NORGES VIKTIGSTE SOMMERIDRETT: Bronse og et flott mesterskap av håndballjentene. FOTO:  REUTERS/Chris Helgren .
NORGES VIKTIGSTE SOMMERIDRETT: Bronse og et flott mesterskap av håndballjentene. FOTO:  REUTERS/Chris Helgren .Vis mer

Blir USA neste utfordrer? -Finn et par høye basketballjenter, og vi slår Norge i OL!

En liten idrett trenger flere gode landslag.

I DET håndballjentene akkurat har kjørt over Nederland til en forventet bronsemedalje, er det to ting å trekke fram.

Den ene gjelder det sportslige nivået i dette landslagsmiljøet. Det er høyt. Det krever mye å få en gruppe til å omstille seg i løpet av halvannet døgn etter den gedigne skuffelsen over tapet i semifinalen, men det fikset både lag og trener på imponerende vis.

Det andre er det internasjonale nivået i kvinnehåndballen. Det kan med fordel bli bedre. Når Norge på nytt fullstendig løper i stykker et nederlandsk lag som har plassert seg stabilt i verdenstoppen med en VM-finale og en OL-semifinale på et halvt år, er det et dårlig tegn.

OG hva kan sporten gjøre med det?

Ikke nødvendigvis skaffe seg flere medlemsland. Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har på bare sju fete år steget med 40 prosent på medlemslista. Nå har denne nesten rene europeiske sporten nådd 200 medlemsland, men veksten har forsiktig sagt ikke bare skjedd med omtanke på det sportslige nivået hos jentene:

  • Håndballen er et stygt eksempel på hvordan internasjonal idrett alt for mye dreier seg om å sikre makt og innflytelse for de som nettopp sitter med makten.

I denne sporten er det den egyptiske Dr. Hassan Moustafa, og tro ikke han er doktor på ordentlig. Moustafas doktorgrad er hentet fra studier i gamle DDR der han på 1980-tallet leverte oppgaven «Hvordan administrere fram sportslig suksess». Eller om du vil «Hvordan bruke stadig nye medlemsland til å fikse egen økonomisk gevinst».

Det har Moustafa gjort så godt at han sitter bom fast som president, mens håndballkartet for kvinner egentlig ser omtrent ut som før med unntak av et fin brasiliansk framgang.

MEN hvordan ser denne nasjonalsporten vår egentlig ut for de utenforstående?

- Sær, men ganske så artig, ifølge den amerikanske storavisa Boston Globe som hadde et mer enn sjeldent dypdykk ned i håndballsporten forleden.

Da hadde den amerikanske reporteren helt tilfeldig møtt mannen til Linn-Kristin Riegelhuth Koren på T-banen i Rio, og blitt med Einar på kvartfinalen mellom Norge og Sverige.

Det viste seg å være riktig så festlig for den amerikanske iakttakeren.

DET aller morsomste var den påfallende boblende entusiasmen på pressetribunen. Der så reporteren godt voksne nordiske journalister som hojet og hoppet som om de var i Rio som vanlige fans.

Men spillet virket også gøyalt:

- Håndball har trekk fra basketball, ishockey, fotball og vannpolo spilt på land, beskrev reporteren det som skjedde i virvaret foran målene, og mente at nivået nok ikke var høyere enn at en gjeng basketballspillere fra highschool burde holde for USA til å konkurrere greit i neste OL. Hvis de klarte å lære seg reglene......

- Da snakker jeg ikke om de jentene som får stipend og har talent for basketball. Det er nok med unge atletiske elever som har litt høyde og kan behandle en ball, kommenterte Boston Globes utsendte det idrettslige nivået, og ble så oppstemt over mulighetene for noen raske nye medaljer til USA at hun direkte sjekket websida til det amerikanske håndballforbundet:

- VI SØKER NYE TALENTER, stod det der i store bokstaver. Det sannsynligvis for å hjelpe en sport som slett ikke er i gang hos sommer-OLs desidert beste nasjon:

- Kanskje blir det amerikanske flagg i Tokio-OL i 2020, spurte reporteren, før hun konkluderte litt mer realistisk:

- Eller mer sannsynlig vil vi amerikanere på nytt oppdage sporten om fire år, og lure på hvorfor USA ikke er med på dette spillet.

OG HUSK:

  • Moro-forbundet i USA har et landslag som er ranket som nummer 25 i verden.

Det finnes bare 50 kvinnelandslag i håndball selv om sporten altså har 200 medlemsnasjoner, og de fleste av disse landslagene er egentlig ikke-eksisterende hva angår seriøs sportslig satsing.

Det betyr at den sporten som Norge nå har dominert med smått utrolige 12 medaljer i 13 internasjonale mesterskap på rad, virkelig trenger å utvikle seg på banen.

DESTO bedre er det at vårt eget landslag i hele denne perioden både har holdt konsentrasjonen og økt sitt eget nivå i stedet for å sutre over manglende konkurranse.

I OL tapte jentene for de to andre gode lagene (Brasil og Russland), men vant til slutt en bronse. Det viser en hjemlig håndballsport med evne til å ta vare på seg selv.

Nettopp den gode jobben gjør at Norge vil prege toppen i år framover. Det gjør vi jo ikke i noen annen internasjonal lagidrett.

Sånn er og blir håndball vår viktigste idrett i sommer-OL.

FOTNOTE: Håndball er ikke fullt så viktig i Brasil. Der blir håndballstadion Future Arena nå skrudd fra hverandre slik at materialet kan utnyttes til nye skolebygg i byen. Det er uansett arv bra nok