Bodø/Glimt - Roma Europacup fotball

Blir ydmyket verden over

Historien om Jose Mourinho sjokkerende 1 - 6 tap i Bodø går fotballverdenen rundt. Men for oss er dette bare glede.

SJOKK: Roma-manager José Mourinho får spørsmål om Bodø/Glimt-seieren kom som et sjokk. 21. oktober 2021. Video: Bodø/Glimt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JOSE MOURINHO; Romas-legendariske trener, er kjent over hele verden for sin evne til å bygge forsvarsmurer som stenger fotballbur. I Bodø slapp de italienske favorittene inn seks mål.

På Aspmyra ble Roma med en fjerdeplass i sterke Serie A tidvis rundspilt av dette hjemmesnekra Glimt-laget:

  • Kjetil Knutsens angrepstenkning mot Jose Mourinho sitt forsvarsverk var for anledningen rått parti.

Da er det synd at søkelyset etter en sånn magisk kveld blir rettet mot Jose Mourinho sin fiasko. Etter 1 - 6 mot et ukjent lag fra en småby oppe mot Nordpolen, er Mourinho og hans ambisiøse Associazione Sportiva Roma blitt til latter for en hel fotballverden:

- Jose Mourinho ble knust av et norsk lag, melder Outlook India.

- En historisk fiasko. En uendelig skam, konkluderer Gazetta dello Sport og får støtte fra amerikanske Seattle Times som trekker inn Mourinhos gamleklubb Tottenham i dette sjokkerende store nederlaget.

- Slutten på et mareritt der Roma egentlig ikke var på nivå med Bodø/Glimt, fastslår italienske Sky.

- Karrierens største nederlag, skriver Talksport.

- Mourinho ydmyket, fastslår Football Italia.

- For første gang har et Mourinho-lag sluppet inn 6 baklengs, tvitrer BBC med dårlig skjult skadefryd.

Annerledes kan det knapt bli med denne portugiserens spesielle forhistorie med 1008 mer eller mindre turbulente kamper som trener i sporten. Men ærlig talt; etter akkurat denne kampen er det Glimt-trener Kjetil Knutsen som vi må holde fram som «The Special One».

For han har redefinert norsk klubbfotball, og gjort at sportsmedier verden over i dag forteller om det høye nivået til spillere som Ola Solbakken, Erik Botheim og Patrick Berg.

DEN forrige som gjorde slike mirakler med spillerne sine var Nils Arne Eggen med Rosenborg på 1990-tallet. Det hadde vært moro å forlenge denne jubelkvelden for norsk fotball med å se disse lagenes prestasjoner mot hverandre.

Altså å ha sendt noen av RBKs største internasjonale bragder som for eksempel seieren borte mot Milan på delt skjerm med Bodø/Glimt mot Roma. Ikke for å kåre tidenes beste norske klubbkamp, men for å lære mer om hvordan det kan bli flere slike fortsatt smått uvirkelige norske fotballkvelder.

Kjetil Knutsen fortalte litt om denne sammenligningen i forkant av Roma-kampen da han igjen ble koblet opp mot den ledige plassen som ny RBK-trener. Det han sa må ha vært som den vakreste pausemusikk på Lerkendal:

- Det avhenger av hvordan du ser verden. Velger man å se begrensningene så når man til et visst nivå, understreket han og forklarte hvorfor Glimt ikke stoppet der:

- En av styrkene våre er at vi ikke har sett begrensninger, men muligheter. Vi har vært veldige flinke til å dra i samme retning og det er menneskene som utgjør den store forskjellen. Ikke én, men de mange, sa han.

DET samspillet på og rundt Aspmyra er sannheten om de siste fantastiske Glimt-sesongene. Dette er en hel klubb med en enhetlig klok fotballtenkning. At denne tenkningen lykkes som i går kveld, omdefinerer altså hva vi tidvis kan forvente av et norsk klubblag.

Det tar tid for omverdenen å venne seg til sånt. Typisk nok kom noe av de flotteste Glimt-angrepene mens de rutinerte Viaplay-kommentatorene Roar Stokke og Lars Tjærnås advarte som sterkest hvor vrient det var i ferd med å bli etter at Mourinho den siste halvtimen forsterket laget sitt med Romas aller beste spisser.

