SPRINTKLAR: Henrik L'Abée-Lund ble friskmeldt i tide til å gå dagens VM-sprint i Kontiolahti, etter å ha fått sjansen på grunn av sykdomsforfall fra Lars Helge Birkeland.
SPRINTKLAR: Henrik L'Abée-Lund ble friskmeldt i tide til å gå dagens VM-sprint i Kontiolahti, etter å ha fått sjansen på grunn av sykdomsforfall fra Lars Helge Birkeland.Vis mer

- Blir syke på grunn av sykdomshysteri

Fire av seks herreløpere har hanglet før VM-starten i skiskyting.

• VM i skiskyting, sprint, klokka 13.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): VM-reserve Henrik L'Abée-Lund (28) får sjansen på dagens VM-sprint i Kontiolahti etter at Lars Helge Birkeland (27) ble syk på torsdag.

Allergisjokk Men heller ikke L'Abée-Lund kan slå en plettfri VM-oppkjøring i bordet. Selv mistet han en viktig treningsperiode opp mot VM på grunn av - ja, nettopp, sykdom.

Først fikk han allergisjokk helgen etter prøve-VM i Holmenkollen i februar. Deretter var han helt utslått forrige tirsdag, og måtte stå over landslagets VM-precamp på Trysil.

- Kroppen stemte ikke i det hele tatt. Jeg fikk tett inn på treningspuls vare av å gå inn til standplass, sier Henrik L'Abée-Lund til Dagbladet.

Hos legen fikk han påvist en streptokokkinfeksjon.

Usikre på formen Men L'Abée-Lund er som kjent ikke den eneste av de norske skiskyttergutta som har hanglet tett opp mot VM. Både Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen sto over verdenscuprunden i Holmenkollen på grunn av forkjølelse - og stiller til start i dag usikre på sin egen form.

Det gjør også den nyfriske reserven L'Abée-Lund, som altså får sjansen på grunn av sykdomsforfall fra Birkeland.

- Hva kommer det av at så mange av dere blir syke akkurat i den perioden det er viktig å holde seg frisk?

- Det kan være at det blir et sykdomshysteri. At man er så opptatt av å ikke bli syk at man derfor blir det. Kanskje passer vi på så mye at hysteriet tar litt overhånd, sier Henrik L?Abée-Lund til Dagbladet.

Førstereis i Finland I tillegg kommer risikofaktoren med reising, hvor de ferdes på flyplasser hvor det vrimler av folk.

Henrik L'Abée-Lund har aldri gått verdenscuprenn i Kontiolahti før, og prøvde løypa for første gang i går. Da gjennomførte han også en hardøkt, for å presse kroppen litt.

- Jeg trenger en ordentlig gjennomkjøring på både lunger og muskulatur, så de ikke får en sjokkstart på sprinten, sier han.

Oslo-mannen har en sjetteplass på sprinten i Anterselva som beste plassering i verdenscupen i år, og håper på en topp-10-plassering i dag.

Dagbladets fire største favoritter i dag er Johannes Thingnes Bø, Martin Fourcade, Jakov Fak og Anton Shipulin.