Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bennett mot Viviani igjen:

Blodslit fra første kilometer under frenetisk Giro d'Italia-etappe

Stake Laengens forsøk avbrutt. Massespurt til slutt.

NY DUELL: Sam Bennett (Bora-Hansgrohe, til venstre) og Elia Viviani (Quick Step) utkjempet en ny kamp på etappe 17 av Giro d'Italia. FOTO: (Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP)
NY DUELL: Sam Bennett (Bora-Hansgrohe, til venstre) og Elia Viviani (Quick Step) utkjempet en ny kamp på etappe 17 av Giro d'Italia. FOTO: (Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP) Vis mer

(procycling.no): Bora-Hansgrohe jobbet iherdig i front av feltet for å gi Sam Bennett en ny sjanse til å slå Elia Viviani i massespurten.

Duellen vant Quick Step-rytteren på hjemmebane, etter et fint opptrekk av Fabio Sabatini og Zdenek Stybar.

Danny Van Poppel (LottoNL-Jumbo) åpnet først, men klarte ikke holde hele veien inn. Vivani gikk rundt ham og holdt konkurrentene bak seg. På slutten kom Bennett som et prosjektil ute til venstre, men tok ikke nekte Viviani den fjerde triumfen i årets giro.

Angrep på angrep på angrep

Før vi kom så langt var det en endeløs rekke av angrep som kjennetegnet etappen.

Vegard Stake Laengen satt tidlig i en gruppe som talte 22 mann. Han hadde også selskap av tre lagkamerater.

Men det var gruppa bestående av Wout Poels, Alessandro De Marchi, Luis Leon Sanchez og Ben Hermans som fikk sitte lengst inn i finalen i tet.

Kvartetten ble ikke hentet før inn på den avsluttende runden i Iseo. Før den tid hadde både nærværet til Poels og Alexander Geniez (nummer 15. og 17. i sammendraget) fått Mitchelton-Scott til å ta teten av hovedfeltet.

Det var trolig akkurat det Sky ønsket seg ved å sende ut Poels. Mot slutten av dagen var det Bora-Hansgrohe og dels Quick Step-Floors som kvesset klørne. Det tyske laget la utvilsomt ned flest kalorier i hovedfeltet, mens Vivani kun viste seg fram da han tok poeng under den innlagte spurten 35 kilometer fra mål.

Ingen kan hindre Viviani

Innenfor de siste ti kilometerne ble De Marchi og Sanchez hentet inn.

Sene angrep kom fra Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) og Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). I sprutende regnvær var det likevel duket for spurtoppgjør, og her var Quick Step som vanlig nådeløse i sin framtoning.

- Vi visste at dette kunne bli en hard etappe etter hviledagen. Det var et sterkt brudd, men Bora-Hansgrohe holdt det greit under kontrollen. Det var en etappe som var perfekt for Sam Bennett. Vi ønsket ikke å ta ansvaret her i dag, men jeg sa at om jeg fikk et bra opptrekk skulle jeg prøve å ta det, uttalte Viviani etterpå.

Han fortalte at han ønsket å holde igjen spurten sin så lenge som mulig på grunn av motvind på oppløpet.

- Så da Danny gikk, kunne jeg legge meg i rygg på ham og vente i 50 meter til før jeg åpnet spurten. Det var helt perfekt, forteller han.

Viviani har nå spurttrøya i sin hule hånd, og kan i tillegg drømme om en femte seier når Giro d'Italia avsluttes i Roma, søndag. De avsluttende etappen er bare 115 kilometer lang og er en flat affære.

Slik gikk det til:

Med tre knalltøffe fjelletapper i sikte, minnet profilen på den 17. konkurransedagen, med 155 kilometer mellom Gardasjøen og Iseo ut som en dag for utbryterkongene.

Det trodde vi også etappe 10 mellom Penne og Gualdo Tadino skulle bli, men som dere sikkert husker endte dagen med Clash of the Titans da Esteban Chaves ble ført på defensiven alt under etappens første klatring.

