Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blodtapping, hemmelige mobiler og Epo i posten

Hamilton med nye dop-påstander mot Armstrong.

HJALP HAMTILTON MED EPO: Hele Tyler Hamilton-intervjuet på '60 minutes' ble sendt i går kveld, og han beskriver et systematisk dopinmisbruk i US Postal med Armstrong som aktiv pådriver. FOto: EPA/JASPER JUINEN
HJALP HAMTILTON MED EPO: Hele Tyler Hamilton-intervjuet på '60 minutes' ble sendt i går kveld, og han beskriver et systematisk dopinmisbruk i US Postal med Armstrong som aktiv pådriver. FOto: EPA/JASPER JUINEN Vis mer

(Dagbladet): Natt til fredag kom det fram at CBS-programmet «60 minutes» lot eks-proffen Tyler Hamilton gå ut med kraftige doping-anklager mot Lance Armstrong.

Hamilton skal ha sett den sjudoble tour-vinneren injisere Epo åpenlyst, et dopingmiddel den daværende verdenseneren hadde i sitt kjøleskap.

Kodeord og hemmelige mobiler Armstong tilbakeviste fredag påstandene via sin twitterkonto, han viste til 500 negative dopingtester i og utenfor konkurranse i løpet av de siste 20 årene.

I går kveld amerikansk tid gikk hele «60 minutes»-programmet på lufta i USA. Hamiltons påstander om Tour-kongen viser seg å være enda mer omfattende.

Ifølge Hamilton, som selv er tatt for dopingbruk to ganger, levde hele US Postal-laget et dobbeltliv.

Han og Armstrong syklet for samme lag mellom 1998 og 2000, og Hamilton sier at topprytterne på laget brukte kodeord og hadde egne hemmelige doping-mobiler for å skjule dopingmisbruket.

De aller beste US Postal-syklistene fikk ifølge Hamilton hvite lunsjposer som inneholdt sandwicher og juicekartonger, pluss Epo, testosteron og veksthormoner. Postene ble utlevert av laget egne leger.

Armstrong fikset Epo Og dersom du var i beit for en god dose Epo visste du alltid hvem som kunne hjelpe.

- Du vet, jeg sa fra til Lance Armstrong, vet du. Og han hjalp jeg, han hjalp meg virkelig, sier Hamilton til 60 minutes.

Han forteller at det ved slike tilfeller bare gikk én dag eller to før en pakke med Epo ankom i posten, med Armstrong som avsender.

- Det var ulovlig doping, men du hjalp en venn. Bare så dere vet, hvis det var omvendt og jeg hadde forbindelsene, så ville jeg gjort det samme for Lance, sier Hamilton i TV-intervjuet.

Gullvinneren fra 2004-OL beskriver i programmet et lag der doping ikke bare ble tolerert. Det ble oppmuntret.

Blod tappet på hoteller Hamilton hevder at Armstrong og lederne på laget gikk sammen for å vinne Tour de France i 1999 ved hjelp av doping. Og han sier at han selv så lagkaptein Armstrong motta en blodoverføring året etter.

- Jeg liker ikke at jeg måtte stille opp og si dette. Men enden på visa, til slutt, er at det er bra for sporten, sier Hamilton.

Han beskriver også hvordan syklistene ble møtt på flyplasser og kjørt til hoteller. Der ble de bedt om å legge seg ned slik at blod kunne tappes - for seinere tilbakeføring i kroppen.

Bare de beste rytterne fikk være med i dopkarusellen, og Hamilton sier han følte stolthet da han ble innlemmet. For først da var han blant de ypperste.

Hamilton navngir italienske Michele Ferrari, også navngitt av andre i dopingsaker, som Armstrongs læremester når det gjaldt doping.

Armstrongs mange negative tester blir også utfordret av Hamilton - som selv har ment at en positiv dopingtest skyldtes «hans egen ufødte tvilling».

Tatt i Sveits i 2001 Hamilton forteller nå at Armstrong skal ha blitt dopingtatt i 2001, under Sveits rund, men han gikk fri etter at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) grep inn.

- Jeg vet at han har testet positivt. Han sa det til meg. Han var så avslappet om det, han sa det tilfeldig og bare lo av det. Folk tok seg av det, sier Hamilton.

- Jeg kjenner ikke detaljene eksakt. Men jeg vet at Lance og folk fra den andre siden, de som styrte sporten, klarte å få det til å forsvinne.

UCI avviser anklagene, skriver Cyclingnews.

DOPTATT: Tyler Hamilton testet positivt da han vant OL i Aten, men beholdt medaljen først på grunn av en svikt rundt dopingprøvene. Seinere har han innrømmet at han var dopet i 2004. Foto: AP/Eric Risberg
DOPTATT: Tyler Hamilton testet positivt da han vant OL i Aten, men beholdt medaljen først på grunn av en svikt rundt dopingprøvene. Seinere har han innrømmet at han var dopet i 2004. Foto: AP/Eric Risberg Vis mer

Det gjør også Armstrong-talsmann Mark Fabiani. Han skriver i en e-post at Hamilton er ute etter publisitet for å selge sin selvbiografi. Samtidig slakter han CBS for å la påstandene komme på lufta.

Han henviser til nettsida www.facts4lance.com, der Armstrong-leiren tilbakeviser påstander punkt for punkt.

- I løpet av hele denne prosessen har CBS vist en utilgivelig vilje til å smusse til Lance Armstrong, sier talsmannen.

Tvilsomme kilder Og legger til:

- CBS velger å stole på tvilsomme kilder, samtidig som de helt ignorerer Lances 500 reine tester, og de flere hundre av hans tidligere lagkamerater og konkurrenter som snakker om hans arbeidsetikk og talent.

Etter at Hamiltons påstander ble lekket ut fredag dukket det også opp rykter om at Armstrong-venn George Hincapie hadde gitt fra seg dopingopplysninger.

Hincapie beskrives som en bror for Armstrong - og hans innrømmelser vil ramme den pensjonerte tour-kongen ekstra hardt. For i motsetning til Hamilton og Floyd Landis er han ikke dopingtatt.

Upålitelig og feilaktig - Vi er trygge på at at uttalelsene som er koblet til Hinkapie er feilaktige, og rapportene om hans vitnemål er upålitelige.

Ikke bare TV-selskaper og gamle lagkamerater er ute etter Armstrong for tida. En storjury blir brukt for å etterforske mulige lovbrudd, i prosessen med å finne tilstrekkelig bevis til å reise tiltale. Fortsatt stevnes vitner.

Armstrong og Hincapie var begge en del av det statsfinansierte US Postal-laget. De brukte enorme summer på sykkellaget, og dersom Armstrong blir avslørt som juksemaker vil det kunne være snakk om grov svindel.

Storjuryen ble satt ned da Landis for første gang innrømte doping, og så pekte på Armstrong før tour-start i fjor.

- Landis' troverdighet er som en kartong surmelk, sa Lance den gangen.

ETTERFORSKES: Lance Armstrong vant touren sju ganger. Ifølge Tyler Hamilton var amerikaneren dopet da han første gang seiret, i 1999. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
ETTERFORSKES: Lance Armstrong vant touren sju ganger. Ifølge Tyler Hamilton var amerikaneren dopet da han første gang seiret, i 1999. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media