenia er i Norges gruppe. Gruppevinneren får muligheten til å spille playoff om plass i EM-sluttspillet i 2020.

Gullkalv

Ødegaard er norsk fotballs store framtidshåp. Om utviklingen sier Lagerbäck:

- Jeg så ham for første gang i fjor. Vi fulgte ham nøye både på U21-landslaget og i klubben. På U21 synes jeg han ble bedre sammen med resten av laget. Det han har vist hos oss (på A-landslaget) har vært ganske bra. Det er vanskelig å si om han har utviklet seg, eller presterer på samme nivå. Men innsatsen har vært godkjent. Spillet mot Albania (26. mars) var jeg fornøyd med.

Om Vitesse blir det siste utlånet er usikkert. Det som er sikkert er at Norge igjen skal spille en landskamp som teller. Rundt 6000 billetter er forhåndssolgt til møtet med Kypros.

For Ødegaard handler det om å vise at han er blitt mer direkte i spillet. Han må score flere mål og sørge for målgivende pasninger. Det er forskjellen på gode og mindre gode fotballspillere i hans posisjon.