Alt ut fra start var det klart for fyrverkeri under onsdagens etappe.

Først ut var en gruppe som talte 14 mann. Med navn som Luis Leon Sanchez, Davide Villella, Alessandro De Marchi, Giovanni Visconti og Francesco Gavazzi involvert, kunne det se ut som en gjeng som logisk nok kunne ende opp med å kjempe om etappeseieren. Astana, Team Sky og Androni Giocattoli hadde alle to mann i gruppa, og trioen var blant lagene som var offensive fra start.

Froome havnet på etterskudd

Bora-Hansgrohe, som trolig jaget en ny etappeseier for Sam Bennett var ikke fornøyde, og satte opp fem mann i tet for å lappe det hele sammen igjen.

Sammen med UAE kjørte de så hardt at feltet ble delt i to, og Chris Froome og Esteban Chaves var rytterne som havnet på feil side av splitten.

Bruddet ble kjørt inn og en ny gruppe dannet seg. Med fire ryttere fra UAE, tre fra Androni Giocattoli og to fra Bora-Hansgrohe, kunne man bli lurt til å tro at hardkjøret i feltet hadde lyktes.

UAE satt her med Vegard Stake Laengen, Darwin Atapuma, Valerio Conti og Diego Ulissi. Samtidig var det garantert andre lag som ikke var like fornøyde med utformingen av den 22-mannsgruppa.

Feltet var det heller ikke interessert i å la dem gå. Atapuma og Frapporti var de to siste rytterne som måtte gi tapt mot overmakta.

Hermans stakk - fikk selskap av Poels

På vei opp mot tredejkategorien i Lodrino ble det enda mer alvor. Ben Hermans (Israel Cycling Academy) gikk til. Luis Leon Sanchez gikk til igjen, sammen med Kenny Elissonde og De Marchi. Ag2r sendte ut Alexander Geniez, mens også Wout Poels hadde et brennende ønske om å bli med.

Dermed satt både 15.-mann og 17.-mann i sammendraget med i angrepet. Geniez hadde i underkant av 10 minutter opp til sammenlagtleder Simon Yates.

Bak i feltet ble Mitchelon-Scott tvunget til å jobbe. Det var kanskje det Sky ønsket seg ved å sende både Poels og Elissonde med i bruddet.

Avstandene ble ikke de helt store, og etappens frenetiske tempo så bare ut til å fortsette.

Spurtlagene tar ansvar

Bora-Hansgrohe overtok kjøret fra Mitchelton-Scott, idet som like mye dreide seg om Bennett vs Viviani, og de to lagenes interesser i en eventuelt samlet spurt.

Hermans, Poels, De Marchi og Sanchez var rytterne som overlevde lengst i forkant av feltet, men kvartetten fikk aldri mer enn minuttet bakover av innbitte tyskere.

Med litt over fire mil igjen valgte så både Bora og Mitchelton-Scott å ta foten av gasspedalen. Det gjorde at forspranget raskt spratt opp i 1:50, en uhørt mengde tid tidligere under etappen.

På den innlagte spurten tre og en halv mil før mål var det bare smuler igjen til spurterne. Bora ledet an i feltet, men gjorde ingenting for å hindre at Viviani økte forspranget i poengsammendraget.

Med 24 kilometer igjen passerte feltet målområdet i Iseo for første gang. Kvartetten foran hadde under halvminuttet tilbake til feltet.

Spurtoppgjør

Sene forsøk fra Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin) og Gianluca Brambilla (LottoNL-Jumbo) førte ikke fram, og da var det klart for nok et oppgjør mellom Bennett og Viviani.

Bora hadde lagt ned mye jobb for Bennett underveis, men det var Quick Step som tok kontrollen på oppløpet i Iseo.

Van Poppel åpnet, Vivani rundet ham og passerte målstreken først. Ute til venstre kom Bennett i voldsom hastighet, men han hadde likevel åpnet spurten for sent til å straffe Quick Step-rytteren.

Seieren var Vivianis fjerde i årets Giro d'Italia.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media