JUBLET: Kristin Armstrong etter hun krysset mållinja i dag. Foto: NTB Scanpix 
JUBLET: Kristin Armstrong etter hun krysset mållinja i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blodig og utmattet Armstrong tok sitt tredje OL-gull på rad

 Kristin Armstrong sto i dag for en fantastisk prestasjon i Rio de Janeiro.

(procycling.no): Med blodig nese hevet Kristin Armstrong sykkelen i målområdet, og jublet for sitt tredje, olympiske gull i temposykling.

Den 42 år gamle jernkvinnen hentet også hjem gullet i både Beijing og London. En utrolig prestasjon.

I Rio de Janeiro var hennes kandidatur omstridt, ettersom hun kun ble nummer tre i det amerikanske tempomesterskapet.

Det uttaket bestrider ingen etter onsdagens betalje.

Tøft temporitt i Rio

Ufyselig regnvær og kraftig vind, bikket nok ting litt i Armstrongs favør. Det ble et sliteløp, og kun de sterkeste og mest utholdende jentene hadde noe å stille opp med under den 29,9 kilometer lange kraftprøven.

Løypa var lagt til Grumari-runden som vi husker fra fellesstartene forrige helg.

Grumari-stigning ville åpenbart rive i lår og legger med partier på hele 18 prosents stigning. Bakken var ikke lengre enn 1,3 kilometer.

Neste utfordring var Grota Funda: 6,8 prosent fordelt over 2,1 kilometer.

Norges eneste deltaker var Vita Heina. Det ble tidlig klart at hun ikke trivdes i denne løypa, og i mål var hun over fem og et halvt minutt bak bestetiden på det tidspunktet.

Italiener mistet medaljen

Elisa Longo Borghini snuste lenge på en medalje, men tapte dyrbar tid mot slutten av løpet.

Ellen Van Dijk, tempoverdensmester i både Valkenburg og Firenze, var den første som straffet tiden hennes. Den nederlandske jenta avsluttet godt, og snek seg inn tre sekunder foran Longo Borghini.

Olga Zabelinskaya hadde også disponert kreftene sine godt. Hun klokket inn 16 sekunder raskere enn tiden til Van Dijk, og var nærmest garantert medalje med den sluttiden.

Anja Van der Breggen var for sent ute. Nesten seks sekunder bak den russiske jenta. Hun lå imidertid an til å få med seg bronsemedaljen hjem.

Armstrong satte alle på plass

Da var det opp til Linda Willumsen og Kristin Armstrong å avgjøre det hele. Den danske jenta, som konkurrerer for New Zealand, er alltid en å regne med, og tok med seg gullet hjem fra disiplinen under fjoårets VM i Richmond.

Onsdag var hun for sent ute, og endte på en 6.-plass.

Så ventet man bare på Armstrong. Med størknet blod i neseborene suste hun inn 5 sekunder og 55 hundredeler raskere enn Zabelinskaya. Dermed fikk USA gullet, Russland sølvet og Nederland bronsjen, med Van Der Breggen.