De to kloke, gamle fotballhodene var fra kommentatorplass blitt vant til at norske klubblag uansett ikke strekker til. De var som resten av oss helt unødvendig nervøse for at all denne herligheten kunne bli borte i snøfokket på noen sluttminutter.

I stedet forsvant en hutrende Jose Mourinho der ute på sidelinja om mulig enda lenger opp i sin nye, fine klubblue.

FOR det som skjer med Bodø/Glimt denne høsten, er for solid og for flott til å forsvinne. Det er et treningsprodukt som øker verdien av all norsk fotball, og som gjør at klubben fra småbyen i nord kan selge seg rik på nye imponerende enkeltspillere.

Glimts nye status fortelles kanskje best gjennom nattas historie fra den kjente italienske Gazetta dello Sport om hvordan Roma-kaptein Pellegrini ble ydmyket av horden av egne fans på Aspmyra:

- En gang for mange år siden i Sienna fikk Francesco Totti en flaske i hodet fra egne fans. En trist skjebne som iblant kan skje de beste , beskriver sportsavisa den historiske rammen for det som i går kveld skjedde i Bodø:

- I dag i Bodø endte Lorenzo Pellegrini i en hendelse som handler om ydmykende tap, fortsetter avisa og forteller om hvordan Roma-kapteinen forgjeves forsøkte å gi trøya si til en av de 400 tilreisende supporterne.

Ikke en eneste på tribunen ville fornedre seg ta imot tilbudet. Roma-fansen hadde dratt til denne eksotiske norske utposten for å se favoritten sin vinne enda en kamp i Europa-cupen.

I stedet så de nesten bare Bodø/Glimt herje.

DENNE unike kvaliteten i hjemmelaget var lett å se fra start. Førsteomgangen ble som et vakkert smykke som rammet inn Aspmyra. Alt passet perfekt helt fra Glimt tok tak i ballen direkte etter avspark, og nesten ikke slapp den før Ola Solbakkens monsterrykk langs høyrekanten sekunder før pause.

I denne mirakuløse omgangen kom alt det nydeligste angrepsspillet du aldri har sett noe norsk lag har gjort:

  • Med myke tilslag på ballen gjorde Glimt om den piskende motvinden til en heftig medgangsstorm.

Alt dette skjedde fordi samtlige av hjemmelagets spillere trodde på de ferdighetene de har og den planen de kom med.

TV-BILDENE fra de første angrepene var som et drømmeparti sjakk der hvert trekk hadde en baktanke langt, langt ut i spillet.

Det aller første angrepsforsøket varte i nesten to minutters pasningslek, og var så arrogant at Roma-spillerne misset ballen nærmest i det øyeblikket de endelig fikk tak i den.

Så kom Glimt-angrep nummer to med 16 trekk til en god posisjon inkludert et raid av Morten Konradsen på venstresida som viste hva som skulle skje fra den kanten.

Og det kom fort.

STORKAMP: Trener i Bodø/Glimt, Kjetil Knutsen, sier han beundrer Roma-trener José Mourinho som han skal møte i en storkamp torsdag 21. oktober. Video: FK Bodø/Glimt Vis mer

ALLEREDE etter sju minutter var Jose Mourinhos forsvarsverk totalt overspilt på forflytning og balltempo. 1 - O kom på klikk-klakk der det var som trangest i Roma-feltet og 2 - 0 på en skudd i vinkelen fra Patrick Berg.

Spoler du noen sekunder bakover fra den scoringa, var den samme Berg omringet av tre Roma-spillere dypt nede på banen idet han fikk ballen. Det gjorde visst ingen ting. Dess mindre plass, dess større trygghet på egne ferdigheter.

Patrick Berg var banens gigant.

HAN bærer med seg den radikale utviklingen som Glimt nå presser fram. Det at norsk fotball ikke lenger trenger å kontre seg til sine største resultater. De store seirene kan i stedet spilles inn.

Det er derfor Bodø/Glimt var i stand til å gi oss denne eventyrkvelden. Da er ikke poenget å le av en flink trener og en sterk motstander som denne gangen mislyktes.

Det holder lenge å glede seg med Glimt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer