Blod, svette og årer

Ingen i Norge trener mer enn roeren Olaf Tufte. For Tufte betaler det seg i form av medaljer.

Da Olaf Tufte vant sitt andre VM-gull i singlesculler i sommer, var det mot alle odds. Sesongforberedelsene var blitt sterkt amputert av sykdom, og storfavoritt og hovedkonkurrent Marcel Hacker hadde ikke tapt et løp på to år. Settingen var som den skulle være: Tufte hadde alt å vinne.

Stensbøl-skryt

- En helt sinnsyk følelse, sa Tufte den gangen. Og snakket om følelsen av å vinne. For den andre sinnsyke følelsen var de blokkerte luftveiene som plaget ham. Røntgenbilder har vist at Tufte kan ha hatt pustekapasiteten redusert med så mye som 25 prosent. Da er det ekstra imponerende å vinne VM-gull.

- Prestasjonen er ekstra stor i år fordi Olaf har hatt en del forstyrrelser med sykdom. Det er imponerende at han til tross for det greier å prikke inn formen til finalen, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet. Stensbøl kan ikke måle prestasjonen opp mot andre norske idrettsprestasjoner i år. Han sitter som juryformann i Idrettsgallaen, hvor Tufte også er nominert til prisen som årets idrettsutøver. Men at Tufte har imponert toppidrettssjefen legger han ikke skjul på:

- Olaf er en fremragende idrettsmann og en god rollemodell. Han har en ekstrem treningskultur, og er veldig utålmodig i forhold til å kontinuerlig forbedre seg.

I løpet av et normalår legger Tufte rundt 1200 treningstimer bak seg. Få, om noen, norske idrettsutøvere er i stand til å matche det. For i realiteten trener Tufte mye mer.

Trener mest

- Fotball og andre idretter driver jeg med for å ha det gøy. Ikke for å trene. Det er avkobling, fortalte Tufte Dagbladet tidligere i år. Det er denne treningsnarkomanien som gjør ham til en utøver av ypperste klasse. Selv når han bare kan yte 80 prosent av kapasiteten.

- Skal du bli best i verden må du trene best. Det betyr som regel å trene mest i verden, og det gjør Olaf, sier Stensbøl.

Hviler ikke

Når melkesyra spruter i takt med vannet fra årene man være på topp for å vinne. I Milano var i hvert fall psyken på topp. Den har han jobbet spesielt med etter forrige OL. Da ble presset nesten for stort. Nå regnes Tufte som en av de norske utøverne med sterkest mental kapasitet.

I høst opererte Tufte de trøblete luftveiene. Selv er han usikker på om operasjonen gjør at han presterer enda bedre, men toppidrettssjefen regner det som sikkert at Norge skal være med i kampen om et OL-gull i singlesculler i Athen.

- Han må finne seg i å bli regnet som en av Norges heteste gullkandidater i OL, sier Stensbøl. Med årets fantastiske VM-gull friskt i minnet, er det ingen vei utenom.

MOT ALLE ODDS: Olaf Tufte vant sitt andre VM-gull i singlesculler i sommer, var det mot alle odds. Sesongforberedelsene var blitt sterkt amputert av sykdom.