Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blir veid et titall ganger om dagen

Fra Sigurd Pettersen (24) veide seg i skiftebua oppe ved kulen til han sto på vekta til FIS-kontrolløren nede ved sletta, skilte det mellom 500 og 600 gram.

OBERSTDORF (Dagbladet): Den norske hoppledelsen avviser ikke at den digitale badevekta som Sigurd og resten av VM-hopperne bruker, kan være feil.

-  Sigurd veide mer enn nok før han hoppet, men manglet mellom 100 og 200 gram da han ble sjekket av FIS. Det kan være noe feil med den vekta vi bruker, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

Assisterende landslagstrener Geir Ole Berdahl er av samme mening.

-  Det er helt sikkert utstyret vårt som er litt ustabilt. Den digitale badevekta har vist 200 gram for mye i hele år, men det har løperne vært klar over, sier Berdahl.

-  Titalls veiinger

For at hopperne skal være sikre på at de ikke veier for lite, er de på vekta et titall ganger i løpet av dagen. Den digitale badevekta er med over alt: På hotellet, på trening og i skifterommet før renn.

Er vekta for lav, gjelder det å få i seg enda mer mat eller drikke. Det er alltid tilgjengelig, enten det er snakk om renn, trening eller fritid.

For å være på den sikre sida, hender det også at løperne (som Sigurd Pettersen i går) venter med å slå lens til de har hoppet.

 VEKTTYRANNI:  Hoppinga til Sigurd Pettersen styres i stor av vekta. I går tippet pila noen gram for mye over grensa - og Sigurd ble disket. Foto: Ole C. H. Thomassen
VEKTTYRANNI: Hoppinga til Sigurd Pettersen styres i stor av vekta. I går tippet pila noen gram for mye over grensa - og Sigurd ble disket. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Forbudt å drikke

Nede ved sletta venter vektkontrolløren fra FIS. Han har lange lister over hva hver enkelt hopper skal veie inkludert hopputstyr, og er bare unntaksvis villig til å innrømme litt slingringsmonn.

På veien til vektrommet er det forbudt for løperen å ha i seg drikke.

Bare FIS-vekta avgjør hva hopperen veier. For løperen nytter det ikke å si at han veide 65,4 kg, hvis vekta til kontrolløren viser 64,8 eller 64,9.

Den som ikke holder vekta, blir ubønnhørlig disket. Da er det ingen pardong, selv om løperen selv mener han veier nok til å passere kontrollen.

-  Vanskelig

Landslagstrener Mika Kojonkoski er imot BMI-regelen. Samtidig innrømmer han litt skyld i gårsdagens disking.

-  Vektregelen er veldig vanskelig for Sigurd. Selv om han har gjort alt for å holde vekta, veide han litt for lite. Kanskje han burde holdt seg litt mer i ro den siste tida, sier Mika Kojonkoski til Dagbladet.