- Blir vanskelig å få arrangert OL nå

Flere særforbund mener smertegrensen er nådd for lengst.

(Dagbladet.no): I dag legges Veritas-gjennomgangen av Tromsøs søknadsbudsjett fram, og allerede flere timer før den offisielle presentasjonen vekker lekkasjer fra rapporten reaksjoner i idrettsnorge.


Ifølge dagens VG må staten garantere for mellom 28 og 29 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som de 15,5 milliardene som Tromsø 2018 har operert med.

I forrige uke gikk idrettspresident Tove Paule ut og åpnet for at 625 millioner av idrettens tippemidler kunne brukes til anleggene - dette tallet vil også måtte øke dersom VGs opplysninger stemmer. Kulturminister Trond Giske (Ap) krever nemlig at idretten må betale 22,3 prosent av anleggskostnadene.


Det betyr kroken på døra for OL i Tromsø, tror friidrettspresident Svein Arne Hansen.

- Ja, da tror jeg det vil bli veldig vanskelig å få arrangert noe OL, sier Hansen til Dagbladet.no.

Over smertegrensen

Friidrettspresidenten hadde selv trodd på tall i størrelsesordenen 25 milliarder, men er ikke overrasket dersom de nye tallene stemmer.

Særforbundene for de olympiske vinteridrettene ga sin støtte til Tromsø i helgen, men det er stor uenighet ellers i norsk idrett om hvor mye penger av tippemidlene som skal brukes til å betale for anlegg.

KROKEN PÅ DØRA: Friidrettspresident Svein Arne Hansen tror dagens Veritas-rapport kan bety at det blir vanskelig å få arrangert noe OL i Tromsø i 2018. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET
KROKEN PÅ DØRA: Friidrettspresident Svein Arne Hansen tror dagens Veritas-rapport kan bety at det blir vanskelig å få arrangert noe OL i Tromsø i 2018. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET Vis mer

Svein Arne Hansen har tidligere uttrykt stor skepsis til at tippemidler i det hele tatt er aktuelt å bruke på OL-bygg, og den skepsisen minker ikke med dagens opplysninger om at anleggskostnadene vil øke betraktelig.

- Vi har vel trodd at anleggskostnadene skulle nå rundt 3-4 milliarder, noe som allerede ville ha vært den absolutte smertegrensen. Dersom dette tallet nå blir større er dette åpenbart ikke noe friidretten vil kunne støtte, sier Hansen.

Urettferdig overfor idretten

Også svømmepresident Per Rune Eknes reagerer på de økte kostnadene, men er mer bekymret for hva den potensielle konflikten mellom særforbundene kan bety for idretten.

- Smertegrensen er allerede nådd. Og når jeg hører på radio at kulturminister Trond Giske vil la dette være opp til idretten å avgjøre, synes jeg det i så fall er urettferdig, sier Eknes til Dagbladet.no.

-  Det er veldig trist at noe som i stor grad framstår som et politisk prosjekt dumpes ned på idretten. Nå har vi vært i ferd med å få et felles fundament på tvers av forbundene, da synes jeg det er veldig trist at vi risikerer stor splittelse i denne saken, sier Eknes.

Svømmepresidenten sier han er nærmest indignert og føler det som en plikt å reagere på vegne av et forbund som i stor grad driver ut fra samfunnsnytte.

Eknes er frustrert over at de «myke» forbundene med stort fokus på breddeidrett, eller som i hans tilfelle, på svømmeopplæring for unge, havner i konflikt med vinteridrettens toppsatsing.

- Blir vanskelig å få arrangert OL nå

Nå frykter han at kampen om tippemidlene kan tilspisse seg ytterligere.

- Flere av idrettslederne jeg har vært i kontakt med stiller seg fortsatt bak Skien-vedtaket, sier Eknes, som frykter at saken nå kan gå helt til et ekstraordinært idrettsting.

Det var Svein Arne Hansen som på idrettstinget i Skien i fjor foreslo at en eventuell OL-søknad ikke skulle gå ut over anleggstilretteleggingen for barn og unge. Forslaget ble enstemmig vedtatt, og lød slik:

«En eventuell norsk OL-søknad skal ikke ramme anleggstilretteleggingen for barn- og unge. Det vises i den sammenheng til IPD (Idrettspolitisk dokument) punkt 2 vedrørende innsatsområder der barn- og ungdom er prioritert».

Overleveres i formiddag

Per Rune Eknes har også tidligere uttalt at han er redd for at prosessen blir en del av et politisk spill før neste års valg, der kulturdepartementet heller lar forbundene krangle enn å ta et eget tydelig valg.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen håper i det lengste at konflikten ikke vil falle på idretten, ettersom statsgarantien trolig må nær dobles.

- Jeg snakket med flere idrettsledere i går kveld, og tonen var vel at vi nå så en mulighet for at dette kanskje kunne løse seg selv, sier Hansen.

Men dersom kulturminister Trond Giske likevel opprettholder statsgarantien, kan det være duket for hard kamp om OL i idrettsnorge.

Klokken 12 får kulturminister Trond Giske offisielt overlevert kvalitetssikringsrapporten som konsulentselskapene Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning de siste månedene har jobbet med på oppdrag fra regjeringen.

IKKE UNATURLIG: Direktør i Tromsø 2018, Petter Rønningen, sier til VG at konkurransen mellom søkerbyene presset kostnadene ned. Nå kan prisene bli justert opp.
KRITISK: Svømmepresident Per Rune Eknes er bekymret dersom kulturminister Trond Giske og regjeringen gir statsgaranti tross økte kostnader.