AVLIVET: Ness Tjo Edel var Norges beste fire-årige kaldblodshoppe. Så ble travstjerna avlivet. Eier John Ragnvald Ness har hatt bedre tider. Foto: Hesteguiden.com
AVLIVET: Ness Tjo Edel var Norges beste fire-årige kaldblodshoppe. Så ble travstjerna avlivet. Eier John Ragnvald Ness har hatt bedre tider. Foto: Hesteguiden.comVis mer

Analysene gir ingen svar om forgiftningen av travhester

Blodig urin kunne gitt svaret på travhest-tragedien. - Fortvilende

Mysteriet blir sannsynligvis aldri løst. Etterforskningen opphører.

For en måned siden opplevde John Ragnvald Ness et mareritt.

Fem av travhestene hans ved Suldal Hestesenter viste dramatiske tegn på at de var blitt forgiftet. To av hestene måtte avlives. Et stort talent, og landets beste fire-årige kaldblodshoppe i fjor.

Mistanken gikk raskt til en bekk som renner gjennom deler av luftegårdene der hestene hadde befunnet seg.

Det har vært mye industriutbygging for noen år siden i området, og oppbevaring av anleggsmaskiner.

Samtlige analyser av vann og slam fra bekken og omliggende områder er klare. Det er ikke gjort noen funn som tilsier at bekken er årsaken til de akutte forgiftningene.

Mysteriet blir sannsynligvis aldri løst.

- Det er fortvilende, sier John Ragnvald Ness til Dagbladet.

Han sier han gjerne skulle sett at det hadde blitt gjort noen funn.

- Det hadde vært beroligende. Da hadde vi jo visst hva som var årsaken, sier han.

Lavt farenivå

Tidligere er det målt verdier av tungmetaller i prøver av slam fra bekken. Det ble påvist høye verdier av jern og mangan.

Men ifølge toksikolog Aksel Bernhoft ved Veterinærinstituttet var ikke verdiene alarmerende høye, eller til fare for hester, om de hadde drukket av vannet fra bekken.

Fredag kom også analyseresultatene for blant annet fosfor og nitrogen. Verdiene her tilsier ikke et høyt farenivå.

Marit Sundsvik Bendixen er assisterende leder i miljøavdelingen ved Fylkesmannen i Rogaland. Hun forteller til Dagbladet:

- Verdiene av fosfor og nitrogen ved hestesenteret tilsvarer de nivåene som finnes i andre landbruksområder. Og der går det også dyr. Det er påvist at PH-verdien i vannprøvene ikke skal tilsi noen helsefare for hester, om de skal ha fått i seg dette vannet. De viser normalverdi for vann. Derfor avslutter vi undersøkelsene, sier Bendixen til Dagbladet.

Stanget hodet i veggene

6. januar ble travtalentet Ness Tjo Brageson sjuk. I løpet av den påfølgende uka ble tilstanden forverret. Hesten agerte som om den var blitt blind og stanget hodet i veggene i stallboksen. Den la seg ned og kastet seg opp igjen. Det var umulig å få kontakt med hesten.

Ness fortalte til Dagbladet at det var forferdelig å følge med på den skremmende sykdomskurven. Det viste seg at det ikke var noen vei utenom avlivning for å stanse hestens lidelser. Talentet ble bare to år.

Kort tid etter viste elitehesten Ness Tjo Edel også tegn til at noe var alvorlig galt. Her gikk det mye raskere.

John Ragnvald Ness fortalte at magen til hoppa este ut. Han beskrev det som at magen var i ferd med å eksplodere etter bare noen timer. Også her måtte hesten bøte med livet.

STASELIG: Ness Tjo Edel var en stilig travhest. Her er det kusk Tom Erik Solberg som kjørte. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
STASELIG: Ness Tjo Edel var en stilig travhest. Her er det kusk Tom Erik Solberg som kjørte. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Ness hadde mistet fjorårets beste fire-årige kaldblodshoppe som tjente 700 000 kroner det året.

Tre andre hester ble også sjuke og viste tegn på forgiftning. Men de kom seg igjen.

Blod i urinen

Under obduksjonen av de to avlivede hestene viste det seg at det var blodutredelser på lever og nyrer. De to rensende organene i kroppen.

Begge hestene hadde også blod i urinen rett før de måtte bøte med livet.

For Ness Tjo Edels del ble sykdomsforløpet akutt.

- Hun hadde helt fin og normal urin om morgenen. Men på kvelden før vi måtte avlive henne var det blod i urinen hennes, forteller John Ragnvald Ness til Dagbladet.

Han sier:

- Nå er jeg lei meg for at vi ikke tenkte på å ta vare på den fargede urinen for en undersøkelse. Vi tenkte ikke på det i det hele tatt. Vi var bare opptatt av å forsøke å redde dyrene. Det er lett å se i etterkant. Det var det vi burde ha gjort, så kunne vi kanskje funnet årsaken til forgiftningen. Det angrer vi på i dag.

Flom

Han forteller om en flom som gjorde at den ene luftegården ble stående under vann fra bekken etter at det kom 40 millimeter med nedbør i løpet av et døgn, samt at regnet forårsaket snøsmelting.

Hesteieren hadde en teori om at Ness Tjo Edel kunne ha blitt forgiftet av det vannet som kom opp i luftegården og muligens etterlot seg forurenset slam, etter at bekken trakk seg tilbake.

Lunkent vann

- Jeg er sikker på at Edel ikke drakk direkte fra bekken. Egentlig tror jeg kanskje ingen av hestene gjorde det. For de er vant til å få lunkent vann i bøtter som jeg bringer ut til dem. De foretrekker det framfor kaldt vann. Men jeg kan jo ikke utelukke det. Edel gikk og koste seg og gnagde litt på røtter og slikt. Så jeg tenkte at hun kanskje kunne ha blitt forgiftet på den måten, forteller han.

John Ragnvald Ness vurderer å stenge av all tilgang til bekken permanent.

- Selv om ingen prøver tilsier at det er en fare med vannet fra bekken, så tør jeg vel ikke annet enn å stenge av tilgangen permanent. Det er egentlig ikke noe stort problem, bortsett fra i en luftegård, der bekken renner 40 meter langsetter innhegningen. Men alt lar seg ordne. Det blir vel slik det går. Ingen hester er blitt sjuke etter at vi stengte av adkomsten til bekken, forteller John Ragnvald Ness.

Ness ser ingen løsning på mysteriet.

- Jeg tror vi har sett på alle muligheter. Om det kunne være noe med fôret, siden ingen av prøvene viste at vannet i bekken var alarmerende. Men nå står hestene på det samme fôret som da de ble forgiftet. Og de er helt friske. Det ser ut til at vi aldri vil få noe svar på hva som forgiftet hestene. Det er ingen god tanke, sier John Ragnvald Ness.