Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug tatt i doping:

Blir spredd som sannhet på Johaugs fangruppe, men bildet er forfalsket og avslørt som bløff

Ryktene flyr etter fotofikling.

FORFALSKNING: Redigert versjon av pakken uten dopingadvarsel. Foto: Orginalt NTB Scanpix
FORFALSKNING: Redigert versjon av pakken uten dopingadvarsel. Foto: Orginalt NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet er delt over 3000 ganger via «Therese Johaugs fanklubb» på Facebook de siste dagene.

Bildet er av en Trofodermin-pakke UTEN dopingadvarsel, og er blitt heftig diskutert etter Johaugs positive dopingprøve.

Hverken Johaug selv eller lege Fredrik Bendiksen kunne huske å ha lagt merke til den, og derfor spekuleres det også i gruppa:

- Da beviser det at Therese Johaug er uskyldig for dette. Lever den til advokaten hennes, skriver en bruker.

ORIGINALEN: Pakken med dopingadvarselen på.  Foto: NTB Scanpix
ORIGINALEN: Pakken med dopingadvarselen på.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Har noen stemplet med varsling om dopingtegnet i etterkant at dette kom ut? spør en annen.

Avslørt

Det er bare ett problem med bildet som blir delt:

Det er manipulert!

Bildet ble opprinnelig delt på Twitter den 14. oktober med teksten:

- Her er Troferdomin-pakken jeg kjøpte samme uke, samme sted som Johaug. Ingen tegn til merking.

Expressen omtalte bildet allerede samme dag. I saken kom det tydelig fram at bildet er en manipulert versjon av NTB Scanpix' originalbilde med advarselen på.

- Kan være vanskelig å se forskjell

Sveinung Ystad er leder i Pressefotografenes klubb og er fotograf i Dagbladet. Han sier at skyggene på venstre side i bildet tyder på at dette er en manipulasjon av orginalen som ligger i katalogen til NTB Scanpix.

- Det er ikke noe hokus pokus å manipulere et bilde, og ofte er det vanskelig for både fagfolk og lesere å vurdere hva som er juks. For leseren er det viktig å vurdere hvor bildet er publisert og hvem som er kilden for å finne ut om du kan stole på at et bilde er ekte, sier han til Dagbladet.

Han trekker også fram hvor viktig det er å være kritisk til bilder man kommer over i sosiale medier der det ikke er noen «portvoktere» som verifiserer sannhetsgehalten i innholdet.

- Først og fremst viser dette eksemplet hvor viktig det er med redigerte medier som leserne kan stole på. Akkurat i dette tilfellet tror jeg leserne selv ser at det er noe som ikke stemmer, noe også kommentarene på Facebook viser. Det blir en form for selvjustis som korrigerer de som forsøker å spre usannheter, sier Ystad.

- På en måte minner dette om propagandakrig knyttet til krig og konflikter, der partene ofte sprer falske bilder for å sverte fienden. Bilder treffer følelsene på en helt annen måte enn tekst, og det skaper selvsagt engasjement i sosiale medier.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug.Vis mer Vis mer

Ikke tillatt

Bildet er tatt av den italienske Filippo Monteforte for nyhetsbyrået AFP, men i Norge er det NTB Scanpix som har rettighetene på bildet.

Jon Eeg, fotosjef i NTB Scanpix, sier til Dagbladet at han har sett på både støvkorn og skygger, og at bildene ser veldig like ut. Han vil likevel kommentere saken på generelt grunnlag.

- Generelt er det som gjelder for alle våre bilder at bearbeiding og manupulering av vårt materialet ikke er tillatt uten eksplisitt tillatelse fra oss, sier han.

- Hva som har skjedd i dette tilfellet vet jeg ikke. Men såvidt meg bekjent har vi ikke mottat noen forespørsel om å få kjøpe og manipulere dette bildet. Hadde så vært tilfelle, hadde vedkommente fått et klart nei.

Intern spøk

Dagbladet har snakket med mannen som først publiserte det mye omdiskuterte bildet. Han forteller at det aldri var meningen å føre noen bak lyset, og at det hele var ment som en spøk blant kompisene.

- Bildet som de siste ukene har fått enorm oppmerksomhet var ment som en intern spøk, redigert i Paint og delt på Twitter med en god dose ironi. Ballen begynte først å rulle da Carsten Skjelbreid retweetet bildet, og Expressen skrev en liten artikkel om det, sier han.

Tilbakemeldingene har vært mange og varierte. Noen har flirt og forstått at det hele var ment som en spøk, andre har truet ham med «ei kule». Selv hadde han aldri sett for seg at den lille fleipen skulle få så massiv oppmerksomhet.

- Jeg må innrømme at da jeg la det ut, hadde jeg ingen tro på at noen skulle feiltolke det eller misforstå. I ettertid kan jeg kanskje ta litt selvkritikk, men der og da trodde jeg virkelig ikke det, sier fotofikleren.

- Det er tydelig at akkurat denne saken har truffet mange personer, og det sier også litt om den makta sosiale medier har og hvor viktig det er med kildekritikk.

Lovpålagt

Dagbladet har tidligere snakket med apoteket i den italienske fjellandsbyen. De fortalte at det alltid er en advarsel på forpakningen

- Jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sier farmasøyten til Dagbladet.

Dagbladet har også vært i kontakt med produsenten av kremen. I en epost skriver Laboratorio Farmaceutico SIT:

- Vi kan bekrefte at dopingadvarselen står på alle boksene. Det er også en advarsel i pakningsvedlegget. Det er på vi pålagt etter italiensk lov, skriver de og henviser til gjeldende paragrafer i italiensk lov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!